Casa verde - o investitie in sanatate

Casa verde - o investitie in sanatate

22 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele verzi, pasive si cele eficiente energetic incep sa devina nu doar o moda, ci un adevarat stil de viata, dar si o necesitate.
 
O cladire este considerata verde daca, prin design, materiale de constructie si
 
 
tehnologiile utilizate, se reduce atat consumul de energie, cat si impactul negativ asupra mediului (prin procesul de obtinere a materialelor,  cat si de-a lungul exploatarii lor) comparativ cu locuintele/cladirile traditionale. In antiteza totala se afla casele care inca mai au in componenta invelitorii acoperisului o cantitate impresionanta de azbest sau cele pentru a caror incalzire se ard cantitati importante de lemne.
 
Eficienta energetica sporita a unei case verzi reduce consumul de energie si gaz si astfel sunt reduse si emisiile de carbon. Casele verzi sunt construite in asa fel incat minimizeaza consumul de materiale de constructie, reduc deseurile din constructii, incorporeaza materiale reciclate, vopsele, adezivi, mobilier cu un continut scazut de substante toxice. Exista si certificari pentru casele verzi (precum LEED sau BREEAM) care dovedesc ca respectivele constructii ating un anumit nivel de performanta energetic si au un anumit impact (pozitiv) asupra mediului.
 
De ce merita sa fie facuta o astfel de investitie? Rezultatele unei cercetari a World Business Council for Sustainable Development demonstreaza ca o casa verde nu costa cu mult mai mult decat una obisnuita, dar ofera beneficii financiare semnificative - cresterea valorii cladirii, reducerea costurilor cu energia - dar si un confort sporit pentru locatarii din cladirea respectiva.
Costurile necesare pentru ridicarea unei case verzi difera de la o constructie la alta. Chiar daca specialistii spun ca ele pot fi mai ieftine decat casele traditionale, de obicei nu este asa, casele verzi pot sa fie chiar cu 20% mai scumpe. Multe din principiile de construire a caselor verzi sunt foarte similare cu principiile de construire a caselor hi-tech si, de cele mai multe ori, prin economiile rezultate (ex.: agent termic, electricitate, gaze etc) costurile sunt recuperate de cateva ori pe durata de viata a cladirii.
 
Acesta este un motiv real pentru care costurile implicate de construirea unei case verzi sunt mai mari decat cele necesare pentru o casa clasica.  
 
Trasaturi tehnice ale caselor verzi
           Materialele folosite la construire sunt ecologice
           Emisiile poluante sunt aproape 0
           Consuma foarte putina energie
           Apa menajera uzata este epurata si refolosita
           Folosesc panouri solare
           Folosesc energie alternativa      
           Sunt prevazute cu sisteme de conservare a apei (canalizarea eficienta, colectarea apei de ploaie, reciclarea apelor uzate)
           Energia eliminata in mod normal odata cu apa si aerul cald sub forma de deseuri ale diferitelor sisteme ale casei (incalzire, instalatii etc) poate fi recuperata prin dispozitive speciale, realizandu-se economii
           Acoperisurile cu plante reduc consumul energetic
           Principii tehnice: geamuri in 3 straturi; panouri solare pe acoperisul dinspre sud; un sistem de ventilare interioara si de improspatare a aerului; pereti exteriori bine termoizolatI; pompe de caldura, apa de la un put forat (casa este autonoma, poate fi construita oriunde); incalzire prin pardoseala.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tipuri de pereti case de lemn Tipuri de pereti case de lemn
Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica
Care sunt cele mai solicitate tipuri de proiecte de casa in 2019 si de ce Care sunt cele mai solicitate tipuri de proiecte de casa in 2019 si de ce
6 motive pentru care sa-ti cumperi o casa cu structura din lemn 6 motive pentru care sa-ti cumperi o casa cu structura din lemn
Alegerea casei Alegerea casei
Casa eficienta energetic ca sistem constructiv Casa eficienta energetic ca sistem constructiv

Vezi mai multe articole