Preturile apartamentelor vechi au crescut cu aproape 50%

28 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un apartament la etajul 8 in cartierul Titan are un pret de vanzare de 150.000 euro
Desi la nivel mondial se inregistreaza un regres al pietei imobiliare, in Romania preturile sunt in continuare in crestere. Tendinta care se va manifesta si in anii urmatori, spun specialistii imobiliari. Noutatea este ca, odata cu „slabirea” euro, romanii isi evalueaza casele in lei, iar daca opteaza pentru moneda europeana au grija sa stabileasca cursul de schimb atunci cand bat palma. Chiar daca ritmul tranzactiilor nu mai este la fel de alert ca la inceputul anului, preturile continua sa creasca, iar proprietarii inca mai utilizeaza metoda vanzarii dupa principiul „cine ofera mai mult”.
Spre exemplu, un apartament in Pajura care dimineata costa 85.000 euro, la pranz urcase spre 87.000 euro, iar seara proprietarul cerea „fara vreo negociere” 90.000 euro. „Astfel de practici sunt folosite de obicei in conditii de cerere foarte mare, ceea ce nu este cazul in aceasta perioada. Insa proprietarul are dreptul sa creasca pretul oricat doreste”, spune agentul imobiliar care se ocupa de aceasta tranzactie. In ceea ce priveste profitabilitatea, terenurile agricole sunt de departe pe primul loc. Aceasta deoarece pretul de vanzare este in continuare foarte mic, iar cumparatorii scot profituri uriase dupa ce construiesc.
 „Cele mai profitabile au fost terenurile agricole care in ultimii 2 ani au inregistrat cresteri de preturi de 20-25% si cele de constructie a caror valoare s-a mai ridicat cu circa 15%. Evolutia sectorului rezindential a fost una ceva mai linistita, dar exista in continuare un mare potential pentru zonele in care sunt supermarketuri, statii de metrou, iesiri spre autostrazi cum este Bucuresti-Constanta. Si acestea au crescut in medie cu 10-15%. Oricum a face o medie a preturilor pe imobiliare este foarte riscant”, ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar. La ora actuala exista la nivel national un deficit de un milion de locuinte. Nici Bucurestiul nu sta prea bine la acest capitol, Capitala avand nevoie de peste 300.000 de locuinte. Din pacate, proiectele rezidentiale care sunt in derulare sau se vor dezvolta nu acopera decat 25.000 de spatii locative. 

Preturile la apartamentele vechi mai cresc vreo doi ani

Statisticile arata ca, de la inceputul anului, preturile la apartamente au crescut in medie cu 30%, insa exista si zone unde cresterea a fost de 50%. Este vorba despre acele zone unde, cel putin la nivel de oferta, se inregistreaza o adevarata explozie a preturilor, nejustificata, spun chiar cei care le vand. Spre exemplu, un apartament de 2 camere, la etajul 6, la Universitate ajunge la 125.000 euro. Aceasta in timp ce, in Titan- la Barajul Lotru preturile ating deja un nivel extrem de ridicat – 150.000 euro pentru 3 camere la etajul 8 din 9.
Ceva mai accesibile sunt preturile din Berceni unde, un apartament de 2 camere la etajul 4, costa 75.000 euro. Pentru o locuinta de trei camere in Mihai Bravu proprietarul cere 125.000 euro. Nici in provincie preturile nu sunt cu mult mai mici. In Iasi, un apartament cu 3 camere situat in zona Garii are pretul de 100.000 euro. In Brasov acelasi apartament este cu 19.000 euro mai scump. Si in Timisoara sau Constanta preturile sunt cam la fel, zona, imbunatatirile, suprafata sau etajul facand diferenta.
Piata imobiliara din Romania inca mai permite cresterile preturilor pentru cel putin 2 ani. Asa se explica si interesul crescut manifestat de investitorii straini pentru proiecte imobiliare noi mai ales pe segmentul rezidential. „Si la apartamentele din blocurile noi cresc preturile, dar nu asa de mult ca la cele vechi pentru ca pe acest segment vin acum foarte multi investitori astfel ca exista o competitie intensa. La blocurile vechi, preturile vor creste usor, dar aceasta situatie se va atenua astfel ca vom asista la o stagnare, chiar scadere a preturilor, dar numai in conditiile unei intensificari a constructiei de blocuri noi” a mai adaugat Radu Zilisteanu. Cam in 7-10 ani se va stabiliza piata imobiliarelor la noi, dupa ce vom trece la moneda euro. 
Si relaxarea creditarii va duce la cresterea preturilor, spun reprezentantii agentiilor imobiliare. Acest lucru se va simti, insa pe masura ce BNR va aviza mai multe banci care vor acorda astfel de credite.
 
Scaderi de preturi pe pietele europene
Preturile locuintelor pe pietele supraincalzite din Europa au inceput sa scada rapid, reproducand etapa initiala a fenomenului de deteriorare a sectorului de credite ipotecare riscante din SUA, iar declinul ar putea cuprinde si Romania, relateaza cotidianul britanic Telegraph. Preturile locuintelor din Irlanda au inregistrat scaderi patru luni consecutiv, ca urmare a amplificarii impactului cresterii dobanzii de referinta din zona euro, iar “bubble-ul” (fenomen caracterizat printr-o crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca, n.r.) cu un caracter speculativ din regiunea statelor baltice a explodat.
In regiunea capitalei letone Riga, preturile locuintelor au scazut cu 3,5% in luna iunie, dupa ce coborasera deja cu 1% in mai.  Acelasi boom a fost inregistrat si in Romania, Bulgaria, Croatia si Rusia, si pare sa fi atins apogeul. Danske Bank a avertizat ca un “bubble urias” a cuprins o mare parte a Europei de Est, care aminteste de situatia din Asia de Est inregistrata inainte de criza din anul 1997.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie 25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie
Statul ar putea garanta 75.000 euro la Statul ar putea garanta 75.000 euro la "Prima casa". Imobiliarii: "Oricum ar fi, numai sa fie" - 11 februarie 2010
Henri Coanda Henri Coanda
Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi
Pretul apartamentelor va creste lent                   Pretul apartamentelor va creste lent
Avi Compact - crestere cu 10% a cifrei de afaceri pentru acest an Avi Compact - crestere cu 10% a cifrei de afaceri pentru acest an

Vezi mai multe articole