Armonia Asiei intr-un mobilier din floare de apa

16 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul dintre stilurile care a cucerit in ultimii ani piata de mobilier din Romania este cel asiatic. Simplu sau decorat cu foita de aur, din lemn scump sau din lemn de zambila de apa si bambus, acest tip de mobilier atrage din ce in ce mai multi cumparatori de pe meleaguri dambovitene.
 
Unul dintre materialele folosite pentru crearea acestui mobilier, care satisface cele mai inalte exigente, este zambila de apa, o planta acvatica plutitoare, care creste foarte rapid in conditiile tropicale de pe tot intinsul Asiei. Planta este originara din America de Sud, de unde a fost adusa in Sud-Estul Asiei cu peste un secol in urma. Zambila de apa are frunze lucioase si groase cu flori albastre-violete si este disponibila din abundenta, avand caracteristica de a se dubla ca volum in numai 2 saptamani. Astfel formeza o patura la suprafata apei care sufoca viata subacvatica si care face si pescuitul si irigatul imposibile, devenind o adevarata problema ecologica. In multe tari aceasta a devenit o adevarata problema pentru a carei rezolvare autoritatile cauta solutii de ani de zile.
Localnicii o recolteaza manual, o usuca la soare tulpina este dezbracata, iar fasiile de textura moale sunt impletite in fasii lungi din care se lucreaza mobilierul. Odata ce a fost uscata si impletita, zambila de apa este atent selectionata si gradata. Ea este puternica si durabila, cu un aspect buretos si de culoarea pamantului.
 
Mobilierul din zambila de apa este diferit total fata de alte tipuri de mobilier realizat prin impletire - cum ar fi rattan-ul sau bambusul. Spre deosebire de cea din rachita, impletitura din zambila de apa ofera un aspect delicat si nu prezinta protuberante neregulate care ar putea sa „agate“ hainele. Este mai rezistenta dar in acelasi timp mai flexibila, asigurand un confort si o durabilitate sporite. Cadrul de lemn pe care este impletita zambila de apa  este realizat din fasii de lemn calit - un lemn de o esenta dura. Se poate combina cu orice alte materiale naturale.
Originale din perspectiva designului si delicate in aparenta, aceste piese de mobilier pot lua cele mai neobisnuite forme datorita flexibilitatii naturale care le caracterizeaza.
Zambila de apa poate fi lasata sa aiba culoarea ei naturala sau poate fi vopsita individual in diferite variatii de culori. Culoarea naturala se incadreaza la fel de bine si stilului clasic cat si celui traditional.  
 
Impletitura realizata din Zambila de Apa
Acest tip de mobilier este fabricat in special pentru interior si pentru o folosinta exterioara temporara. Daca este lasat ud sau umed pentru orice perioada de timp vor interveni schimbari in culoarea acestuia, astfel incat, chiar si  incaperea amenajata cu mobilier de acest tip trebuie sa aiba o atmosfera uscata si sa fie ventilata, fara condens excesiv sau conditii in care pot aparea mucegaiul si fungi.
Tratamentele la care e supusa fibra de zambila de apa permit o curatare facila, dar, mobilierul nu trebuie niciodata umezit cu apa. Stergeti praful in mod regulat cu o carpa moale sau cel mai recomandat este folosirea aspiratorului. Orice murdarie sau pete in exces pot fi indepartate prin stergere cu o carpa inmuita in apa cu sapun. Nu folositi alt agent de curatare sau solutii pe baza de solvent. Dupa curatare si stergere mobilierul trebuie sa fie in intregime uscat - de preferat la soare - sau folosind o sursa de caldura - cum ar fi uscatorul de par. Ca o metoda de precautie acest tip de mobilier trebuie tinut macar de 2 ori pe an direct in lumina soarelui, pentru a preveni aparatia mucegaiului si a altor bacterii.
Piesele de mobilier realizate din zambila de apa au aspect natural si indraznet, se potrivesc oricarui tip de interior, satisfac cele mai inalte exigente de lux si modenism si inlatura, prin textura, efectul de masivitate.
 
Dar toate aceste calitati necesita un buget pe masura. Un pat din impletituri din zambila de apa poate costa pana la 5000 lei fara saltea, un coltar de canapea are un pret cuprins intre 3500 si 4000 de lei, iar o masuta de lemn masiv necsita o investitie cuprinsa intre 200 si 1500 lei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Transforma-ti interiorul. Ghidul complet pentru alegerea draperiilor perfecte. Transforma-ti interiorul. Ghidul complet pentru alegerea draperiilor perfecte.
Antic si contemporan - mobilierul in decoratiuni interioare Antic si contemporan - mobilierul in decoratiuni interioare
Amenajari interioare inedite cu panouri decorative din lemn recuperat Amenajari interioare inedite cu panouri decorative din lemn recuperat
Jaluzeaua - secretul unui interior complet Jaluzeaua - secretul unui interior complet
Asigura-ti confortul acasa cu DECORATIUNI 2015,  noul catalog de la Praktiker! Asigura-ti confortul acasa cu DECORATIUNI 2015, noul catalog de la Praktiker!
5 motive in favoarea si defavoarea pomului de Craciun natural 5 motive in favoarea si defavoarea pomului de Craciun natural

Vezi mai multe articole