Afacerile imobiliare, tot mai riscante

01 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Riscurile cu care se confrunta dezvoltatorii imobiliari cresc din cauza ca incasarile lor sunt in lei, in timp ce datoriile catre banci sunt in valuta.
 
De asemenea, din cauza ca aceste companii fac parte din categoria celor producatoare de bunuri netranzactionabile, sunt ceva mai expuse la riscurile valutare, dupa cum arata Banca Nationala in ultimul sau Raport asupra stabilitatii financiare, publicat ieri.
 
„Capacitatea lor de a obtine fluxuri de devize in conditii adverse ar putea fi mai mica", noteaza BNR. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezinta aproape un sfert (22%) din totalul economiei.
 
Sectorul imobiliar inregistreaza, per ansamblu, „o importanta deteriorare a capacitatii de acoperire a serviciului datoriei", concluzioneaza BNR.
 
Dezvoltatorii au o capacitate din ce in ce mai redusa de acoperire a datoriilor
 
Firmele din sectorul imobiliar s-au indatorat in valuta, dar incasarile acestora sunt in lei, rezultand o crestere a riscului de nerambursare a creditelor, avertizeaza BNR.
 
In ultimul sau Raport asupra stabilitatii financiare, comunicat ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca riscul valutar aferent datoriei externe pe termen scurt este mare, mai ales pentru companiile fara activitate de comert exterior.
 
Dintre acestea, BNR a remarcat in primul rand companiile din sectorul imobiliar, a caror expunere valutara a ajuns la 252% din capitalurile proprii si aproape jumatate din valoarea activelor. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezinta aproape un sfert (22%) din totalul economiei.
 
Pe de alta parte, aceste companii fac parte din categoria celor ce produc bunuri netranzactionabile, categorie care este, de asemenea, cea mai expusa la riscuri.
 
"Rata restantelor la creditele contractate de companiile din sectoarele ce produc bunuri netranzactionabile este mai mare decat in cazul celeilalte categorii. Capacitatea lor de a obtine fluxuri de devize in conditii adverse ar putea fi mai mica", noteaza BNR.
 
Jumatate din activele firmelor de constructii sunt puse ...
Pondere mare a datoriei la risc
 
Un indicator care arata pierderea asteptata in cazul nerambursarii creditelor – datoria la risc – arata, de asemenea, destul de rau pentru sectorul imobiliar. Aici, ponderea este de 16% din totalul pe economie, in conditiile in care stocul de credite contractat este de doar 4% din totalul creditelor catre companii.
 
Pentru un "scenariu extrem" de nerecuperare a colateralului cu care sunt garantate datoriile companiilor catre banci, BNR estimeaza ca datoria la risc ar fi de 4,2 miliarde de lei, in timp ce nivelul provizioanelor este de patru ori mai mic.
 
Solutia: incasarile mixte
 
Dan Ioan Popp, presedintele companiei imobiliare Impact, ne-a declarat ca riscul de incapacitate de plata poate fi evitat daca incasarile dezvoltatorului sunt mixte - si in lei, si in valuta.
 
"Noi am realizat o decuplare intre angajarea de credite in valuta si incasarile de la clienti, astfel ca pericolul este redus. Primul soc al riscului valutar a fost atunci cand euro a scazut de la 4 la 3,4 lei, a fost o lectie pe care cred ca marii dezvoltatori au invatat-o destul de bine".
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructia cartierului Henri Coanda din Voluntari, blocata de un impostor Constructia cartierului Henri Coanda din Voluntari, blocata de un impostor
"Haideti, cu mic, cu mare, sa facem scoala sclipitoare!" "Haideti, cu mic, cu mare, sa facem scoala sclipitoare!"
Reabilitare termica-romanii de la bloc, avantajati fata de romanii de la casa Reabilitare termica-romanii de la bloc, avantajati fata de romanii de la casa
Primele dosare pentru Primele dosare pentru "Prima casa" - 08 Iulie 2009
Brico Depot readuce bucuria proiectelor personale Brico Depot readuce bucuria proiectelor personale
Studiu Brico Depôt: un roman isi petrece 535 de zile din viata in baie Studiu Brico Depôt: un roman isi petrece 535 de zile din viata in baie

Vezi mai multe articole