Chiriile din Romania le-au depasit pe cele din Ungaria si Cehia

11 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Studiu de piata: Preturile de vanzare ale apartamentelor influenteaza direct nivelul chiriilor
 
Chiriile din Bucuresti s-au dublat fata de anul trecut si vor continua sa creasca, apreciaza analistii imobiliari.
In acest moment, nivelul chiriilor in Capitala este mai ridicat decat in Ungaria sau Cehia, apropiindu-se de cel din Paris.
 
Desi Romania este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, chiriile locuintelor sunt perfect comparabile cu cele din multe tari ale Europei Occidentale, nefiind exclus ca intr-un interval de timp foarte scurt sa le depaseasca. Nivelul chiriilor este in continua ascensiune, pe o piata cu o oferta tot mai redusa si cerere tot mai ridicata. Potrivit unui studiu intocmit de agentia Edil Casa din Cluj, in prezent, chiriile apartamentelor din Bucuresti si din marile orase s-au dublat fata de anul trecut. Chiria unui apartament este data de mai multe aspecte, printre care cartierul in care acesta este amplasat, accesul la mijloacele de transport in comun, precum si dotarile de care acesta beneficiaza.
 
De la inceputul celui de-al doilea semestru al anului, s-au inregistrat noi scumpiri ale chiriilor cu circa 10-15%, cu precadere la apartamentele cu una si doua camere, in special din cauza sosirii studentilor din vacanta pentru inceperea noului an universitar.
 
In acest moment, in Bucuresti, o garsoniera se inchiriaza cu minimum 200 euro pe luna, chiar daca este situata in cartiere mai marginase precum Drumul Taberei, Militari sau Salajan. Totodata, s-a ajuns la situatia aberanta in care o garsoniera aflata in cartierul Titan sau Pantelimon sa coste si 400 euro pe luna, daca este finisata si dotata “de lux”, respectiv cu aer conditionat, TV si masina de spalat.
 
Pe de alta parte, inchirierea unui apartament de doua camere in Bucuresti costa intre 250 si 350 euro/luna in cartierul Titan, fata de 150-200 euro anul trecut. Acelasi tip de apartament poate fi inchiriat cu 250-400 euro/luna in Militari si cu 280-800 euro in zona Unirii.
 
In acest moment, un apartament cu trei camere din Capitala se inchiriaza cu 350-500 euro/luna, in timp ce in urma cu un an, acesta costa doar 200-250 euro/luna. Situatia este similara si in cazul apartamentelor cu patru camere, care se inchiriaza acum cu 400-700 euro/luna, ajungand chiar la 1.500 euro/luna in zona Unirii, in vreme ce anul trecut puteau fi inchiriate cu 250-300 euro/luna.
 
Potrivit studiului amintit, in ultima perioada se observa ca chiriile cresc proportional cu preturile apartamentelor. Proprietarii stabilesc chiriile in functie de zona, confortul oferit, accesul la mijloacele de transport in comun si dotari, anul constructiei imobilului nefiind important.
 
Chiriile din Romania, mai mari ca in Ungaria
Potrivit studiului amintit, ritmul de crestere a pietei imobiliare din Ungaria este putin mai scazut decat in anii precedenti, piata fiind caracterizata de o oferta excedentara. Budapesta ofera o varietate foarte mare de imobile, al caror pret se stabileste in primul rand in functie de zona in care se afla, dar si de accesul la mijloacele de transport, confortul oferit, anul constructiei, insa acesta mai putin in cazul inchirierilor.
 
In Budapesta, un apartament cu doua camere dintr-un cartier semicentral, cu suprafata de 50 mp, mobilat modern, cu gradina proprie se inchiriaza cu 250-300 euro/luna. Acelasi apartament situat in centrul Budapestei, finisat modern, cu centrala proprie, se inchiriaza cu 350-400 euro/luna. Un apartament de 120 mp, cu trei camere, cu terasa, piscina, sauna si garaj propriu se inchiriaza cu 800 euro/luna.
 
Chiriile din Cehia, comparabile cu cele din Romania
In centrul orasului Praga, o garsoniera de 50 mp se inchiriaza cu circa 450 euro/luna, un apartament cu doua camere, cu 750 euro/luna (putand ajunge la 1.500 euro), iar un apartament de 90 mp cu patru camere, cu 1.000 euro/luna. Chiria unui apartament cu trei camere situat in centrul istoric, mobilat si cu parcare proprie variaza intre 500-840 euro/luna.
 
In zona rezidentiala a orasului (zona 6), o garsoniera se inchiriaza cu aproximativ 350 euro/luna, un apartament cu doua camere cu 400-700 euro/luna, iar unul cu patru camere poate atinge 700-1500 euro/luna.
 
Un apartament de protocol cu o camera situat la cativa pasi de Piata Wenceslas si Opera de Stat, cu acces usor la tren si metrou costa 820 euro/saptamana in lunile iunie-octombrie, 662 euro/saptamana in noiembrie-decembrie, in vreme ce in perioada sarbatorilor de iarna costa 1.316 euro. Totodata, un apartament cu doua camere situat langa Teatrul National, aproape de Bulevardul Charles, superfinisat, care poate gazdui maximum 7 persoane, se inchiriaza cu 927-1231 euro/saptamana in extrasezon, putand ajunge la 1.970 euro in perioada sarbatorilor de Craciun si Pasti.
 
Doar la Paris e mai scump ca in Bucuresti
O garsoniera cu suprafata de 30 mp, mobilata, se inchiriaza cu 580 euro/luna in Paris, in timp ce la Nantes, aceeasi garsoniera, dar cu parcare, costa 425 euro/luna. Apartamentele cu doua camere situate intr-o zona decenta a Parisului se inchiriaza cu circa 600-700 euro/luna, iar cele de trei camere, cu 1.000 euro/luna. Chiria unui apartament difera in functie de finisaje si dotari, precum si de accesul la metrou. Chiria unui imobil rezidential cu doua camere, terasa de 12 metri si parcare in imobil, situat in zona pariziana poate atinge 2.800 euro/luna, in timp ce in Bucuresti, un mic apartament rezidential se inchiriaza cu maximum 1.000 euro/luna.
 
Nici in Paris, apartamentele cu patru camere nu prea sunt cautate, din aceleasi motive ca si in Romania: chiria prea mare (1.400 euro/luna) si costurile cu intretinerea ridicate.
 
In afara Parisului se practica si chirii mult mai accesibile. Astfel, un apartament de 94 mp in Dijon, mobilat, cu salon mare si balcon poate fi inchiriat cu 800 euro/luna, iar in Nantes, cu 750-800 euro/luna.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri
Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008 Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008
Vile pentru oameni cu bani Vile pentru oameni cu bani
Miele a inregistrat vanzari in crestere cu 5,9% si a angajat peste 1.000 de oameni in anul financiar 2016/17 Miele a inregistrat vanzari in crestere cu 5,9% si a angajat peste 1.000 de oameni in anul financiar 2016/17
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate
Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune

Vezi mai multe articole