Interesul pentru creditele imobiliare, in usoara stagnare

14 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea pentru locuintele achizitionate pe credit s-a mai ...
Avansul imprumuturilor pentru locuinte s-a temperat in luna martie fata de nivelul inregistrat in 2007
 
In ciuda diminuarii apetitului pentru credite, analistii spun ca nu avem de-a face cu un blocaj pe piata imobiliara.
 
Imobiliarul nu a intrat, inca, in declin. Analistii spun ca, desi la o prima vedere, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica o posibila stagnare a creditarii pe segmentul imobiliar, in fapt, evolutia din primele trei luni ale anului reprezinta o tendinta normala a pietei. "Trebuie sa avem in vedere faptul ca 2007 a fost un an exceptional pentru activitatea de creditare din Romania, asa ca orice raportare la datele de anul trecut ne putea induce in eroare, indicand o scadere", explica Lucian Anghel, economist-sef la BCR.
 
Manifestari pe termen scurt
 
Buletinul lunar al BNR arata ca in luna martie avansul anual al imprumuturilor pentru locuinte, in termeni reali (adica tinand cont de fluctuatiile cursului valutar). s-a temperat usor.
 
Astfel, in intervalul februarie 2007 - februarie 2008, creditele pentru locuinte au crescut cu 72,81%, in timp ce in perioada martie 2007 - martie 2008 dinamica a fost de 71,97%. Anul acesta, in luna martie, fata de februarie, ritmul de creditare pe segmentul imobiliar a crescut cu 3,62%, usor mai putin fata de valorile de anul trecut. Totusi, nici analistii din mediului bancar si nici specialistii din piata imobiliara nu se arata ingrijorati de aceste statistici. Cu alte cuvinte, o scadere, chiar si una usoara a apetitului pentru creditare, raportata la datele din 2007, nu indica un posibil blocaj pe piata imobiliara. "La urma urmei, o stagnare ar putea fi chiar benefica, pentru ca o crestere a intermedierii financiare cu 10 puncte procentuale, cum a fost cazul anul trecut, nu este sustenabila pe termen lung", spune economistul-sef la BCR.
 
Unii romani stau in expectativa
 
Desi creditele imobiliare au devenit din ce in ce mai scumpe, cererea pentru locuinte ramane in continuare ridicata. Asta in ciuda deprecierii leului, inceputa din vara anului trecut, care a contribuit semnificativ la scumpirea imobilelor.
 
Asa ca, pe langa preturile mai mari in euro, valoarea imobilelor, exprimata in lei, a urcat si mai mult. Analistii spun ca, in aceste conditii, nu este exclus ca o parte dintre romani sa astepte fie scaderea a costului de creditare, fie aprecierea leului. "Pe masura ce preturile cresc, clientii constata ca nu sunt eligibili sa ia un imprumut pentru locuinta. Per ansamblu, intreaga tevatura iscata in jurul pericolului furnizat de riscul valutar a descurajat, intr-o oarecare masura, creditarea in valuta", spune Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro.
 
Constantinescu este de parere ca trebuie sa mai asteptam cateva luni pentru a putea spune cu exactitate pe ce trend va intra piata imobiliara.
 
Locuintele vechi, tot mai putin cautate
 
Analistii imobiliari suntde parere ca incetinierea tranzactiilor de pe piata imobiliara reprezinta o tendinta normala a pietei. "Am observat, intr-adevar, o scadere a tranzactiilor, mai ales in cazul locuintelor vechi’’, spune Ioan Rusu, broker Apulum 94.
 
C auza principala nu este reprezentata nici de deprecierea leului si nici de inasprirea conditiilor de creditare, cat mai degraba de faptul ca atractivitatea imobilelor vechi a scazut semnificativ, ne-a explicat Rusu. In plus, analistul este de parere ca tranzactiile au scazut, inclusiv pe seama faptului ca o parte a cererii de imobile a fost satisfacuta anul trecut. Iar mare parte dintre aceste locuinte vor intra in folosinta anul acesta si e normal ca, dupa activitatea intensa de anul trecut, in 2008 lucrurile sa se mai calmeze.
 
Nu este si cazul terenurilor. "Nu putem vorbi, in niciun caz despre o scadere a tranzactiilor pe segmentul terenurilor", adauga Rusu.
 
Potrivit ultimelor estimari ale analistilor Coldwell Banker, piata creditelor imobiliare va atinge pana la sfarsitul anului viitor nivelul de opt miliarde de euro.
 
In ciuda acestei evolutii insa, creditele ipotecare nu reprezinta decat 3,4% din PIB-ul Romaniei, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate din Europa.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Congresul International Imobiliar Bucuresti Congresul International Imobiliar Bucuresti
Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008 Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008
Unii dezvoltatori vor sa profite de caderea pietei si ies la cumparaturi de proprietati - 17 DECEMBRIE 2008 Unii dezvoltatori vor sa profite de caderea pietei si ies la cumparaturi de proprietati - 17 DECEMBRIE 2008
Termoelectrica se duce pe capul primarilor Termoelectrica se duce pe capul primarilor
Chiriile sau jecmaneala organizata Chiriile sau jecmaneala organizata
Chiriile s-au scumpit cu 10% in ultimele trei luni - 12 DECEMBRIE 2008 Chiriile s-au scumpit cu 10% in ultimele trei luni - 12 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole