on

Luminitele de sarbatori

11 decembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Orasul este aproape gata impodobit cu luminile de sarbatori , iar noi in curand vom decora brazii cu macar o instalatie de beculete frumos colorate.

Daca vorbim de instalatii care se alimenteaza de la retea trebuie sa incercam sa tinem cont de cateva sfaturi pentru a nu aparea neplaceri.
Cel mai important, asa cum am mai spus si in alte articole, este sa folosim instalatii de calitate; produse pe care sa fie mentionata clasa de protectie, producatorul instalatiei si energia consumata de la retea. Compromisurile si instalatiile ieftine pot creea neplaceri costisitoare.

Ca reguli de baza ar fi:

– sa nu lasam la indemana copiilor prelungitoarele si transformatoarele neprotejate care alimenteaza instalatiile de lumini din brad;
– sa oprim pe timpul noptii sau daca plecam de acasa luminile din brad;
– sa ne asiguram ca daca folosim o instalatie cu becuri incandescente acestea nu intra in contact cu materiale care se pot topi sau degaja fum in contact cu bulbul fierbinte al becurilor;
– sa fim atenti cu cablurile atarnate in brad daca avem animale de companie carora li s-ar putea parea interesante de ros aceste conductoare;

Daca intentionati sa impodobiti casa sau un brad din curte cu lumini de sarbatori este foarte important sa utilizati o instalatie speciala gandita pentru exterior cu un grad de protectie IP adecvat.  Cel mai sigur ar fi sa folositi o instalatie care foloseste tehnologia LED si care se alimenteaza la o tensiune nepericuloasa. Transformatorul sau controlerul pentru aceasta instalatie trebuie instalat in casa sau intr-o incapere in care sa fie protejat de ploaie si zapada daca nu este destinat pentru exterior. Pentru o protectie crescuta aceste transformatoare pot fi montate intr-o doza  de distributie cu IP67.

Ca masura speciala de protectie puteti alimenta aceste lumini pe un circuit protejat de o diferentiala, respectiv aceea siguranta automata care pe langa curentul de scurtcircuit sau suprasarcina poate sesiza si un curent diferential si va proteja in plus persoanele de electrocutare.
Nu este bine sa scoateti conductoare prin ferestre si ulterior sa inchieti geamul peste conductor. In timp acesta se va deteriora iar izolatia va avea de suferit expunand conductorul. Cel mai indicat este sa aveti o priza speciala, protejata montata pe perete in exteriorul casei sau intr-o zona cat mai ferita de umiditate.

In cazul instalatiilor complexe, cu lungimi mari ale cordoanelor luminoase care se intind pe cladire nu trebuie depasit consumul care il poate sustine priza, iar daca vorbim de mai multe instalatii care se alimenteaza din aceeasi priza nu trebuie sa folositi triplu stecher. Cel mai bine este daca sunt consumatori mai mari sa ii organizati in prize separate la care sa vina conductoare de sectiune adecvata stranse bine in suruburi si protejate contra umiditatii.

Deasemenea daca avem controlere pentru lumini si acestea trebuie montate protejat in doze. Va recomandam controlerele cu telecomanda radio care pot fi montate inchis ermetic intr-o doza de distributie si reglajul se va face facil din telecomanda.

Pentru pornirea si oprirea acestor lumini, daca nu puteti realiza acest lucru din imobil si circuitul din care sunt alimentate nu poate fi decuplat printr-un intreruptor, se pot folosi prize sau module inteligente care montate in doza de legaturi va vor permite sa controlati circuitul fie printr-o telecomanda pentru sistemele mai simple sau chiar prin intermediul unei aplicatii din smartphone sau laptop.

Toate informatiile de mai sus au caracter informativ; este recomandat pentru lucrarile mai complexe sa apelati la un electrician autorizat care va poate sfatui corect si va poate realiza legaturile electrice pentru o buna functionare in conditii de siguranta.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Hausmeister

13 decembrie, 10:11

Se pare ca se revine la moda anilor 50-60 (când nu existau instalaţii electrice de iluminat) in care pomul de Craciun era inpodobit cu ghirlande de hârtie colorata sau hârtie creponata. Hârtia creponată se rola la margini cu doua degete umezite... Ce vremuri erau si atunci... când nu exista Kleber sau pelicanol ci doar pap: fâina de grâu muiata cu apă.

Alte articole

Decoratiuni pentru celebrarea Valentine’s Day Decoratiuni pentru celebrarea Valentine’s Day
Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple Cum sa-ti faci singur decoratiunile de Craciun – idei si exemple
Bradul - simbol al vietii Bradul - simbol al vietii
Amenajarea casei – greseli de evitat Amenajarea casei – greseli de evitat
Un element decorativ ce poate servi si drept sursa de lumina - corpuri de iluminat Un element decorativ ce poate servi si drept sursa de lumina - corpuri de iluminat
Moda decorurilor cu tablouri s-a intors Moda decorurilor cu tablouri s-a intors

Vezi mai multe articole