on

Amplasarea ferestrelor in golurile de zidarie

12 februarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un perete exterior cuprinde doua elemente la fel de importante in structura unei constructii, elementele de zidarie incadrate de structura de rezistenta si suprafetele vitrate reprezentate de ferestre si usi.

Daca peretele are o grosime semnificativa, 25cm, 30cm, 38cm etc. la nivel de zidarie, dupa cum optam, grosimea tamplariei ferestrei este in jur de 60-70 mm dupa cum este calitatea tamplariei termoizolante utilizate. Existand o diferenta de grosime intre cele doua elemente ce compun anvelopa cladirii, se pune problema pozitionarii ferestrei fata de grosimea peretelui. In functie de aceste pozitii posibile de amplasare, conditiile de temperatura ale partilor ferestrei (interior-exterior) si ale zonelor adiacente pot varia. Este important ca aceste temperaturi sa nu atinga temperatura punctului de roua, ceea ce ar putea conduce la aparitia condensului pe suprafetele analizate sau a mucegaiului pe zona peretelui, adiacenta ferestrei.

O izolatie de calitate a anvelopei cladirii trebuie sa fie realizata corect in campul peretelui dar mai ales in zonele unde avem muchii, imbinari, rosturi etc. Devine mult mai importanta proiectarea si executia acestor zone unde liniile proiectantului isi schimba directia decat o suprafata dreapta a unui perete. O fereastra este considerata o astfel de situatie prin prisma problemelor legate de pozitionare si a zonelor de legatura cu golul zidariei, trebuind sa avem o continuitate a termoizolatiei in zonele de jonctiune intre aceste elemente.

Pozitii posibile ale ferestrelor in raport cu peretele din zidarie:

1. amplasarea la fata exterioara a peretilor

Justificarea acestei pozitionari tine de necesitatea de a obtine la interior un spatiu mai mare pe zona de glaf. Solutia presupune dezavantajul unei circulatii slabe a curentilor de aer cald proveniti de la sursa de incalzire (calorifer). Partea inferioara a ferestrei va avea o temperatura mai scazuta ceea ce va favoriza aparitia condensului. In acelasi timp, pe exterior vom avea o expunere mai mare a ferestrei la aerul rece exterior, prin expunerea totala iar in planul termoizolatiei va fi mai complicat de inchis zona perimetrala a ferestrei.

2. Amplasarea la fata interioara a peretilor

Fata de cazul anterior, de aceasta data curentii de aer cald de la interior vor actiona asupra intregii suprafete a ferestrei iar la exterior suprafata va fi mai protejata de curentii reci. Riscul de condens pe suprafata interioara a ferestrei este drastic redus. Totusi, planul ferestrei nu va avea continuitate cu anvelopa termica a peretelui, fereastra fiind amplasata pe o punte termica, intre suprafata exterioara termoizolanta si fata interioara a peretelui. Acest lucru va conduce la un risc mare de aparitie a condensului pe latimea benzii de influenta a puntii termice, in zona perimetrala ferestrei.

Alinierea ferestrei cu fata interioara a peretelui va conduce la dificultati privind inchiderea rostului de montaj al tamplariei. Pe aceasta zona de rost va fi utilizat doar un strat subtie re de adeziv/glet. Din aceasta cauza, zona va fi permanent expusa aparitiei fisurilor. In plus, in plan estetic nu va fi cea mai buna optiune, se va observa cu ochiul liber impactul suprafetei vitrate asupra ansamblului general al peretelui, creand senzatia de spatiu redus.  Recomandarea este sa nu aliniem exact la fata interioara a peretelui, ci sa pastram un glaf minim interior, atat pentru un aspect superior cat si pentru a putea finisa zona de rost de montaj.

3. Amplasarea in planul termoizolatiei peretelui

Reprezinta o solutie acceptata de amplasare a ferestrei in golul zidariei, aceasta fiind in continuarea planul termoizolatiei. Cu cat suprafata de contact dintre tamplarie si     termo-izolatie este mai mare, cu atat se evita puntile termice, obtinand o buna izolatie. In aceste cazuri apar insa complicatii la montarea ferestrei, prinderea pe contur necesitand cleme de fixare specifice pentru prindere laterala.

4. Amplasarea pe mijlocul peretelui

Este solutia cea mai utilizata, atat la constructiile noi cat si la cele existente ce necesita modernizare. Amplasarea tamplariei in planul de rezistenta al peretelui se fac cu luarea unor masuri potrivite de termoizolare a glafurilor exterioare, pana in planul ferestrei. In aceste cazuri, in functie de dimensiunea golului trebuie sa luam in calcul grosimea aplicata pe glafurile exterioare, astfel incat tocul ferestrei sa nu fie acoperit de aceasta. Este cazul constructiilor la rosu ce sunt masurate in vederea executiei tamplariei.

In afara de amplasarea ferestrei in grosimea peretelui, este foarte important sa executam o prindere solida in golul zidariei, obligatoriu prin sisteme mecanice de fixare. De asemenea, dimensionarea latimii cu 2-3cm peste nivelul fatadei si incastrarea in termoizolatie, asigurarea pantei,  etanseitatea glafurilor exterioare pe conturul tamplariei, sunt detalii ce pot face ca o fereastra corect pozitionata sa produca totusi probleme la interior si degradarea zonelor adiacente ferestrei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De data asta trebuie sa fie "termopan"! De data asta trebuie sa fie "termopan"!
Dilema usilor pliante Dilema usilor pliante
Usile glisante iti ofera mai mult spatiu Usile glisante iti ofera mai mult spatiu
Geamul termoizolant Geamul termoizolant
VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA
Plase Anti-insecte pentru Tamplarie din PVC - Aluminiu sau Lemn Stratificat Plase Anti-insecte pentru Tamplarie din PVC - Aluminiu sau Lemn Stratificat

Vezi mai multe articole