Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere

11 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In Capitala, tarifele pentru 3 camere au scazut cu 40%, iar pentru 4 camere cu 47%
Pretul mediu solicitat pentru garsoniere a coborat la 235 euro lunar
Adrian Crivii: Oamenii nu mai sunt atrasi de "marele oras"
 
Daca proprietarii de apartamente bune de inchiriat din Capitala au sperat anul trecut ca in 2011 va fi mai bine si ca vor putea cere sume mai mari de la chiriasi s-au inselat inca o data. La fel ca si in ultimii doi ani, 2009 si 2010, nici acesta nu iese din tiparul chiriilor, care evolueaza tot mai mult in favoarea celor care cauta o locuinta de inchiriat. Tendinta prezentata de prima luna a anului a confirmat ca evolutia normala a chiriilor nu poate fi decat una de scadere, in ciuda unui stoc tot mai mic. Potrivit lui Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare, Darian, scaderea chiriilor este una normala in conditiile in care cererea este tot mai mica. "Economia nationala este in «franaj», la fel si economia Bucurestiului. Nu mai sunt atat de multe locuri de munca, deci oamenii nu mai au de ce sa caute o locuinta pe care sa o inchirieze. Romanii nu mai sunt la fel de atrasi de «marele oras» ca acum doi ani", a explicat pentru Curierul National, evolutia chiriilor din Capitala, Adrian Crivii. Un studiu realizat de site-ul AnunturiParticulari.ro, arata ca pretul mediu solicitat initial de proprietari pentru garsoniere a scazut, in luna ianuarie, pana la 235 euro pe luna. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut chiria a scazut cu aproape 10%. Comparata cu nivelul chiriei lunare inregistrate in luna ianuarie 2009, scaderea este si mai puternica, de 35 de procente, de la un nivel 362 de euro lunar. Analiza mai arata ca pentru apartamentele de doua camere ofertate in luna ianuarie a acestui an, pretul mediu de inchiriere solicitat de proprietari a fost de circa 326 euro, cu 12% mai mic fata de luna ianuarie 2010 (pret mediu 371 euro pe luna) si cu aproximativ 37% mai mic fata de ianuarie 2009, iar chiria medie pentru acest tip de apartamente urca la 516 euro lunar.
 
Chiria pentru apartamentele cu 4 camere s-a injumatatit in ultimii doi ani
 
In cazul apartamentelor cu 3 camere nivelul chiriei este cu aproximativ 15 procente mai redus decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand tarifele in euro erau in jurul sumei de 538 de euro lunar. Raportat la preturile chiriilor solicitate in urma cu doi ani, pentru acest tip de locuinte, sunt cu aproximativ 40% mai mici. La acea vreme chiriile medii pentru locuinte cu 3 camere erau 762 de euro pe luna.
Cel mai afectat segment este clar cel al apartamentelor cu 4 camere. Potrivit portalului de profil, proprietarii au solicitat un pret mediu de inchiriere mai mic cu 10% fata de ianuarie 2010. Insa, in comparatie cu ianuarie 2009 chiria apartamentelor de patru camere aproape s-a injumatatit, scaderea fiind de circa 47 de procente. Astfel in urma cu doi ani pretul chiriei unui apartament cu patru camere era de aproximativ 1.167 de euro pe luna, in 2010, s-a prabusit la 772 de euro lunar, iar in luna ianuarie a acestui an a ajuns la 620 de euro.
Referitor la problemele pe care le are segmentul apartamentelor cu patru camere presedintele Darian, le-a explicat printr-o dinamica demografica slaba in randul familiilor numeroase. "Cine are nevoie de apartamente cu 4 camere? Familiile mari. Nu mai sunt nici familii atat de mari si care sa-si permita un apartament cu patru camere", ne-a mai spus Adrian Crivii.
 
Volumul ofertelor este mai mic decat anul trecut
 
In ciuda scaderilor chiriilor, volumul ofertei a consemnat insa o crestere. Desi am fi tentati sa credem, ca preturile mici ale chiriilor ar putea fi determinate si de un volum in crestere al ofertelor, evolutia a fost aceeasi ca si la inceputul lui 2010.
Daca in ianuarie 2009 (varful pietei ultimilor 5 ani - n.r.), la nivelul Capitalei erau disponibilie spre inchiriat 2.394 de apartamente, iar in aceeasi luna a anului trecut se puteau gasi 2.217 oferte, anul acesta numarul acestora a scazut la 2.007, locuinte libere.
Conform AnunturiParticulari, serviciul de monitorizare al tuturor ofertelor imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet, in luna ianuarie 2011, peste 800 de apartamente cu 2 camere au fost date spre inchiriere in Bucuresti. Garsonierele ocupa locul doi in top, inregistrand 664 de oferte. Numarul de apartamente cu 3 camere scoase la inchiriat a ajuns la 443, urmat de aproape 94 de apartamente cu 4 camere.
Adrian Crivii ne-a mai spus ca reducerea numarului de oferte isi are explicatia in vanzarile scazute de apartamente.
"Lumea nu se mai muta in alte case. Nimeni nu mai cumpara alte locuinte. Atunci nu mai raman apartamente libere care sa fie date spre inchiriat. De aici si volumul mic al ofertei", a conchis presedintele Darian.
 
La nivelul oraselor de provincie, datele unui alt portal de imobiliare, MagazinuldeCase.ro arata ca la finele anului trecut cea mai mare scadere a fost inregistrata in Timisoara, unde chiriile cerute de proprietari s-au diminuat cu 16% in ultimul trimestru din 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009. In ceea ce priveste orasul Constanta, chiriile au scazut in medie cu 11% la sfarsitul anului 2010, comparativ cu ultimul trimestru din 2009. Procentul mediu de scadere la nivelul orasului Cluj-Napoca a fost de 6% pe parcursul anului 2010.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Centrala de dupa scumpiri Centrala de dupa scumpiri
O casa in Germania costa cat un loc de parcare in Capitala O casa in Germania costa cat un loc de parcare in Capitala
GEtAN va comercializa primul sistem combinat pe piata din Romania GEtAN va comercializa primul sistem combinat pe piata din Romania
Pensionarii isi pot da casa pe o batranete linistita Pensionarii isi pot da casa pe o batranete linistita
BIFE-SIM 2019 – o incursiune in fascinanta lume a mobilei! BIFE-SIM 2019 – o incursiune in fascinanta lume a mobilei!
Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala

Vezi mai multe articole