Cu totii ne dorim ca apartamentele sau casele noastre sa arate senzational, sa aiba finisaje de cea mai buna calitate si sa fie frumos mobilate. Uneori avem banii necesari unei renovari capitale, alteori intervin urgente (ne-a inundat vecinul de deasupra) si suntem nevoiti sa gasim rapid bani pentru reparatii. In astfel de momente suntem nevoiti sa apelam la un credit bancar. Exista banci care ofera produse bancare pentru constructia, finalizarea, extinderea, modernizarea, consolidarea sau reabilitarea casei.
Astfel de credite pot fi in lei, euro sau dolari americani, iar perioada de rambursare se poate intinde pe o perioada de pana la 30 de ani. Rambursarea se poate face in rate constante sau descrescatoare.Pentru a putea accesa un credit trebuie sa poti face dovada veniturilor pe care le obtii. In general, bancile accepta o gama larga de venituri, de la venituri din salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii si pana la venituri din activitati independente. In plus, tot in functie de politica fiecarei banci, poti sa obtii o suma mai mare daca aduci si veniturile a maximum 3 co-imprumutati. Adica sa iei creditul impreuna cu sotul/sotia, parintii, copiii, alte rude sau prieteni care sunt dispusi sa te gireze.
In general, pentru un astfel de credit, trebuie sa ai un avans de aproximativ 5% si sa aduci garantii imobiliare. Daca nu doresti sa aduci garantii sau daca nu ai un avans, singura varianta care ti-ar ramane la dispozitie este un credit de nevoi personale fara ipoteca, dar care presupune uneori accesarea unei sume mai mici de bani, pe o perioaa mai scurta si la o Dobanda Anuala Efectiva mult mai mare. Spre exemplu, la un credit pentru reabilitarea locuintei, in valoare de 65.000 lei, pe o durata de 120 luni, DAE este de aproximativ 7%, in timp ce pentru un credit de nevoi personale fara ipoteca, tot de 65.000 lei si tot cu o perioada de rambursare de 60 luni (adica la jumatate), DAE este de aproximativ 11%.Evident, un credit pentru modernizarea sau reabilitarea locuintei este mult mai convenabil fata de unui de nevoi personale fara ipoteca, deoarece perioada de rambursare a creditului este mai lunga, iar dobanda mai mica. Altfel, noi te sfatuim sa cantaresti cu mare atentie si sa-ti analizezi situatia financiara pe care o ai de 10 ori inainte sa contractezi un credit. Cel mai bine ar fi sa ai intreaga suma necesara pentru renovare, eventual sa imprumuti diferenta de bani de la rude si prieteni, fara dobanda.
Comentarii
Nu exista comentarii.