UE ieftineste apartamentele cu 15%

22 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Modelul tarilor europene care au intrat inaintea noastra in UE indica faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana poate aduce ieftinirea apartamentelor.
 
Preturile mari care se practica in prezent la apartamentele din Bucuresti pot scadea incepind cu 1 ianuarie 2007. “Socul economic care va lovi Romania, o data cu intrarea in UE, va face ca interesul cumparatorului pentru proprietatile imobiliare sa scada in detrimentul produselor de baza care se vor scumpi. Iar daca cererea va scadea, inseamna ca si preturile locuintelor din Bucuresti vor inregistra o scadere, cu pina la 15%”, a declarat ieri, in cadrul Congresului International Imobiliar Bucuresti, Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI. Integrarea in Uniune inseamna un val de scumpiri la alimentele de baza. Chiar daca se preconizeaza si cresterea salariilor, ea va fi mai lenta. In aceste conditii, romanii vor fi mai preocupati de ce maninca decit de cumpararea unei proprietati imobiliare.
 
Confirmare externa
 
Spusele Ruxandrei Cleciu par a fi confirmate de tarile care au aderat la UE in 2004. In majoritatea acestora, piata imobiliara a inregistrat o usoara scadere, dupa care a revenit la normal. “Intrarea Cehiei in UE, in 2004, a facut ca piata imobiliara sa inregistreze o usoara scadere, ca apoi sa isi revina. Pe piata rezidentiala, de exemplu, preturile au crescut extrem de mult inainte de integrarea in Uniunea Europeana, dupa care s-a inregistrat o scadere a acestora. Treptat insa, preturile au revenit la nivelul dinainte”, a spus, in cadrul aceleiasi conferinte, Kamil Kosman, presedinte al Comisiei de supervizare a Asociatiei pentru Dezvoltarea Pietei Imobiliare (ARTN) din Cehia.
 
Randament bun
 
Investitiile in spatiile de birouri din Bucuresti genereaza randamente de pina la 8%, in timp ce pe segmentele comercial si industrial acestea sint mai mari si ajung pina la 10%. Pe pietele pe care opereaza Kosman, ele sint mai mici, astfel ca, in Praga, randamentele sint de 6% pentru investitiile in spatii de birouri, 7% pentru spatii comerciale si 8% pentru proiectele industriale. De asemenea, in Bratislava, investitiile genereaza randamente de 7% in cazul imobilelor de birouri, 8,5% pentru retail si 9% pentru industrial. Doar randamentele investitiilor in capitala Croatiei sint apropiate de nivelul inregistrat in Bucuresti, respectiv 9,5% pentru birouri si 10% pentru retail si industrial.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

«Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009 «Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009
Povestea reluarii creditarii - 25 Martie 2009 Povestea reluarii creditarii - 25 Martie 2009
inchirieri inchirieri
DERO relanseaza intreaga gama de produse si porneste dialogul despre distributia treburilor casnice in cuplu DERO relanseaza intreaga gama de produse si porneste dialogul despre distributia treburilor casnice in cuplu
Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii) Sistemele de pardoseli MasterTop 1300 au obtinut certificarea A+ de la BRE (Building Research Establishment – Institutul de cercetare in constructii)
Electrolux continua seria “Ingredientul Secret” cu noi gusturi din bucataria nordica Electrolux continua seria “Ingredientul Secret” cu noi gusturi din bucataria nordica

Vezi mai multe articole