Ferestre ovale inteligente

Tehnologia viitorului – ferestre cu geam inteligent

19 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologia avanseaza intr-un ritm exponential. Cercetatorii si inventatorii lucreaza zi de zi pentru a descoperi si pentru a crea noi tehnologii, sisteme, aparate si masini care sa ne usureze viata.

Iar cum pretul energiei electrice si consumurile energetice sunt tot mai mari, reducerea acestor consumuri este unul dintre domeniile in care cercetatorii lucreaza intens.

Intr-un viitor care speram sa nu fie prea indepartat, ferestrele caselor noastre ar putea fi prevazute cu un nou tip de geam cu nanoparticule. Acest tip de geam are capacitatea de a controla cantitatea de lumina si de caldura care trece prin el, transformand practic ferestrele casei in ferestre inteligente.

Geamurile prezentului nu pot disocia lumina si caldura, adica atunci cand alegi sa primesti mai putina caldura in casa, primesti automat si mai putina lumina.

In viitor, geamurile cu nanoparticule vor putea disocia lumina si caldura, astfel incat tu vei putea “comanda” geamului sa permita patrunderea luminii in casa ta, dar fara sa permita intrarea caldurii. In felul acesta te vei putea bucura de lumina verii, dar vei sta departe de canicula ei, aparatul de aer conditionat functionand si consumand astfel mai putin, iar asta se traduce in facturi mai mici la energia electrica.

Pentru aceste ferestre inteligente vei putea sa realizezi setari predefinite in functie de anotimp sau momentul zilei. Le vei putea “cere” ca in miezul zilei sa permita trecerea unei cantitati mici de lumina si caldura, iar in timpul serii unei cantitati mai mari.

In acest moment, tehnologia geamurilor cu nanoparticule este in faza experimentala, dar suntem convinsi ca va ajunge si in casele noastre intr-un viitor nu foarte indepartat.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Marius Catrangiu

24 august, 18:06

Vise din pacate. Stim de energia atomica din 1940 si nici pana acum nu au reusit sa faca mici centrale nucleare ( de apartament) perfect stabile. Daca solutii tehnice exista, nu inseamna ca vor fi neaparat la un pret suficient de mic astfel incat orice om de pe planeta sa isi poate cumpara respectivul produs / respectiva solutie.

Alte articole

Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander
Dilema usilor pliante Dilema usilor pliante
Cum NU trebuie sa iti decorezi casa Cum NU trebuie sa iti decorezi casa
CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal? CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal?
Montare fereastra Montare fereastra
Cum se vopseste o usa de interior Cum se vopseste o usa de interior

Vezi mai multe articole