Trandafirii cataratori, spectacole coloristice

Trandafirii cataratori, spectacole coloristice

09 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Orice gradina are nevoie de culoare, trebuie sa ofere bucurie si relaxare. Eleganti si romantici, trandafirii sunt reteta garantata pentru o astfel de incercare, mai ales cei cataratori. Acestia isi gasesc locul atat in spatii restranse, cat si in gradini de dimensiuni mari, datorita usurintei cu care pot fi dirijati catre forma si directiile dorite. In functie de gust, imaginatie si fantezie, ei pot crea pereti de culoare, arcade romantice sau coloane, pot imbraca structuri de lemn sau metal in orice forma.
 
Designul potrivit
Culorile florilor pot fi alese de la albul pur, la galben, portocaliu sau roz, pana la nuante multiple de rosu sau violet. Florile pot fi simple sau grupate in ciorchini, unele soiuri emanand valuri de parfum, altele sunt mai putin mirositoare dar la fel de spectaculoase.
Trandafirii infloresc incepand din luna mai, pana toamna tarziu. Soiurile cataratoare sunt usor de intretinut, fiind rezistente la ger. Se stie ca trandafirii iubesc lumina si caldura, totusi expunerea lor direct in soare ii poate imbolnavi din cauza caldurii excesive. De aceea, cea mai buna amplasare este spre est, sud-est si sud-vest. Pamantul in care sunt plantati trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive si sa dreneze usor apa. Lipsa suficienta a apei ii ofileste, dar trebuie avut grija la excesul de apa.
Trandafirii cataratori au inaltimea intre 1,5-3 m, tulpinile lor necesitand puncte de sprijin. Trebuie acordata o atentie deosebita acestor mini-constructii, deoarece ele vor suporta, pe langa greutatea plantei, si ploaia, roua, zapada din timpul iernii sau vantul. De asemenea, suportul de catarare trebuie amplasat langa trandafiri inca de la plantarea acestora, pentru a permite o distributie uniforma a ramurilor pe ele, cat mai natural.
Daca alegeti sa imbracati un perete cu trandafiri cataratori, selectati culoarea acestora in functie de culoarea peretelui, pentru a obtine un efect decorativ maxim. In general, se merge pe ideea ca florile deosebit de bogate trebuie sa contrasteze cu aspectul peretelui. Desigur, puteti alatura mai multe culori prin impletirea a mai multor plante, creand un adevarat tablou exterior.
 
Efecte maxime
Rolul decorativ al trandafirilor cataratori se vede foarte bine in cazul unui gard mai putin estetic sau al unui zid care nu este tocmai bine finisat. Acoperit de aceste plante delicate si nobile, locul devine cu siguranta un centru de atractie. In spatii limitate, se pot obtine imagini spectaculoase cu accente verticale, lasand un trandafir catarator sa aiba ca suport un obiect natural, de exemplu un trunchi de copac. Coloanele de trandafiri vor umple de culoare un spatiu mic si tern. Arcadele si pergolele, intotdeauna romantice, pot oferi culoare de trecere dinspre gradina spre casa. Atentie insa la scheletul acestor arcade: lastarii de trandafir, odata crescuti, le ingreuneaza, reducandu-le inaltimea. Asigurati-va ca sunt suficient de inalte si bine ancorate.
Proportia de culoare, liniile, simetriile sau asimetriile care se pot creea prin modelarea acestor flori asigura oricarei gradini, dincolo de aspectul estetic, taria emotionala pentru care sunt atat de cautate.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Zeolites Group – Oferim 100 de premii, pentru 100 de gospodarii Zeolites Group – Oferim 100 de premii, pentru 100 de gospodarii
Gradinile verticale, de la vis la realitate Gradinile verticale, de la vis la realitate
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima Construirea serei – De ce policarbonatul este alegerea optima
Cinci motive pentru a cumpara o Aloe Vera Cinci motive pentru a cumpara o Aloe Vera
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare

Vezi mai multe articole