Aerul conditionat: o binefacere sau o necesitate?

10 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zilele caniculare ale acestei veri au adus in atentie instalarea si utilizarea instalatiilor de aer conditionat, devenite atat de necesare in apartamentele supraincalzite, in casele mai modeste sau in spatiile publice.
Viata intr-un mediu sanatos, cu aer curat si bine ventilat, lipsit de noxe si mirosuri agresive, cu temperatura si umiditate re­lativ echilibrate, pe langa faptul ca scuteste organismul de un efort suplimentar in ceea ce priveste respiratia, creeaza un tonus ridicat si o senzatie de confort sporit. Pentru a crea acest mediu propice se folosesc aparatele de aer conditionat.
In continuare ne vom ocupa de aparatele de puteri mici, folosite pentru locuinte, fara emisii de noxe sau procese nocive. In partea exterioara a instalatiei se raceste agentul frigorigen care este introdus in partea interioara din casa prin tubulatura aferenta. Aici ventilatorul sufla asupra evaporizatorului si se produce un jet de aer rece (3...50C) la un consum indomeniul 2-8 kW (7.000 – 27.000 Btu/h) dirijabil prin intermediul grilelor de baleiaj.
 
Cine este Bi Ti Iu?
Cunoscut in tara noastra sub numele de Btu/h, este factorul care nauceste cumparatorul mai putin avizat si reuseste, prin gura vanzatorului, sa vanda si cele mai putin performante aparate de aer conditionat. Numele lui adevarat este Bi Ti Iu Per Eici adica British Thermal Unit Per Hour si ca dimensiune este 3.412 Btu/h = 1 kWdeci unaparat de 7.000 Btu consuma aproximativ 2,05 kW.
Lasand gluma la o parte, nu va lasati intimidati si interesati-va in primul rand de puterea consumata. Am facut, pentru dumneavoastra un calcul computerizat in care am determinat necesarul de frig (vara) pentru o incapere de bloc.
Incaperea (circa 20 mp, cu un perete exterior standard, cu fereastra dubla de 3 mp, cu jaluzele interioare etc.) este locuita de doua persoane are patru posibile orientari ale peretelui exterior: N, E, S si V. Diferenta intre cea mai mica (la N) si cea mai mare valoare (la V), a necesarului de frig este de la simplu la dublu. Daca aceeasi incapere ar fi camera de colt, la ultimul nivel al blocului (avand doi pereti, doua ferestre si tavanul spre exterior), diferenta creste de la simplu la de 2,6 ori mai mare. Rezulta ca determinarea puterii frigorifice necesara unui spatiu, bazandu-ne numai pe suprafata incaperii, este hazardata.
 
Avantaje si dezavantaje
Spliturile uzuale nu introduc aer proaspat. Ele doar recircula aerul din incapere, racindu-l si dezumidifican­du-l. Aerul racit e introdus cu viteze mari, producatoare de curenti in incaperile de mici dimensiuni. De unde rezulta dezavantajul ca in incaperile mai mari sunt necesare mai multe aparate. Spliturile au insa si avantaje: puterea electrica este modica, unitatea interioara este usor de amplasat, raportul calitate/pret este convenabil, iar filtrul din dotarea lor este suficient pentru camere de locuit.
  
Chestiuni constructive
Constructiv se compun dintr-o parte exterioara (condensatorul si compresorul) montata in afara locuintei si o parte interioara (evaporizatorul) legate intre ele printr-o conducta de cupru bine izolata termic prin care circula agentul frigorigen (de regula un freon). In mare, in unitatea interioara se gaseste bateria de evaporare, ventilatorul aferent (care recircula aerul in incapere), filtrul de aer (din material sintetic) si grilele de baleiaj orizontal/vertical al jetului de aer. Unitatea exterioara contine: bateria de condensare, ventilatorul aferent (care vehiculeaza aerul pentru racirea condensatorului) si compresorul frigorific.
 
Sfat
Atentie mare la temperatura reglata! Trecerea brusca de la o temperatura relativ scazuta (aer conditionat) la una ridicata (canicula de afara) poate provoca ameteli, dureri de cap, greturi, raceli. Diferenta de temperatura recomandata de medici este de maximum 10-15 grade
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza
Zona rezidentiala Pipera a intrat in declin Zona rezidentiala Pipera a intrat in declin
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate
Cartiere in avizare Cartiere in avizare
2.500 de oameni va pindesc creditele 2.500 de oameni va pindesc creditele
Noi vopsele decorative cu efecte speciale de satinare, metalizare si antichizare, pe baza de dispersii BASF Noi vopsele decorative cu efecte speciale de satinare, metalizare si antichizare, pe baza de dispersii BASF

Vezi mai multe articole