on

Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora

10 martie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din experienta, am constatat ca exista o anume tendinta in amenajarile rezidentiale, dar si in alte amenajari mai mult sau mai putin publice, de a acoperi suprafete mari cu beton sau pavaje continue din beton. In acest fel se diminueaza spatiul verde, iar asta produce numai dezavantaje. Ne referim aici la impactul asupra zonei afectate de lucrari: un nivel mai ridicat al radiatiei termice, reducerea suprafetei de infiltrare a apei in sol si pierderea unei cantitati importanta de oxigen, generata de plante.

Toate aceste transformari au loc doar din dorinta de a avea o suprafata pe care sa se poata circula usor in orice conditii climatice, mai ales pe timp ploios.

Din acest punct de vedere, exista posibilitatea de a restrange aplicarea solutiilor pe baza de pavaje sau beton, cu sau fara diverse protectii cauciucate (precum cele intalnite la locurile de joaca) si revenirea la vechile amenajari verzi, dar cu utilizarea unor solutii si materiale care imbunatatesc calitatea substratului verde, natural.

Toate parcarile, locurile de joaca, aleile sau alte tipuri de spatii pot fi prevazute cu gazon si vegetatie, iar conditiile de circulatie/ desfasurare a activitatilor specifice sa aiba loc confortabil, dar si natural in acelasi timp.

Tot ce trebuie facut este stabilizarea terenului si aplicarea unei solutii de ranforsare a gazonului pentru a elimina aparitia fenomenului de mocirlire, deformarea solului si pentru a creste rezistenta ierbii.

Exista mai multe optiuni pentru a realiza ranforsarea gazonului, iar una dintre acestea este plasa de protectie, realizata din polietilena de mare densitate, cu ochiuri romboidale, extrudata si de culoare verde. Din punct de vedere al dimensiunii, poate fi gasita la role de 2x30 metri.

Inainte de a vedea ce presupune montarea plasei de protectie a gazonului, trebuie avute in vedere principalele avantaje oferite de aceasta:

  • aspect natural;
  • se poate utiliza pe spatii verzi existente;
  • suprafata devine carosabila
  • nu este afectata de substante chimice, de microorganisme si nu putrezeste
  • se monteaza usor

Pentru montarea pe suprafete noi care pot fi amenajate cu iarba, trebuie executate urmatoarele lucrari:

  1. Decopertarea zonei pe o adancime de 3-5 cm, daca solul nu necesita alta prelucrare, cum ar fi instalarea unor sisteme de drenaj necesare pentru soluri mai putin permeabile, care retin apa
  2. Nivelarea suprafetei
  3. Intinderea unui amestec de pamant si nisip cu o grosime de cel putin 3-5 cm.
  4. Distribuirea seminţelor pe intreaga suprafata.
  5. Desfacerea rolei de plasa de protectie si intinderea acesteia pe suprafata de montaj. La nevoie, poate fi taiata cu o foarfeca de gradina. De asemenea, poate fi decupata si intr-o anumita forma, daca suprafata o impune.
  6. Capatul rolei si laturile vor fi fixate cu cleme speciale denumite „ace” (in forma literei „U”), la un interval de maximum 2 metri. La imbinarile capetelor va trebui asigurata suprapunerea plaselor. Intreaga plasa trebuie fixata in tensiune, pentru a evita formarea de cute.
  7. Pentru umplerea golurilor ramase, plasa trebuie acoperita in intregime cu sol amestecat cu o cantitate mare de nisip, insa la o grosime minima, pentru a asigura cresterea radacinilor de iarbă in jurul ochiurilor plasei de protectie.

Dupa rasarirea gazonului este necesara respectarea tuturor operatiunilor necesare pentru intretinerea gazonului in conditii clasice. Este recomandat ca vehiculele sa nu aiba acces pe noua suprafata de iarba prevazuta cu plasa de protectie inainte de a doua tundere si nu inainte ca firul de iarba sa aiba o inaltime de minimum 3,5 cm.

Astfel, plasa de protectie va asigura ranforsarea gazonului si va permite inclusiv traficul auto, folosirea spatiului ca loc de joaca de catre copii sau pentru alte activităţi, toate cu un risc minim de degradare a suprafetei. Cat despre celelalte metode de realizare a unui substrat verde pentru astfel de aplicatii vom povesti într-un alt articol.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Calin

29 martie, 20:34

Am eu ! apa de ploaie ...
te afunzi cu masina cu tot cu plasa in noroi ... plus ca iti patineaza si anvelopele pe plasa aia !!!
Pavele !!! aia e solutia .. restul e "rahat" cu apa rece ! doar daca vrei de placere, fara pretentii auto.
Numai bine...

Alte articole

8 flori care poarta nume de celebritati 8 flori care poarta nume de celebritati
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva
Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie! Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie!
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii
Pavele peste tot (I) Pavele peste tot (I)
Ingrijirea gazonului primavara Ingrijirea gazonului primavara

Vezi mai multe articole