on

Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata

11 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termoizolatia cladirilor este o lucrare aproape nelipsita in zilele noastre, cand este de dorit izolarea cat mai buna a caselor, atat pentru un confort interior superior, cat si pentru un consum redus al energiei folosite pentru incalzire sau pentru racire. Sistemul clasic de termoizolare presupune utilizarea panourilor/ placilor din polistiren expandat pentru fatada, iar în ultimii ani a inregistrat o crestere termosistemul cu placi de vata bazaltica.

In afara acestor doua soluţii, exista si alte variante, dar mai putin utilizate din diverse motive. In acest articol iti vom prezenta solutia de termoizolare cu pluta, un material care poate fi utilizat pentru numeroase aplicatii. Pentru realizarea unui termosistem va fi folosita pluta expandata, un produs din pluta naturala, supus unui proces de sinterizare menit sa imbunatateasca proprietăţile izolatoare ale materialului. În afara termosistemului, acest tip de panouri din pluta expandata mai pot fi utilizate pentru terase, acoperisuri sau izolarea zidurilor de compartimentare. Din punct de vedere termic, proprietatile de izolare sunt similare cu cele ale celorlalte tipuri de izolatie, cu un coeficient λ cuprins intre 0.037 – 0.040 W/mK. Foarte important este faptul ca pluta isi pastreaza caracteristicile tehnice si dimensionale o perioada lunga de timp, de cel putin 50 ani.

CITESTE SI: Izolarea termica a locuintei – Recomandari facute unui cititor

Pentru realizarea termosistemului, tehnologia de aplicare este similara cu a oricarui sistem ETICS, straturile necesare fiind aceleasi din punct de vedere al ordinii si al modului de aplicare, insa cu o calitate specifica materialului izolator. Adezivul utilizat trebuie sa fie compatibil cu materialul izolator - in general, este similar cu cel utilizat la lipirea placilor de vata bazaltica pentru fatada. Sunt utilizate aceleasi metode de lipire, in pat continuu sau in puncte, iar dibluirea (minimum 5-6 dibluri/ mp) depinde de inaltimea cladirii si de metoda de lipire, fiind obligatorie pentru lipirea prin punct si cladiri cu inaltime de peste 7-8 metri. Plasa de armare din fibra de sticla tratata alcalin va avea greutatea  de aproximativ 150-160 g/ mp.

Finisarea fatadei izolate si spacluite se realizeaza cu tencuiala decorativa, amorsata in prealabil.

Din punct de vedere al grosimilor disponibile, pluta expandata se poate livra la orice grosime cuprinsa intre 50 si 250 mm, in functie de cerintele de izolare termica impuse de constructie si de dimensionarea facuta de proiectant. In afara proprietatilor termice, pluta aduce un plus de izolare fonica atat pentru zgomot aerian, cat si pentru zgomot de impact, iar rezistenta la compresiune este una superioara. Din punct de vedere al comportarii la foc si al protecţiei mediului, pluta  este un material superior variantelor din polistiren si chiar vata minerala: nu degaja substante toxice la ardere si poate fi refolosit. In plus, daca un polistiren expandat poate fi atacat de rozatoare, fiind usor de ros, pluta nu va fi afectata intr-o situatie similara.

Asadar, daca planuiesti termoizolarea casei tale, trebuie neaparat sa iei in calcul si solicitarea ofertelor pentru astfel de termosisteme din pluta expandata, in mod cert variante de o calitate superioara.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat La "baza" este termoizolarea - polistirenul extrudat
Izolatia termica a cabanelor din lemn Izolatia termica a cabanelor din lemn
Izolarea locuintei cu vata bazaltica Izolarea locuintei cu vata bazaltica
Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie
Izolarea podului si acoperisului Izolarea podului si acoperisului
Solutii pentru o camera friguroasa Solutii pentru o camera friguroasa

Vezi mai multe articole