Tipurile de pereti ale caselor din lemn

Tipurile de pereti ale caselor din lemn

05 mai, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Află cum poți construi singur și ieftin o cabană de lemn! este una din postările foarte relevante pentru spiritul și valorile Forumului Misiunea Casa. După spusele autorului, pe care-l veți cunoaște mai bine citind povestea proiectului său: ”Eu am fost una din acele persoane care pana acum vreo 3 ani imi doream la maxim sa am o căbănuță in natură dar credeam ca nu voi putea sa-mi indeplinesc dorinta niciodata, ... cu DORINTA si AMBITIE, cu ajutorul forumului Misiunea Casa si a internetului in general, cu bani putini, singur (cu mici ajutoare), mi-am facut o CABANA de care sunt foarte multumit ...” Dacă ai întrebări despre pereții casei de lemn, te poți înscrie în Forum și alătură-te discuției!

 

 

pereti cabana lemn

Tipuri de pereti case din lemn

 
Peretii caselor din lemn reprezinta un element cheie datorita functiilor pe care acestia le indeplinesc.
 
Functiile peretilor din lemn:
 
-         preiau sarcinile verticale din greutatea planseelor si a sarpantei
-         preiau sarcinile orizontale provenite in urma seismelor sau a vantului
-         izoleaza termic
-         izoleaza fonic
-         estetica asigurata prin diverse stiluri de placare sau finisare
 
Tipuri de pereti pentru casele din lemn:
PERETI DIN BARNE - caracteristici
 
-         pentru realizarea unor pereti din barne se pot folosi barne cu grosimi diferite (120, 160 si 200mm)
-         pentru clima tarii noastre se pot folosi barne de 160mm ce asigura un indice de confort termic suficient (k-= 0.69)
-         pentru zonele cu o clima foarte rece se poate opta pentru varianta de 200mm
Pentru o imbinare cat mai eficienta, barnele din lemn ce formeaza peretii casei sunt strabatute de o serie de gauri avand destinatii precise, precum: montarea tijelor de strangere din otel galvanizat, altele pentru alinierea peretilor, iar altele pentru montarea unor portiuni din traseele de instalatii interioare.
O caracteristica a caselor chertate din grinzi masive sau barne de lemn este folosirea lemnului prelucrat pe 4 fete. Aceste case sunt ridicate si incheiate prin imbinarea elementelor fara cuie sau alte elemente metalice rezultand la final o constructie masiva si compacta, ce asigura un grad ridicat de izolare termica si fonica.   
PERETI DUBLI – acestia se pot realiza prin alaturarea a doua straturi de lemn la o anumita distanta. Acest tip de perete dublu ofera avantajul montarii traseelor pentru instalatii, in plus acest spatiu va fi ulterior umplut cu material izolator.
Atat peretii din barne simpli, cat si peretii dubli presupun un anumit tip de imbinare:
-         asamblarea la colt
-         asamblarea tip coada de randunica
-         imbinarea in cruce
 
PERETI DIN PANOURI IZOLATE TIP SANDWICH
Structura peretilor din panouri tip sandwich se realizeaza din dulapi din rasinoase cu grosimea de 60mm asamblati in cadre spatiale modulare. Asamblarea lor se face cu ajutorul suruburilor. Spre deosebire de alte structuri, peretele de tip sandwich include pe langa structura de rezistenta si stratul de izolatie, bariera de vapori, traseele instalatiilor, precum si straturile interioare si exterioare de finisaj. Ca si in cazul peretilor de caramida sau beton, peretii caselor din lemn se pot finisa cu aproape orice tip de finisaj.
Pentru finisarea peretilor exteriori este bine sa optati pentru tencuieli uscate, iar daca va place aspectul lemnului natural, puteti pastra finisajul deja existent al lemnului peste care puteti sa aplicati un strat de lac sau vopsea in nuanta dorita.
In ceea ce priveste finisarea peretilor interiori puteti opta pentru panouri de OSB fixate pe cadre metalice peste care se poate aplica orice tip de finisaj, exceptie facand spatiile umede pentru care este recomandabil sa alegeti placarea cu faianta pe panouri speciale antiumezeala din OSB. Acest tip de placari sunt la fel de rezistente ca si cele pe suport din beton si permit tasarea peretilor si miscarea relativa a acestora in raport cu zidaria.
In cazul caselor din lemn, tasarea peretilor poate ajunge pana la 1% din inaltimea zidurilor, iar pentru cele realizate integral din busteni din lemn tasarea poate ajunge pana la 5% datorita contragerii prin uscarea naturala a lemnului.
Pentru a reduce la minimum acest fenomen, in casele din lemn se impune folosirea unor racorduri flexibile intre etaje pentru instalatiile de apa si incalzire. De asemenea, este bine sa aveti in vedere si instalarea unui acoperis care sa asigure greutatea necesara unei tasari uniforme si o etanseizare eficienta a peretilor. In acest caz este recomandat sa folositi pentru finisajul acoperisului tiglele ceramice.
In ceea ce priveste umiditatea din interiorul unei case de lemn, trebuie sa retineti urmatorul aspect: atata timp cat ati realizat sistemele necesare de prevenire a infiltratiilor (bariera de vapori, jgheaburi de scurgere si burlane, folia de protectie pentru pardoseala) nu trebuie sa va faceti griji pentru ca lemnul respira si regleaza in mod natural climatul intern al casei, stabilizand umiditatea.
PERETI DE TIP PANOURI VITRATE DE MARI DIMENSIUNI
Daca locuiti intr-o zona cu o clima mai blanda puteti sa optati pentru o casa din lemn cu panouri vitrate de mari dimensiuni. Aceste panouri sunt alcatuite din mai multe straturi de geam termopan in 2 sau 3, astfel incat sa se asigure o buna izolatie a incaperii. Dezavantajul unei asemenea constructii este lipsa de intimidate pe care o puteti avea in mod normal intr-o locuinta. Asemenea case se potrivesc mai degraba locurilor retrase sau locatiilor care beneficiaza de vecinatatea unor peisaje deosebite.
 
Tipuri de imbinari
Chertare in cruce
imbinare perete - coada de randunica
imbinare perete dublu cu material izolator
imbinare pereti barne de lemn

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Metode eficiente de a avea o casa ECO Metode eficiente de a avea o casa ECO
Cum gasesti un constructor serios si bun Cum gasesti un constructor serios si bun
Case din lemn - costuri Case din lemn - costuri
Avantajele unei locuinte automatizate Avantajele unei locuinte automatizate
ProtoHomes – casele inteligente ProtoHomes – casele inteligente
4 case mai mici decat locuinta ta 4 case mai mici decat locuinta ta

Vezi mai multe articole