Ferestre ovale inteligente

Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent

19 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologia avanseaza intr-un ritm exponential. Cercetatorii si inventatorii lucreaza zi de zi pentru a descoperi si pentru a crea noi tehnologii, sisteme, aparate si masini care sa ne usureze viata.

Iar cum pretul energiei electrice si consumurile energetice sunt tot mai mari, reducerea acestor consumuri este unul dintre domeniile in care cercetatorii lucreaza intens.

Intr-un viitor care speram sa nu fie prea indepartat, ferestrele caselor noastre ar putea fi prevazute cu un nou tip de geam cu nanoparticule. Acest tip de geam are capacitatea de a controla cantitatea de lumina si de caldura care trece prin el, transformand practic ferestrele casei in ferestre inteligente.

Geamurile prezentului nu pot disocia lumina si caldura, adica atunci cand alegi sa primesti mai putina caldura in casa, primesti automat si mai putina lumina.

In viitor, geamurile cu nanoparticule vor putea disocia lumina si caldura, astfel incat tu vei putea “comanda” geamului sa permita patrunderea luminii in casa ta, dar fara sa permita intrarea caldurii. In felul acesta te vei putea bucura de lumina verii, dar vei sta departe de canicula ei, aparatul de aer conditionat functionand si consumand astfel mai putin, iar asta se traduce in facturi mai mici la energia electrica.

Pentru aceste ferestre inteligente vei putea sa realizezi setari predefinite in functie de anotimp sau momentul zilei. Le vei putea “cere” ca in miezul zilei sa permita trecerea unei cantitati mici de lumina si caldura, iar in timpul serii unei cantitati mai mari.

In acest moment, tehnologia geamurilor cu nanoparticule este in faza experimentala, dar suntem convinsi ca va ajunge si in casele noastre intr-un viitor nu foarte indepartat.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Marius Catrangiu

24 august, 18:06

Vise din pacate. Stim de energia atomica din 1940 si nici pana acum nu au reusit sa faca mici centrale nucleare ( de apartament) perfect stabile. Daca solutii tehnice exista, nu inseamna ca vor fi neaparat la un pret suficient de mic astfel incat orice om de pe planeta sa isi poate cumpara respectivul produs / respectiva solutie.

Alte articole

VEKA te invata cum sa-ti alegi corect ferestrele termoizolante VEKA te invata cum sa-ti alegi corect ferestrele termoizolante
Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas
VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA
VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre
Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic Schimbarea plaselor de tantari - Ghid Practic
Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A

Vezi mai multe articole