on

Ambrozia, bomba cu alergii de pe terenurile neamenajate

08 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sunt destule cazurile in care detinatorii unor terenuri intravilane sau extravilane nu reusesc sa si construiasca imediat pe respectivele parcele. Motivele sunt diverse, de la lipsa fondurilor pana la litigii sau lipsa unor aprobari. In aceste situatii, terenul risca sa devina o adevarata jungla daca nu este toaletat regulat si, mai mult decat atat, poate reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate.

Spre exemplu, ambrozia, o planta care se dezvolta excelent in astfel de locuri, este recunoscuta pentru faptul ca poate produce astm, eczeme si dermatite. De aceea, autoritatile din Romania au lansat un anunt catre toti cetatenii care depisteaza aceste plante, in sensul dezradacinarii si distrugerii acesteia.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o planta originara din America de Nord, care prefera locurile necultivate. In zonele locuite poate fi intalnita, in special, langa sinele de tren, in portiunile neamenajate ale parcurilor si in zonele cu constructii aflate in paragina sau in curs de ridicare.

Cum se manifesta alergia la ambrozie?

De obicei, reactia alergica a unei persoane este cauzata de sensibilitatea sistemului respirator sau a pielii la anumite particule, care se gasesc in praf, polen, parul si penele animalelor. In cazul alergiei la ambrozie, reactia este una extrem de puternica in momentul inhalarii polenului de ambrozie.

Aceasta se manifesta prin scurgeri nazale apoase, care dureaza intre doua si trei saptamani si care nu pot fi intrerupte prin nicio metoda obisnuita. De asemenea, stranutul des este un alt simptom, precum si senzatia de nas infundat. Alte efecte deranjante provocate de reactia alergica la ambrozie sunt senzatia de mancarime a nasului si a ochilor, aparitia eritemului conjuctival si umflarea pleoapelor.

Pentru astmatici, reactia alergica poate declansa tuse si crize de astm, care necesita aplicarea unui tratament specific atent.

Nu in ultimul rand, persoanele afectate pot capata eruptii si umflaturi pe piele. Toate aceste simptome vin la pachet cu o senzatie de oboseala si somnolenta, respectiv o scadere a randamentului in activitatile zilnice.

Cum poate fi prevenita alergia?

In Romania, se lucreaza de anul trecut la o lege in ceea ce priveste oprirea dezvoltarii acestei plante responsabile de alergiile mai sus mentionate. Intre timp, in mai multe tari din Europa si in SUA, se fac eforturi mari pentru a opri raspandirea ambroziei, atat de catre autoritati, cat si de catre fiecare proprietar in parte, lucru recomandat inclusiv pentru cei din tara noastra.

Intre timp, persoanele care se stiu alergice, pot preveni efectele prin evitarea locurilor in care creste ambrozia, dar si prin evitarea uscarii rufelor in exterior pe timpul verii. Totodata, o cura de desensibilizare poate reduce din efectele negative ale acestei alergii.

Asadar, pentru a reduce din efectele alergice ale acestei plante, se recomanda cu incredere distrugerea acestei plante, fie ca aceasta este prezenta pe un teren viran sau doar in fata proprietatii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Fuchsia Fuchsia
Cu ce pavam curtea? Cu ce pavam curtea?
Ghid de montare a pavelelor Ghid de montare a pavelelor
Gazonul – Probleme si Solutii Gazonul – Probleme si Solutii
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti

Vezi mai multe articole