Locuinte scumpe pentru clasa medie

03 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Imobiliare: Ofertele existente la ora actuala pe piata se adreseaza unei categorii limitate de clienti
In ultimii ani, proiectele rezidentiale au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie. Blocuri noi sau vile grupate in ansambluri au aprins dorinta romanilor de a avea o casa noua. Insa, deocamdata, ofertele se adreseaza celor cu venituri mult peste medie, care reprezinta cam 5% din totalul potentialilor clienti.
 
Cu toate acestea, cei care investesc in astfel de imobile nu duc lipsa de cumparatori. Practic, locuintele se vand inca din stadiul de proiect, chiar daca un apartament cu doua camere costa minimum 60.000-70.000 de euro, iar o vila, 100.000 - 120.000 de euro. Este adevarat ca, raportat la preturile apartamenelor vechi, diferenta nu ar fi foarte mare, tinand cont de faptul ca este vorba de cladiri noi. Este, insa, suficenta pentru ca cei cu venituri medii sa se afle in imposibilitatea de a achizitiona o astfel de locuinta.
 
Incet, incet, cererea pentru astfel de case va fi satisfacuta, iar investitorii va trebui sa mai renunte la cota de profit si sa construiasca la preturi apropiate de puterea de cumparare a majoritatii potentialor clienti. La ora actuala, pretul de constructie pentru un bloc cu finisaje de buna calitate, dar nu de lux, se situeaza in jur de 400-600 de euro/mp, la care se adauga costul terenului, in timp ce pretul de vanzare este cel putin dublu, adica 800-1.200 de euro/mp.
Analistii imobiliari sunt de parere ca dezvoltatorii isi vor adapta treptat oferta si vor construi si locuinte pentru clasa medie. Primul semnal este dat de faptul ca acestia se vor orienta incepand din acest an si catre cartierele marginase, unde optiunile pentru achizitia unei locuinte sunt inca reduse. “In orase, optiunile sunt un apartament intr-un bloc vechi si un apartament nou, dar scump. Lucrurile insa tind sa se schimbe. S-au anuntat si vor continua sa se anunte noi ansambluri rezidentiale, care vor ridica standardul constructiilor actuale si vor oferi conditii decente de locuit, la preturi competitive”, releva un studiu efectuat de compania CB Richard Ellis. Spre exemplu, in multe zone din Bucuresti, considerate pana acum ca fiind lipsite de importanta din punct de vedere imobiliar, precum Dristor, Militari, Berceni, Calea Vacaresti, Colentina, se vor construi ansambluri de blocuri, cu design modern, care vor schimba imaginea cartierelor amintite, sustin analistii de la Richard Ellis. Aici preturile terenurilor sunt mai mici fata de zonele unde se construiesc in mod constant locuinte noi (Floreasca, Dorobanti Herastrau), fapt care ar putea conduce la scaderea pretului final de vanzare.
 
Oricum, si noile proiectele imobiliare din cartiere vor oferi spatii verzi pentru recreere, sali de gimnastica si fitness, spatii comerciale, securitatea perimetrului, parcare subterana si loc de depozitare. Finisajele vor fi de calitate si vor include, cel mai adesea parchet laminat, geamuri termopan, centrale de apartament, obiecte sanitare moderne, gresie si faianta. De asemenea, investitorii vor crea firme specializate care vor inlocui clasicii administratori si se vor ocupa de toate chestiunile administrative.
 
Pentru noile cartiere rezidentiale dezvoltatorii vor concepe politici de pret si de vanzare atractive si accesibile in acelasi timp, precum si produse ipotecare, in colaborare cu bancile interesate. Preturile apartamentelor vechi nu se vor reduce semnificativ pe termen scurt. “Noile proiecte rezidentiale nu vor avea efecte imediate asupra preturilor apartamentelor din blocurile vechi. Dar, pe masura ce potentialii cumparatori vor cunoaste avantajele pe care le ofera ansamblurile rezidentiale si vor incepe sa le achizitioneze la preturi doar cu putin mai ridicate, preturile apartamentelor din blocurile vechi, considerate in prezent nerealiste, vor reveni la valori mai mici”, este de parere Marius Luca, residential sales negociator in cadrul CBRE.
Asadar, pana cand vor fi gata noile ansambluri si complexe rezidentiale si vor fi calculate preturile de vanzare, trebuie sa va multumiti cu ofertele scumpe existente la ora actuala pe piata.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Veranda Mall gazduieste concursul de sah rapid pe echipe „Nepoti si bunici” si Veranda Chess Contest Veranda Mall gazduieste concursul de sah rapid pe echipe „Nepoti si bunici” si Veranda Chess Contest
Comisionul imobiliar, ocolit pe internet Comisionul imobiliar, ocolit pe internet
PlanRadar digitalizează managementul de șantier PlanRadar digitalizează managementul de șantier
Implicarea sociala a industriei materialelor de constructii Implicarea sociala a industriei materialelor de constructii
Andrew Prelea: Imi pare rau ca nu am riscat mai mult in investitiile imobiliare facute in Romania Andrew Prelea: Imi pare rau ca nu am riscat mai mult in investitiile imobiliare facute in Romania
Constructorii anunta ca pretul caselor noi va creste cu 20% in acest an Constructorii anunta ca pretul caselor noi va creste cu 20% in acest an

Vezi mai multe articole