on

Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare

12 iunie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spatiile rezidentiale au cunoscut o dezvoltare exponentiala in Romania dupa anii 2000, dar nu intotdeauna evolutia acestor zone a fost realizata in modul cel mai corect din punct de vedere al beneficiarului final si, mai ales, urbanistic. Cererea mare de case individuale a dus la dezvoltarea proiectelor pe spatii foarte mici, pe terenuri de 200-300 mp. In acelasi timp, multe dintre solutiile de amenajare peisagistica au inclus suprafete betonate, alei sau portiuni amenajate cu pavele sau pavaje care reduc zona verde si, implicit, spatiul de teren capabil sa absoarba cantitatea de precipitatii. Cum nimeni nu isi doreste sa traiasca inconjurat doar de betoane, solutiile de pastrare a spatiilor naturale, dar circulabile, au devenit tot mai cautate.

Pentru zone rezidentiale, dar si pentru proiecte industriale sau publice, in scopul de a nu pierde din capacitatea naturala de acumulare a apei si asigurarea unui climat fara riscul de aparitie al efectului de sera, au fost dezvoltate diferite solutii de pavare ecologica, permeabile si acoperite cu vegetatie. Una dintre acestea este reprezentata de sistemul de panouri ecologice pentru pavare.

Constructiv, sunt realizate panouri cu dimensiunea de 330x300x40/ 50 mm, cu o forma de tip fagure iar pe lateral sunt prevazute piese de imbinare si blocare. Constructia de tip fagure asigura o rezistenta suficienta pentru amenajarea spatiilor circulabile pietonal sau auto, in functie de varianta constructiva si de modul de punere in opera (realizarea substratului). Aceasta varianta permite sadirea gazonului in interiorul fagurelui si drenarea apei in sol. Instalarea efectiva este relativ rapida si usoara. Cea mai mare atentie trebuie acordata substratului, mai precis modului de realizare a fundamentului pentru pavaj.

Solul amenajat la cota necesara va fi tasat si se va aplica o membrana geo-textila care permite drenarea apei. Peste aceasta se va adauga un substrat din pietris, cu inaltimea de 10-40 cm, in functie de tipul de circulatie. Cu cat tonajul este mai mare, cu atat va creşte grosimea stratului de piatra. Trebuie adaugat un strat de pietris cu granulatie maxima de 32 mm pentru drenaj, in grosime de 10-20 cm. Suprafata va fi nivelata, dupa acre se va trece la montarea panourilor ecologice si la umplerea fagurelui cu pietris fin si nisip. In locul pietrisului fin se poate utiliza un substrat mineral/ fertil, in functie de necesitatea de decorare a suprafetei sau insamantarea cu vegetatie. O alta variantă este reprezentata de umplerea fagurelui cu dale speciale, care vor fi fixate cu rasini speciale. In plus, un avantaj al acestui sistem este lipsa bordurilor, care nu sunt deloc necesare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva
Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori? Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori?
Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila Cum alegi si cum montezi o pompa submersibila
Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna! Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!
Sfaturi de plantare a arbustilor de catina Sfaturi de plantare a arbustilor de catina

Vezi mai multe articole