on

Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil

10 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mini-vacanta de Paste s-a incheiat, iar de acum meseriasii se pot concentra exclusiv pe proiectele planificate pentru aceasta primavara. In acest articol am ales sa-I ajutam cu sfaturi pe cei care intentioneaza sa amenajeze o mansarda in viitorul apropiat. Astfel, vom prezenta o modalitate de fono si termoizolare a spatiului locuibil de sub invelitoare, dar si felul in care acesta poate fi compartimentat cu ajutorul unor pereti din gipscarton.
Inspirat de o situatie concreta, respectiv mansarda din imaginea de mai jos, Specialistul Misiunea Casa a explicat pe rand etapele unei astfel de amenajari:

I. Etapa de termoizolare intre capriori:

Procedeul descris in continuare se aplica doar in cazul in care peste astereala avem urmatoarele:

  • folie anticondens
  • rigle din lemn de minim 5/5 cm montate perpendicular pe directia coamei
  • sipci din lemn de 3/5 cm, asezate paralel cu directia coamei, pentru montarea invelitoarei
  • invelitoare

Grosimea primului strat fono/termoizolant trebuie sa fie de minim 15 cm. Daca capriorii nu au inaltimea necesara acestia se vor dubla prin montarea unor rigle din lemn la partea inferioara. Fixarea vatei minerale se poate face cu o retea din sirma zincata de 1 mm asezata in zig-zag.

II. Etapa de montare a scheletului metalic pentru tavan:

- paralel cu partea inferioara a carpriorului trasam o linie de cota la o distanta de 5 cm dupa care montam profilul perimetral UD30. Inainte de fixare pe partea profilului care o sa intre in contact cu zidaria se monteaza o banda de etansare. Daca banda de etansare are doua fete autoadezive, ca de ex. Ceresit CA28, asezarea profilului peste linia de cota este mai facila. Fixarea profilui se poate face cu autoforante, autofiletante+dibluri, cuie diblu prin batere etc.

- la o distanta de circa 5 cm masurata fata de zidaria pe care se aseaza cosoroaba montam primul profil CD60:

- fixarea profilelor de capriori se face cu bride de reglare.

- trasam o distanta interax de cel mult 500 mm. Distanta este variabila in functie de tipul placilor de gipscarton si orientarea acestora fata de profilele metalice CD60. De exemplu daca se monteaza placi de gipscarton de 120/260 asezate perpendicular pe directia profilelor, distanta interax dintre profile o sa fie de 433 mm deoarece 6x433=~2600 mm.

III. Etapa de montare a scheletului metalic pentru pereti:

- la o distanta de 5 cm fata de zidarie se traseaza linii de cota dupa care se monteaza profile UW50 respectand indicatiile data in cazul profilului perimetral UD30.

- in partea superioara profilul UW50 se poate fixa de cosoroaba modificand o brida ca in figura:

- profilul UW50 care vine perpendicular pe profilele CD60 se fixeaza direct de acestea cu suruburi autofiletante. Profilele verticale tip CW50 se monteaza la o distanta interax de cel mult 400 mm pentru cazul in care placile de gipscarton vor fi finisate cu placi ceramice si de 600 mm in pentru placi de gipscarton finisate cu vopsea lavabila.

IV. Etapa de montare a scheletului metalic pentru pereti de compartimentare:

- Dupa stabilirea dimensiunilor incaperilor, pe linile de delimitare, se vor monta profile UW100 tinand cont de indicatiile date in cazul profilului perimetral UD30.

- La imbinarea dintre peretele de compartimentare si perete pe ambele laterale ale profilului de compartimentare UW100, la o distanta de circa 10-15 mm fata de latura profilului, se va monta cate un profil vertical CW50 (vezi detaliu incercuit in schita).

- Dupa ce se monteaza profilele superioare UW100, fixate fie de profilele CD60 fie de segmente de profile UD30 montam profilele verticale CW100.

Profilele verticale tip CW100 se monteaza la o distanta interax de cel mult 400 mm pentru cazul in care placile de gipscarton vor fi finisate cu placi ceramice si de 600 mm in pentru placi de gipscarton finisate cu vopsea lavabila. La final ar trebui sa avem:

V. Etapa de termoizolare si de montare a placilor de gipscarton pe tavan si pe peretii care dau in exterior:

- dupa verificarea stabilitatii structurii metalice construite, intre aceasta si profilele metalice montate la tavan si peretele care da in exterior se asaza vata minerala cu grosimea de 5 cm.

