Viespi

Viespile - cand sunt benefice si cand sunt daunatoare

09 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Viespile traiesc in colonii, construindu-si cuiburi in copaci sau sub acoperisul casei tale. Cuibul construit de viespi are forma unui fagure si este realizat din lemn maruntit. Textura cuibului este asemanatoare cu textura hartiei. Viespea seamana foarte bine cu albina, doar ca are corpul mai mare si mult mai lung. Daca in prima parte a verii nu prea te intalnesti cu ele, viespile isi fac simtita prezenta toamna, cand sunt atrase de sursele de zahar.

 

Contrar asteptarilor, viespile aduc si cateva beneficii pe langa casa omului. Ele distrug unele insecte daunatoare din gradini si livezi, de exemplu omizile si afidele. Pe de alta parte, viespilor le place nectarul florile, contribuind astfel, alaturi de albine si fluturi, la polenizare. Din pacate, acestea sunt cam singurele beneficii pe care le aduc viespile care si-au facut cuib sub acoperisul casei tale sau in vreun pom din gradina ta.

 

Atunci cand isi construiesc cuibul, viespile colecteaza lemn, il toaca si il maruntesc. In felul acesta, viespile deterioreaza cheresteaua de la acoperisul casei si ramurile tinere ale pomilor din livada. Pe langa aceste efecte daunatoare, viespile ataca fructele cand acestea incep sa se coaca.

Dar cel mai daunator efect pe care il au viespile este cel asupra omului. Intepatura de viespe este dureroasa si la 2 din 10 oameni produce reactii alergice. Daca albina inteapa o singura data si isi pierde acul, viespea poate intepa de mai multe ori, iar un om intepat de mai multe viespi poate intra in soc anafilactic care poate duce la deces.

 

In general, doar 1 persoana din 200 dezvolta o reactie alergica severa. Dar, daca esti alergic, o singura intepatura poate provoca un soc anafilactic, care poate duce la deces. Manifestarile specifice socului anafilactic sunt: ameteli, umflarea gatului, dificultati respiratorii, voma. Mergi de urgenta la medic daca prezinti astfel de manifestari in urma intepaturii de viespe.

 

Fii cu bagare de seama in aceasta perioada a anului, mai ales daca participi la culesul viilor. Viespile sunt atrase de dulceata mustului si a strugurilor.

 

Sursa poza: brodybrotherspestcontrol.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Deciziile inspirate se iau vara Deciziile inspirate se iau vara
LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I)
Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori? Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori?
Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii Cum pastrezi strugurii pe timpul iernii
Care sunt beneficiile folosirii masinii de tuns iarba? Care sunt beneficiile folosirii masinii de tuns iarba?
Targurile de flori ale lunii martie Targurile de flori ale lunii martie

Vezi mai multe articole