Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009

12 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Schimbarea bransamentelor din plumb va costa Primaria 10 milioane.
 
In toate imobilele vor fi montate valve antirefulare.
 
Subsolurile-piscina pot afecta rezistenta imobilului.
 
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari din Capitala 15 milioane de euro. Potrivit unui proiect de hotarare al CGMB, pe termen mediu, asociatiile de proprietari vor fi obligate sa monteze la subsolurile blocurilor valve-antiretur, adica niste clapete care sa impiedice refularea apei si inundarea acestora. Masura este cuprinsa in proiectul “privind aprobarea masurilor de restaurare a riscurilor si raspunderilor legate de mediul inconjurator din contractul de concesiune privind furnizarea de servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru municipiul Bucuresti”, lansat de municipalitate in dezbatere publica.
 
1.200 de euro, de fiecare asociatie
 
Potrivit presedintelul Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta, “aproape o
 
treime din cele 12.700 de asociatii de proprietari din Capitala au subsolurile inundate. Cand apa balteste mult timp in subsol acolo exista tantari, gandaci, sobolani iar mirosul ajunge in tot blocul. Nu se poate interveni pentru remedierea defectiunilor aparute la vane, robineti sau conducte decat dupa ce apa este evacuata. Pe termen lung, apa duce la tasarea pamantului si poate afecta intregul imobil. Exista deja asociatii care au montate clapete antirefulare. Costa cam 2 milioane de lei vechi bucata si se monteaza la fiecare coloana de scurgere a blocului”.
 
Un calcul arata ca pentru montarea valvelor-antiretur fiecare asociatie de proprietari va trebui sa contribuie cu echivalentul a aproximativ 1.200 de euro. In afara acestor bani, bucurestenii vor mai fi obligati sa contribuie si cu 990.000 de euro la extinderea canalizarii si racorduri. La randul sau, Primaria Capitalei va avea ca prioritate schimbarea bransamentelor de plumb, investitie care se ridica la 10 milioane de euro. Inlocuirea bransamentelor din plumb va insemna pentru consumatori o calitatea mai buna a apei potabile, acestea fiind considerate toxice.
 
Posibile suprataxe, pentru reducerea riscurilor de mediu
 
Potrivit directorului general al Agentiei de Reglementare a nivelelor de servicii Apa Canal a municipiului Bucuresti (ARBAC), Miltiade Costandache, “aceste masuri sunt luate in urma raportului si auditului unei comisii de experti internationali. Pentru reducerea riscurilor de mediu care pun in pericol sanatatea populatiei, Apa Nova va contribui cu 500.000 de euro, iar municipalitatea cu peste un million de euro. Acesti bani ar putea sa provina din extrataxe sau din atragerea de fonduri structurale”. Masurile de mediu vizeaza desfiintarea rezervoarelor de combustibil ingropate care polueaza panza freatica, infiintarea unor zone de protectie sanitara si protectia statiilor de pompare-tratare unde poate exista risc potential de otravire. Din datele existente in documentatia proiectului de hotarare reiese ca Apa Nova ar mai avea de facut un depozit la Bujoreni, o priza la Crivina, doua garaje, un sistem de colectare apa uzata si un altul de pompare si distributie apa industriala - lucrari ce sunt incadrate ca fiind cu prioritate scazuta.
 
Contorizare gratuita, pentru 554 de asociatii
 
Un alt proiect de hotarare a CGMB, aflat si el in dezbatere publica, prevede contorizarea individuala a 554 de asociatii de proprietari. Potrivit directorului general al ARBAC, “contorizarea celor 554 de asociatii se va face gratis, adica cele 18 milioane de euro vor fi suportate de Apa Nova. Asta va insemna tot atatea contracte si facturi individuale”. De contoare individuale pentru masurarea consumului vor beneficia asociatiile de proprietari din cele sase sectoare ale Capitalei ramase bransate la sistemul telescopic de alimentare cu apa. Termenul de executie a celor 554 de noi bransamente este de doi ani.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

IKEA non-stop IKEA non-stop
Ciprian Lopata: Ciprian Lopata: "Oriciti bani ati avea, cumparati proprietati imobiliare!"
Criza vazuta de pe munte - 30 Septembrie 2009 Criza vazuta de pe munte - 30 Septembrie 2009
bilete bilete
Plan de vanzari Gealan de 42 mil. euro Plan de vanzari Gealan de 42 mil. euro
NOUTATI LA BIFE-SIM 2013 NOUTATI LA BIFE-SIM 2013

Vezi mai multe articole