on

Cum să plătești cât mai puțin pentru încălzire în această iarnă?

21 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iernile pot fi destul de aprige în România, cu vreme rece care începe din luna octombrie și este resimțită până în luna aprilie în cele mai multe zone din țară. Dacă pe timpul verii ne confruntăm cu temperaturi chiar și caniculare și simțim nevoia confortului termic oferit de aparatul de aer condiționat, iată că iarna este strict necesar să folosim cel puțin o sursă de încălzire a locuinței. În lumea modernă, acolo unde există infrastructură adecvată, se folosesc dispozitive pe bază de curent electric sau pe bază de gaze naturale.

 

Cel mai convenabil în ultimii ani s-a dovedit a fi sistemul de încălzire a locuinței prin utilizarea unei centrale ce consumă gaze naturale. Evident, locuința trebuie să fie racordată la rețeaua națională de gaze naturale, o rețea în continuă dezvoltare mai ales în mediul urban. Investiția inițială este destul de mare (în jur de 2000 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere), luând în calcul instalația, autorizațiile, centrala termică, radiatoarele și alte costuri pentru manoperă, eventuale taxe etc. Însă ca avantaj major avem pret gaz consumat, un cost mai mic decât cel al energiei electrice. În plus, ai flexibilitate maximă, căci pornești și oprești căldura oricând dorești, ai apă caldă non stop prin același sistem și stabilești inclusiv temperatura pe care o dorești în locuință.

 

Cei care folosesc un astfel de sistem de încălzire cu gaze naturale trebuie să se asigure că au un contract de furnizare cu o companie ce oferă prețuri printre cele mai mici de pe piață. Orice consumator poate alege furnizorul de gaze naturale și oferta care i se pare cea mai atractivă. Online se poate folosi chiar și pe website-ul ANRE un calculator prețuri gaze naturale pentru comparații între ofertele propuse de furnizorii autorizați la nivel național.

 

În cele mai multe orașe mari din România încă există sistemul centralizat de termoficare, încălzirea pe timp de iarnă fiind asigurată astfel la nivel unitar. Aici, costurile depind foarte mult de deciziile politice locale și centrale, de eventuale subvenții, pentru că oficial costurile standard sunt foarte ridicate. În București spre exemplu, chiar în această perioadă subiectul încălzirii locuinței pe timp de iarnă este unul de actualitate maximă, în condițiile în care se stabilesc prețurile finale pentru populație. Din păcate, un consumator racordat la sistemul centralizat nu are opțiuni flexibile - nu poate decide individual intensitatea și perioada de furnizare a agentului termic.

 

Dacă folosești energia electrică pentru încălzirea locuinței, ai putea opta pentru o centrală termică electrică performantă, cu un consum cât mai redus. Studiază opțiunile de pe piață și vezi cum poți ține costurile sub control. La modă sunt și panourile electrice de perete sau de tavan. De asemenea, se pot folosi aeroterme, radiatoare electrice pe bază de ulei, radiatoare electrice de încălzire cu halogen și alte astfel de aparate, însă randamentul lor este limitat, iar costurile la factura de energie electrică ar putea fi foarte ridicate. Asemenea produse sunt recomandate doar în situații limită, în locații unde nu există alte variante, pe termen scurt sau ca supliment, dacă principala metodă de încălzire a locuinței nu funcționează la randamentul dorit în anumite momente.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (II) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (II)
Secretele repartitorului de caldura Secretele repartitorului de caldura
Pentru a combate schimbarile climatice este nevoie de implicarea tuturor Pentru a combate schimbarile climatice este nevoie de implicarea tuturor
Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice
Cosul de fum din inox - avantaje si dezavantaje conform expertilor Kaminhorn Cosul de fum din inox - avantaje si dezavantaje conform expertilor Kaminhorn
Incalzirea prin pereti Incalzirea prin pereti

Vezi mai multe articole