Orhidee

Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor

13 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dintre toate speciile de plante existente, nici o alta nu a reusit sa seduca omul in asemenea masura precum a facut-o, din cele mai vechi timpuri, orhideea.

Una din cele mai vechi plante de pe planeta, din momentul in care primul specimen a sosit in 1818 la Londra intr-un colet continand plante exotice culese in Brazilia de un aventurier englez, orhideea a captivat imaginatia europenilor cu o asemenea forta incat a ramas pana astazi una din cele mai fascinante flori.

Orhideea a aparut, conform legendei, atunci cand Orchis, un tanar neasemuit de frumos nascut dintr-o nimfa si un satir, a incalcat orice masura a bunelor maniere la o petrecere dedicata zeului Bachus, incercand sa profite mai mult decat ii era permis de ospitalitatea unei preotese. Acest gest i-a atras furia participantilor la petrecere, care l-au sfasiat pe loc. Raspunzand insa rugamintilor fierbinti ale tatalui sau, zeii l-au adus pe tanar la viata, sub forma gingasei plante care ii poarta numele.

Originile orhideei preced insa cu mult civilizatia greaca antica. Ele sunt atat de indepartate, incat se crede ca acestea au fost contemporane la un moment dat cu dinozaurii! Conform ultimelor studii, orhideele au aparut acum aproximativ 100 de milioane de ani. Orhideele fac parte din familia Orhidaceae si cu 26,049 de specii recunoscute pana in prezent (lista poate creste in orice moment), sunt a doua familie majora de plante ale planetei, alaturi de Asteraceae.

Prin comparatie, pe planeta exista de doua ori mai multe specii de orhidee decat de pasari si de patru ori mai multe decat de mamifere. Pe cand cele mai mici dintre orhideele cunoscute de-abia ating dimensiunea unui degetar, cele mai mari specii pot atinge cateva zeci de metri. Florile lor, dispuse ori singular, ori in buchete dispuse pe o singura ramura, sunt colorate in alb, galben, portocaliu, roz, rosu, mov, albastru, verde si orice combinatie a acestor culori, multe de-a dreptul nemaivazute in natura. Ca o curiozitate, vanilia provine din fructele in forma de pastaie a unei specii de orhidee originara din Mexic, pe care aztecii o numeau tlilxochitl.

Din cele mai vechi timpuri orhideea a dobandit un loc aparte in culturile Asiei, iar cand au ajuns pe continentul european, au declansat pasiuni devastatoare si o fascinatie care nu da inca semne ca se va fi stins. Desi este prezenta in florarii si centre de gradinarit tot timpul anului, orhideea este, conform traditiei chinezesti, o planta a primaverii. Mai mult decat atat, in cultura traditionala chineza orhideea se bucura de un statut aparte. Impreuna cu bambusul, crizantema si caisul japonez (ume), orhideea este unul din Cei Patru Nobili, sau junzi, reprezentand idealul de rafinament si onoare pentru barbati in cultura chineza. In aceasta calitate, orhideea este o prezenta constanta in pictura traditionala chineza, fiind folosita ca motiv in stilul denumit 'pasari-si-flori' dupa subiectele abordate, inca din timpul Dinastiei Song (960-1279).

          Orhidee alba

La putin timp dupa ce aceste plante cu o forma si un colorit nemaivazut au bucurat pentru prima oara privirile aristocratilor europeni, ele au reusit sa declanseze o adevarata 'febra a orhideelor'. Primul 'vanator de orhidee', William John Swainson, cel care este trimis sa aduca prima orhidee in Europa, a fost urmat la scurt timp de alti aventurieri care au lasat in urma tot ce cunosteau si au pornit intr-o misiune plina de riscuri pe urmele acestei plante neobisnuite, despre care nu se stia mai nimic. Multi au facut averi in urma expeditiilor pe care le-au facut in Filipine, Papua Noua Guinee sau Columbia dar un numar si mai mare de vanatori de orhidee au pierit incercand sa aduca acasa exemplare noi ale acestei plante fascinante.

Recomandari pentru iubitorii de orhidee
          Orhidee roz

Ce norocosi suntem astazi, cand putem achizitiona fara peripetii multe din speciile aduse pe continent de catre acesti impatimiti temerari, de la orice florarie! Ba mai mult, selectia a fost imbogatita de-a lungul timpului cu mai mult de 100,000 de hibrizi creeati de gradinarii din Europa.

Orhideele sunt plante tropicale, de interior. De aceea, cand alegeti o orhidee, desi culoarea este intr-adevar un factor major in decizie, este recomandat sa va informati despre temperatura necesara pentru dezvoltarea armonioasa a plantei si sa va intrebati daca i-o puteti oferi constant. Unele orhidee au nevoie de temperaturi ridicate, pe cand altele prefera o temperatura moderata sau chiar mai rece.

La fel de importanta este lumina. Pe cand specii precum Phalaenopsis cresc fara probleme intr-un spatiu slab luminat, altele, precum Cattleya se vor simti bine pe un pervaz luminos. De culoare alba, violet sau o combinatie a acestora, Dendrobium este insa una din cele mai usor de cultivat specii de orhidee, asa ca este recomandata cu caldura si pentru aceia dintre noi care au deja cateva plante pe constiinta.

Frecventa cu care udati planta depinde de specie. O cantitate care poate ineca o orhidee se poate dovedi insuficienta pentru o alta. Ca o regula generala, udati planta la fiecare 5 zile cel mai devreme, si 12 zile, cel mai tarziu. Pamantul din ghiveciul speciilor Paphilopedilum, Miltonia, Cymbidium si Dontoglossum trebuie pastrat umed tot timpul. Cattleya, Oncidium, Brassia si Dendrobium trebuie udate abundent in faza de crestere si mai putin dupa incheierea ei. Phalaenopsis, Vanda si Ascocenda, pe de alta parte, ar trebui sa primeasca putina apa, astfel incat pamantul din ghiveci sa fie aproape uscat.

 

sursa foto: www.flickr.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta
Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna! Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!
O oaza de liniste - veranda O oaza de liniste - veranda
Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta
Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume
Gazonul – Probleme si Solutii Gazonul – Probleme si Solutii

Vezi mai multe articole