- Peste termoizolatie si profilele metalice se va intinde o folie bariera de vapori. Fasiile de folie se suprapun cel putin 10 cm si se etanseaza pe ambele fete cu banda autoadeziva:

- Montarea placilor de gipscarton pentru tavan fals vor fi montate astfel: placi de gipscarton rezistente la umiditate tip RBI 12,5 mm in incaperea unde o sa fie baia si placi de gipscarton rezistente la foc tip RF 12,5 in restul incaperilor:

- Dupa montarea placilor de gipscarton pentru tavan fals, vor fi montate placile de gipscarton la peretii care dau in exterior astfel: placi de gipscarton rezistente la umiditate tip RBI 12,5 mm in incaperea unde o sa fie baia si placi de gipscarton rezistente la foc tip RF 12,5 in restul incaperilor:

VI. Etapa de termoizolare si de montare a placilor de gipscarton pe peretii de compartimentare:

- pe o fata a peretilor de compartimentare, peste profilele metalice, se intinde o folie bariera de vapori. Fasiile de folie se suprapun cel putin 10 cm si se etanseaza pe ambele fete cu banda autoadeziva. Dupa ce folia a fost intinsa pe profile se poate placa fata peretelui cu placi de gipscarton rezistente la umiditate tip RBI 12,5 mm in incaperea unde va fi baia si placi de gipscarton rezistente la foc tip RF 12,5 in restul incaperilor:

- intre peretele din gipscarton si profilele metalice ale acestuia va fi asezata vata minerala de 10 cm grosime:

- nu a mai ramas decat inchiderea fetei ramase neplacata cu folie bariera de vapori si placi de gipscarton si gata:

Asa ar trebui sa arate mansarda dupa parcurgerea pasilor mentionati mai sus:

Adauga un comentariu


6 Comentarii

calin diaconu

21 septembrie, 06:56

@Eugen, buna! Iti multumim ca ai citit articolul si acum stii care sunt pasii ce trebuie urmati si respectati. Pentru alegerea unei firme, este recomandat sa postezi solicitarea ta in Forumul Misiunea Casa, la capitolul dedicat: www.misiuneacasa.ro/forum/forum/diverse/caut-meserias

In cazul in care timpul iti permite, poti de asemenea pune poze si descrie lucrarea cat mai exact - nici un proiect nu este identic cu altul: incepand cu amplasarea geografica (diferite conditii climatice), până la elementele de structura si tipul invelitorii ... sunt diferente si particularitati de care trebuie sa se tina cont! Cu drag, Echipa Misiunea Casa

Eugen

20 septembrie, 14:34

Buna,

Imi trebuie si mie un contact de la o firma care sa-mi amenajeze asa mansarda.

Multumesc frumos,
Eugen

Specialistul Misiunea Casa

16 aprilie, 10:56

Dragos, folia de aluminiu se pozitioneaza spre interior si nu spre tabla. Izolatia de 5 cm este insuficienta.

Dragos

13 aprilie, 16:46

Casa este veche , are peste 40 de ani, atunci nu se prea stia de folii anticondens Eu am izolat intre capriori (imediat sub asteriala) cu vata minerala de sticla caserata cu folie de aluminiu de 5 cm (cu aluminiul spre tabla) + folie PEE prinse cu sarma in zigzag. Credeti ca este corect, sau mai bine sa o dau jos si eventual sa pun alta izolatie ?

Specialistul Misiunea Casa

13 aprilie, 14:50

Salut Dragos,

Din punctul meu de vedere, este gresit ca nu ai pus folie sub tabla. Iti recomandam sa izolezi planseul spre pod si nu sub acoperis. Poti gasi discutii pe aceasta tema pe forumul nostru, in sectiunea dedicata izolarilor: www.misiuneacasa.ro/forum/forumdisplay.php/7-Izolari

Dragos

13 aprilie, 12:56

Buna ziua!
Daca peste asteriala am montata direct tabla zincata, la interior, intre capriori ce-mi recomandati,: vata minerala sau folie anitcondens si apoi vata minerala.? Am podul mic pe inaltime (1.80 m) si nu pot pune izolatie prea groasa.
Multumesc anticipat.

Alte articole

Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare
Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite
Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare
Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta! Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta!
Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual
Renovare mansarda – Proiectul unui forumist Renovare mansarda – Proiectul unui forumist

Vezi mai multe articole