on

Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna

31 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna se apropie cu pasi repezi si cu toate ca trandafirii se numara printre cele mai rezistente flori din gradina, ei nu pot rezista inghetului specific anotimpului rece fara putin ajutor.

Protejarea tufelor de trandafiri

Tunderea tufelor

Imediat dupa ce frunzele trandafirilor au cazut, iti recomandam sa tai ramurele tufei pana la 50-60 de centimetri, evitand in acest fel ruperea crengilor, altoitul sau dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zapezii. Indeparteaza ramurile moarte, bolnave sau cele slab dezvoltate. Dupa ce tufa de trandafiri a fost curatata poti aplica un tratament fitosanitar pe baza de cupru, pentru a preveni aparitia bolilor ce se pot instala la locul taierii.

Musuroirea trandafirilor

Operatiunea trebuie sa se realizeze inainte de primul inghet, de obicei in luna noiembrie. Musuroirea precoce creste riscul de ofilire a ramurilor care nu s-au maturat suficient, iti recomandam sa fii foarte atent la schimbarile de temperatura si sa nu te grabesti.

Pentru a proteja trandafirul impotriva inghetului aduna in jurul radacinii un strat de pamant de 15 – 25 centimetri. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi extrem de scazute stratul poate avea chiar si 30 de centimetri. Pentru a proteja corespunzator radacinile trandafirului, pamantul trebuie sa fie maruntit.

Protejarea trandafirilor cataratori

Desi trandafirii cataratori sunt mai rezistenti si ei au nevoie de putin ajutor in sezonul rece. Trebuie sa stii ca trandafirii cataratori nu se curata toamna, tunderea si curatara fiind operatiuni care se vor realiza doar primavara, dupa ce pericolul de inghet a trecut.

Daca locuiesti intr-o zona geroasa, ramurile trandafirilor trebuie legate sau culcate la pamant. Dar la fel de bine pot fi acoperite cu o folie microporoasa antiinghet de tip AGRIL. Musuroirea trandafirilor cataratori se realizeaza la fel ca in cazul tufelor.

Protejarea trandafirilor pomisori

De la jumatatea lunii noiembrie, trandafirul pomisor care este altoit pe un trunchi inalt are nevoie de o atentie mai deosebita, deoarece riscul aparitiei degeraturilor este foarte mare. Pentru a preveni acest lucru poti acoperi coroana cu un sac pe care il vei umple cu paie. Nu folosi saci din plastic deoarece acestia nu ii permit trandafirului sa se aeriseasca, iar coroana va mucegai. Nici sacii din iuta nu sunt recomandati, pentru ca ei vor retine foarte mult apa si vor deveni foarte grei. Cel mai indicat este sa folosesti un sac de tip AGRIL.

Daca temperaturile scad sub -20 de grade, iti recomandam sa inconjori planta pe toata inaltimea ei cu un cilindru din plasa pe care sa il umpli cu frunze, paie tratate impotriva rozatoarelor. Pastreaza protectia atata timp cat inca exista riscul de inghet.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucataria de vara, visul gospodinelor Bucataria de vara, visul gospodinelor
Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei
Iedera - estetica si utila Iedera - estetica si utila
Intretinerea gazonului Intretinerea gazonului
Un nume propriu devenit... comun: werzalit Un nume propriu devenit... comun: werzalit
JYSK a lansat colectia de mobilier si accesorii de gradina pentru vara 2024 JYSK a lansat colectia de mobilier si accesorii de gradina pentru vara 2024

Vezi mai multe articole