Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10%

31 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In anunturile cu vinzari de locuinte, pretul solicitat de agentii este mai mare decit cel cerut de particulari.
 
Anunturile agentiilor imobiliare cuprind oferte mai multe si mai variate, dar la o simpla privire, preturile acestora sint mai mari cu 5-10% fata de anunturile particularilor. O comparare pe www.anuntul.ro, site pe care posteaza anunturi mai multe agentii imobiliare, cu cea de pe www.magazinuldecase.ro, site destinat exclusiv anunturilor particularilor, arata diferenta de pret.
 
Astfel, in anunturile particulare, o garsoniera in zona Titan, confort I, semidecomandata, costa in medie 45.000-50.000 de euro, in timp ce acelasi tip de garsoniera, in aceeasi zona, in anunturile agentiilor apare la pretul mediu de 55.000- 57.000 de euro. La fel se intimpla si cu garsonierele din alte cartiere ale Capitalei, precum Berceni sau Militari, unde agentiile vin cu pretul mediu de 60.000 de euro fata de 53.000 de euro oferit de particulari, iar in Berceni pretul mediu este de 65.000-67.000 de euro fata de 45.000-58.000 de euro. La apartamentele de doua camere, diferentele apar si mai vizibile. Prin urmare, un apartament de doua camere confort I, construit in 1980, in Berceni, costa, in anunturile particularilor, intre 62.000 si 70.000 de euro. Pentru acelasi tip de locuinta, agentiile au anunturi cu pretul de 73.000- 80.000 de euro. In Militari, pretul mediu oferit de particulari pentru apartamentul de doua camere este de 70.000 de euro, in timp ce agentiile practica preturi de peste 80.000 de euro.
 
„Este posibil ca unele oferte sa fie ceva mai mari, dar o agentie care incearca sa promoveze o oferta mai sus decit pretul pietei are sansa sa nu o vinda“, sustine Ion Radu Zilisteanu, purtator de cuvind ARAI. Mai mult, specialistul vine in sprijinul agentiilor, afirmind ca intr-o agentie pot fi gasite pina la 30 de oferte pentru un anumit tip de proprietate, pe cind particularul vine doar cu un numar foarte limitat de oferte. „Trebuie sa privim cu prudenta ofertele particularilor“, afirma Zilisteanu. O opinie diferita este sustinuta de Matei Malos, de la site-ul magazinuldecase.ro, unde apar anunturi ale particularilor. „Faptul ca preturile practicate in anunturile agentiilor sint mai mari decit cele din anunturile particulare este determinat de modul in care agentiile de cartier vad serviciile imobiliare si lucreaza in consecinta“, spune el. Acesta sustine ca, in general, agentia discuta cu proprietarul, ii prezinta oferta si adauga peste pretul pe care acesta il cere pretul pe care agentia il doreste. „Dupa ce un proprietar a dat un anunt, in medie 16 agentii preiau anuntul si astfel oferta reala este multiplicata de 16 ori“, mai spune Malos.
 
Problema identificata de acesta este faptul ca, ulterior, proprietarii care isi scot casele la vinzare isi vor evalua proprietatile dupa pretul agentiei. „Agentiile ridica pretul si astfel apare specula din cauza intermediarilor, ceea ce nu este corect, nu indica o piata sanatoasa“, afirma Malos. Acesta estimeaza ca tranzactiile se vor derula mai greu, fapt care va determina un blocaj in piata din cauza agentiilor.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ANL a construit doar jumatate dintre locuintele pe care le-a promis ANL a construit doar jumatate dintre locuintele pe care le-a promis
Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA Pretul mediu de vanzare a unei locuinte noi in Bucuresti - 1.500 euro/mp, plus TVA
La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar La cumparaturi de case, cu creditul in buzunar
Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200 Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200
Legea caselor: cine pierde si cine castiga Legea caselor: cine pierde si cine castiga
Cum intretii gradina pe canicula Cum intretii gradina pe canicula

Vezi mai multe articole