Inima Parisului

Inima Parisului

05 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

      Dupa cum va spuneam saptama trecuta am lasat pentru ultimul articol despre Paris doua dintre cele mai importante obiective turistice: Muzeul Luvru si Catedrala Notre-Dame
      Muzeul Luvru (in franceza Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu parizian, dupa suprafata, si printre cele mai cunoscute muzee din lume. Cladirea este un fost palat regal situat in inima orasului Paris, intre malul drept al raului Sena si Rue de Rivoli. Curtea sa principala se afla pe axa bulevardului Champs-Elysees.
Luvrul detine unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume, daca nu cumva cel mai cunoscut: Gioconda (sau Monalisa) de Leonardo da Vinci. Luvrul a fost deschis prima oara pentru public in 1793, de atunci fiind imbogatatit in permanenta. Muzeul are trei aripi: Denon, Sully si Richelieu. Piramida de sticla de la Luvru, atat de cunoscuta mai ales datorita cartii „Codul lui Da Vinci” de Dan Brown, a fost construita in mijlocul curtii Napoleon, in cadrul complexului muzeal. Ea a fost comandata de pre?edintele francez François Mitterand, in 1983 si conceputa de arhitectul american de origine chineza Ieoh Ming Pei. A fost terminata in 1989.
      Suprafata totala a muzeului acopera 40 de hectare pe un teren situat chiar in inima Parisului. Punct nodal al capitalei Frantei, muzeul delimiteaza in prezent nordul de sudul
orasului. Cladirea este prima dintr-o serie de monumente care se continua cu Caruselul, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees si sfarseste cu Arcul din La Defense.
      Luvrul gazduieste 350.000 exponate inestimabile. Cele mai valoroase piese sunt: Venus din Milo, Mona Lisa a lui Leonardo, Piramida din sticla de la intrare, Caii lui Marly, Pluta Meduzei de Gericault, Victoria inaripata de la Samotrache, Dantelareasa lui Jan Vermeer, Sclavii de Michelangelo, Santurile medievale si Colonada lui Perrault. Aproximativ 8,3 milioane de vizitatori au trecut pragul Luvrului in 2007, facand din acesta cel mai frecventat muzeu din lume.
      Prima caramida de fundatie a Catedralei Notre Dame a fost pusa in anul 1163. In 1182, episcopul Maurice de Sully a sfintit altarul, dar constructia catedralei a durat din 1163 pana in 1250. Constructia cladirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrarile de pe fatada vestica, iar pe la mijlocul secolului XIII, prima capodopera a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate ca desenele initiale si strana evocau inca stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oara solutii arhitecturale specifice stilului gotic.
Fatada dantelata si cele doua turnuri patrulatere de cate 69 m fiecare radiaza echilibru. Intrarea in catedrala se face prin trei porti bogat ornamentate, care evoca simbolurile goticului tarziu. Impresia spatiala in interiorul bisericii este coplesitoare, zidurile ei se inalta pe trei randuri de coloane. De proportii impozante, 130 m lungime, 35 m inaltime, nava principala este impodobita cu statui si picturi.
      Notre-Dame este considerata cea mai intunecata catedrala dintre marile catedrale gotice, dar pe buna dreptate, lumina care se filtreaza prin rozetele colorate confera sentimente mistice in penumbra severa.
      Dar astfel de monumente ale istoriei si artei internationale nu pot fi descrise in cuvinte. Ele trebuie neaparat vazute, pentru a intelege adevaratul sentiment pe care il pot trezi ...

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Port Aventura, parcul senzatiilor tari Port Aventura, parcul senzatiilor tari
Paris: lumina, iubire si arhitectura Paris: lumina, iubire si arhitectura
5 destinatii de vacanta de neratat in 2014 5 destinatii de vacanta de neratat in 2014
Inca un pas intr-un oras aparte: Roma Inca un pas intr-un oras aparte: Roma
Cum sa alegi cel mai bun troler de voiaj? Cum sa alegi cel mai bun troler de voiaj?
Vacanta exotica cu buget redus Vacanta exotica cu buget redus

Vezi mai multe articole