Termoizolare cu vata bazaltica - termoizolare la interior

Vata de sticla sau vata bazaltica?

04 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca vorbim de vata de sticla sau de vata bazaltica, ambele au proprietati de izolare termica, fonica si sunt ignifuge. Ambele tipuri de vata minerala sunt utilizate cu succes in constructiile rezidentiale si industriale, insa care este diferenta dintre ele?
O cunoastere amanuntita a acestor doi termeni duce la alegeri inspirate in materie de constructii si renovari.

Vata de sticla
Vata minerala de sticla este flexibila si elastica, in timp ce vata bazaltica este rigida. Un punct in plus pentru vata de sticla, care se poate instala foarte usor in spatiile care trebuie umplute perfect cu izolatie si care au forma neregulata sau sunt greu accesibile. In aceasta categorie intra: mansardele, peretii de compartimentare, peretii caselor de lemn. Datorita aerului inglobat in masa izolatiei este usor compresibila, calitate ce ii permite sa fie comprimata in proportie de 1:6. Astfel, transportul este mai usor de realizat.

Vata bazaltica
La polul opus, vata minerala bazaltica este un produs rigid cu greutate specifica ridicata. Este un material incombustibil si ofera proprietati termice performante, avand o densitate mai mare. Spre deosebire de vata minerala de sticla, aceasta se foloseste in aplicatiile care necesita rigiditate ridicata si rezistenta mecanica, precum in cazul izolarii peretilor exteriori in sistem ETICS. De asemenea, vata bazaltica are coeficientul de conductivitate termica (lambda) cu 20% mai bun decat cea de sticla, izoleaza mai bine fonic si este mult mai stabila, eliminand pericolul tasarilor si prinderilor mecanice suplimentare pe suprafete oblice sau verticale.

Concluzie
In linii mari, vata bazaltica ofera o performanta ridicata in raport cu vata de sticla, reducand substantial consumul de energie termica pentru incalzire, consumul de energie electrica pentru racire, imbunatatind siguranta la incendiu si reducand propagarea zgomotului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Polistiren extrudat Polistiren extrudat
Termoizolare – sfaturi pentru aplicarea adezivului si fixarea placilor Termoizolare – sfaturi pentru aplicarea adezivului si fixarea placilor
Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm Polistirenul expandat ignifug de la Austrotherm
Izolarea fonica a apartamentului Izolarea fonica a apartamentului
Avantajele polistirenului extrudat Avantajele polistirenului extrudat
Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici

Vezi mai multe articole