on

Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante

28 martie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Carenta de cupru la plantele de sera poate cauza o serie de probleme de crestere si productivitate, precum si susceptibilitatea plantelor la anumite boli.

Cuprul este un nutrient esential pentru plante, iar carenta acestuia poate avea urmatoarele efecte:

Dezvoltarea slaba a radacinilor: Cuprul este esential pentru dezvoltarea radacinilor, astfel ca lipsa acestuia poate duce la dezvoltarea slaba a radacinilor si, prin urmare, la o absorbtie slaba a altor nutrienti vitali.

Inhibarea fotosintezei: Cuprul este implicat in procesul de fotosinteza, prin care plantele transforma lumina solara in energie. Carenta de cupru poate inhiba acest proces, ceea ce poate afecta cresterea si dezvoltarea plantelor.

Sensibilitate la boli: Cuprul are proprietati antimicrobiene si antifungice, astfel ca lipsa acestuia poate face plantele mai susceptibile la anumite boli, cum ar fi putregaiul radacinilor sau antracnoza.

Decolorarea frunzelor: O carenta de cupru poate duce la decolorarea frunzelor, care pot deveni galbene sau chiar albicioase.

Reducerea productivitatii: Toate aceste probleme de crestere pot duce la o reducere a productivitatii plantelor, deoarece plantele nu pot absorbi nutrientii necesari si nu pot face fotosinteza eficienta.

Pentru a se asigure o cantitate adecvata de cupru in solul din sera pentru a preveni carenta si a promova o crestere si o productivitate sanatoasa a plantelor, recomandarea specialistilor Marcoser o veți găsi descrisă pe larg în specificațiile produsului Magnific Cu Plus

Unele culturi pot fi afectate negativ de o cantitate prea mare de cupru in sol, care poate duce la aparitia de simptome de toxicitate, cum ar fi arsuri sau necroza tulpinilor si a frunzelor.

In ceea ce priveste combinarea tratamentului cu cupru cu aminoacizi, exista anumite culturi care nu tolereaza aceasta combinatie. Aceasta este de obicei cazul culturilor cu frunze subtiri si sensibile, precum cea a legumelor. Aceste culturi sunt susceptibile la daune cauzate de fitotoxicitatea cauzata de interactiunile dintre cupru si aminoacizii din solutia de tratament.

Cu toate acestea, exista unele culturi care tolereaza tratamentele cu cupru si aminoacizi, cum ar fi maslinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca maslinii sunt plante cu frunze mai groase si mai rezistente, care pot tolera cantitati mai mari de nutrienti si pot preveni aparitia simptomelor de toxicitate.

In concluzie, este important sa se tina cont de recomandarile specifice pentru fiecare cultura in parte si sa se utilizeze tratamente cu cupru si aminoacizi cu precautie si numai daca este necesar. Consultarea unui specialist poate fi utila in stabilirea dozelor si a momentelor optime pentru astfel de tratamente.

În portofoliul Marcoser, vă semnalăm și acest produs de ultima generatie Fitokontrol-K pe baza de potasiu, care este recomandat pentru reducerea umiditatii excesive de pe plante, imbunatatirea calitatii si marimii fructelor si reducerea aparitiei bolilor fungice, cum ar fi Botrytis, Sclerotinia sau Oidium. Aceste produse sunt, de obicei, denumite "bio-stimulatoare" sau "bio-regulatori".

Dezvoltarea acestor tratamente a fost necesara din mai multe motive. In primul rand, cu toate ca potasiul este un nutrient esential pentru plante si este necesar pentru functionarea normala a acestora, cantitatile disponibile in sol pot fi insuficiente sau pot fi limitate de factori precum pH-ul solului, textura si compozitia acestuia sau conditiile climatice.

In al doilea rand, umiditatea excesiva poate fi un factor major care influenteaza dezvoltarea plantelor si productivitatea acestora, precum si susceptibilitatea lor la boli si daunatori. Tratamentele pe baza de potasiu au demonstrat ca pot ajuta la reducerea umiditatii excesive de pe plante, prin imbunatatirea capacitatii acestora de a regla procesele de transpiratie si de a gestiona excesul de apa din sol.

In al treilea rand, exista o cerere din ce in ce mai mare pentru solutii de productie agricola sustenabila, care sa reduca utilizarea de pesticide si alte produse chimice. Tratamentele pe baza de potasiu sunt considerate o alternativa naturala si eficienta la tratamentele cu pesticide sau alte produse chimice, deoarece pot ajuta la reducerea aparitiei bolilor fungice si la intarirea sistemului imunitar al plantelor.

In concluzie, dezvoltarea tratamentelor pe baza de potasiu a fost necesara pentru a ajuta la imbunatatirea productivitatii si calitatii plantelor, pentru a reduce umiditatea excesiva si pentru a oferi o alternativa mai naturala la utilizarea de pesticide si alte produse chimice.

 

Sursa Foto: Imagine de la Steve Buissinne,  Pixabay

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Invazia capuselor – Cum te protejezi de ele si cum trebuie sa procedezi in caz de muscatura Invazia capuselor – Cum te protejezi de ele si cum trebuie sa procedezi in caz de muscatura
Solutii pentru zonele umbroase ale gradinii Solutii pentru zonele umbroase ale gradinii
Rigola da rezistenta casei Rigola da rezistenta casei
Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi
Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern Plante de interior - Peperomia, o planta ideala pentru un interior modern
Recomandari pentru intretinerea rosturilor dintre pavele Recomandari pentru intretinerea rosturilor dintre pavele

Vezi mai multe articole