casa din lemn

Tipuri de pereti case de lemn

28 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Peretii caselor de lemn reprezinta un element cheie datorita functiilor pe care acestia le indeplinesc.

Functiile peretilor din lemn:
- preiau sarcinile verticale din greutatea planseelor si a sarpantei
- preiau sarcinile orizontale provenite in urma seismelor sau a vantului
- izoleaza termic
- izoleaza fonic
- estetica asigurata prin diverse stiluri de placare sau finisare

Tipuri de pereti pentru casele din lemn:

PERETI DIN BARNE - caracteristici

- pentru realizarea unor pereti din barne se pot folosi barne cu grosimi diferite (120, 160 si 200mm)
- pentru clima tarii noastre se pot folosi barne de 160mm ce asigura un indice de confort termic suficient (k-= 0.69)
- pentru zonele cu o clima foarte rece se poate opta pentru varianta de 200mm
Pentru o imbinare cat mai eficienta, barnele din lemn ce formeaza peretii casei sunt strabatute de o serie de gauri avand destinatii precise, precum: montarea tijelor de strangere din otel galvanizat, altele pentru alinierea peretilor, iar altele pentru montarea unor portiuni din traseele de instalatii interioare.
O caracteristica a caselor chertate din grinzi masive sau barne de lemn este folosirea lemnului prelucrat pe 4 fete. Aceste case sunt ridicate si incheiate prin imbinarea elementelor fara cuie sau alte elemente metalice rezultand la final o constructie masiva si compacta, ce asigura un grad ridicat de izolare termica si fonica.  

PERETI DUBLI – acestia se pot realiza prin alaturarea a doua straturi de lemn la o anumita distanta. Acest tip de perete dublu ofera avantajul montarii traseelor pentru instalatii, in plus acest spatiu va fi ulterior umplut cu material izolator.
Atat peretii din barne simpli, cat si peretii dubli presupun un anumit tip de imbinare:
- asamblarea la colt
- asamblarea tip coada de randunica
- imbinarea in cruce

PERETI DIN PANOURI IZOLATE TIP SANDWICH
Structura peretilor din panouri tip sandwich se realizeaza din dulapi din rasinoase cu grosimea de 60mm asamblati in cadre spatiale modulare. Asamblarea lor se face cu ajutorul suruburilor. Spre deosebire de alte structuri, peretele de tip sandwich include pe langa structura de rezistenta si stratul de izolatie, bariera de vapori, traseele instalatiilor, precum si straturile interioare si exterioare de finisaj. Ca si in cazul peretilor de caramida sau beton, peretii caselor din lemn se pot finisa cu aproape orice tip de finisaj.
Pentru finisarea peretilor exteriori este bine sa optati pentru tencuieli uscate, iar daca va place aspectul lemnului natural, puteti pastra finisajul deja existent al lemnului peste care puteti sa aplicati un strat de lac sau vopsea in nuanta dorita.
In ceea ce priveste finisarea peretilor interiori puteti opta pentru panouri de OSB fixate pe cadre metalice peste care se poate aplica orice tip de finisaj, exceptie facand spatiile umede pentru care este recomandabil sa alegeti placarea cu faianta pe panouri speciale antiumezeala din OSB. Acest tip de placari sunt la fel de rezistente ca si cele pe suport din beton si permit tasarea peretilor si miscarea relativa a acestora in raport cu zidaria.

In cazul caselor din lemn, tasarea peretilor poate ajunge pana la 1% din inaltimea zidurilor, iar pentru cele realizate integral din busteni din lemn tasarea poate ajunge pana la 5% datorita contragerii prin uscarea naturala a lemnului.
Pentru a reduce la minimum acest fenomen, in casele din lemn se impune folosirea unor racorduri flexibile intre etaje pentru instalatiile de apa si incalzire. De asemenea, este bine sa aveti in vedere si instalarea unui acoperis care sa asigure greutatea necesara unei tasari uniforme si o etanseizare eficienta a peretilor. In acest caz este recomandat sa folositi pentru finisajul acoperisului tiglele ceramice.
In ceea ce priveste umiditatea din interiorul unei case de lemn, trebuie sa retineti urmatorul aspect: atata timp cat ati realizat sistemele necesare de prevenire a infiltratiilor (bariera de vapori, jgheaburi de scurgere si burlane, folia de protectie pentru pardoseala) nu trebuie sa va faceti griji pentru ca lemnul respira si regleaza in mod natural climatul intern al casei, stabilizand umiditatea.

PERETI DE TIP PANOURI VITRATE DE MARI DIMENSIUNI
Daca locuiti intr-o zona cu o clima mai blanda puteti sa optati pentru o casa din lemn cu panouri vitrate de mari dimensiuni. Aceste panouri sunt alcatuite din mai multe straturi de geam termopan in 2 sau 3, astfel incat sa se asigure o buna izolatie a incaperii. Dezavantajul unei asemenea constructii este lipsa de intimidate pe care o puteti avea in mod normal intr-o locuinta. Asemenea case se potrivesc mai degraba locurilor retrase sau locatiilor care beneficiaza de vecinatatea unor peisaje deosebite.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO
Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea
Avantajele unei locuinte automatizate Avantajele unei locuinte automatizate
Casa activa | Un concept inovator Casa activa | Un concept inovator
Tipurile de pereti ale caselor din lemn Tipurile de pereti ale caselor din lemn
Casa modulara - simplitate si inovatie Casa modulara - simplitate si inovatie

Vezi mai multe articole