Pentru realizarea unor elemente de inchidere la locuintele individuale si colective, constructii clasice si modulare care au ca structura de rezistenta lemnul sau metalul, este necesara utilizarea unor panouri care sa indeplineasca o serie de cerinte tehnice, functionale, de protectie sau de montaj.
Aceste placi de inchidere pot constitui suport pentru alte straturi aplicabile ulterior (de exemplu termosisteme) sau pot fi doar tratate in mod direct cu solutii decorative. De asemenea, inchiderile pot fi realizate in spatii umede interioare sau la exterior, pe suprafete orizontale, verticale (pe tavane sau pereti, pe zone care necesita sau nu rezistenta la impact etc).
In acest sens, pe piata pot fi gasite produse noi, dezvoltate de companiile de profil. Unele dintre acestea sunt placile de fibrociment, despre care vom discuta in acest articol.
Ce sunt placile din fibrociment?
Placa de fibrociment pentru finisaje exterioare si interioare este fabricata dupa o tehnologie speciala, urmata de autoclavizare, proces care asigura rezistenta mecanica si stabilitatea dimensionala. Placa de fibrociment este realizata din ciment, fibre organice din celuloza, silicat, aditivi, apa si are o suprafata plana.
Principalele avantaje si beneficii
- sunt incombustibile, ofera protectie mai buna la foc datorita faptului ca sunt produse greu combustibile (clasa de reactie la foc A2-s1, d0)
- prezinta rezistenta mecanica superioara (clasa 2, masurata in conditii de umiditate);
- permit montarea usoara a sistemelor de acoperire, deoarece placile au margini drepte si nu necesita operatiuni de prelucrare a rosturilor, ci doar de suprafata;
- sunt realizate in diverse grosimi, ceea ce permite o gama larga de aplicatii;
- sunt perfect utilizabile pentru zone interioare cu umiditate medie si ridicata: bazine de inot, spalatorii auto, spatii de productie, subsoluri neincalzite, parcaje, suport placari ceramice etc
- sunt utilizabile la exteriorul cladirii, pentru fatade multistrat, ca suport pentru finisajul decorativ, ca suport pentru termosistem (case pe structura metalica si lemn), ca separatoare de balcon, pentru placarea stalpilor structurali, pentru intradosuri, tavane sau diverse finisaje decorative.
Exista producatori care furnizeaza astfel de placi la grosimi de 8 mm, 10 mm si 12 mm, iar dimensiunea unei placi este de 1200x2400 mm.
In functie de aplicatii, dar si in functie de grosimile disponibile, placile de fibrociment pot fi utilizate astfel:
- pentru plafoane suspendate amplasate la exteriorul si interiorul cladirilor. In acest caz pot fi utilizate placi cu grosimea de 8 mm. Este posibila curbarea, raza minima fiind de 8 m.
- pentru construirea sistemelor de finisaj amplasate la interior, in conditii de umiditate medie si ridicata (bazine de inot, spalatorii auto si industriale, spatii de depozitare, subsoluri neincalzite etc.). Produsele adecvate in astfel de conditii sunt placile cu grosimea de 10 si 12 mm;
- pentru placari ventilate si pentru peretii de fatada multistrat. Aici sunt utilizate placi cu grosimea de 12 mm, situatie in care placa poate fi suport pentru finisajul decorativ.
Placile de fibrociment pot fi utilizate pentru pereti si placari, sisteme suport pentru placarile ceramice si finisaje cu cerinte speciale de rezistenta mecanica (impact si sarcini punctuale generate de suspendarea corpurilor de mobilier).
Lucrul cu aceste placi este destul de simplu, mai ales ca pot fi debitate destul de usor cu ajutorul unui fierastrau electric sau masina de gaurit. Praful rezultat in urma operatiunilor mentionate anterior trebuie eliminat imediat prin aspirare sau prin indepartare cu lavete uscate, pentru a evita formarea petelor. Asezarea pe un suport rigid, plan si stabil este necesara, deoarece placile pot vibra. Dupa fixarea mecanica pe stratul suport (temperaturi de lucru cuprinse in intervalul 5..40°C), acestea vor trebui finisate cat mai repede, timp in care va fi evitata expunerea la umiditate sau la factori exteriori pe o perioada lunga de timp. De retinut si ca, inainte de finisare (masa de spaclu, adeziv etc.), placile trebuie sa fie uscate.
Sursa foto: http://ro.stonerex.com/stonerex-placi-pentru-pardoseala-flotanta/
1 Comentariu
Caraman Constantin
19 iunie, 13:24
Buna ziua,
la exterior cu ce adeziv se pot lipi aceste placi si care sunt etapele?
Multumesc