Pompa recirculare apa cu termostat

Avantajele folosirii unei pompe de recirculare a apei calde menajere cu termostat

03 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca te numeri printre cei care nu au rabdare sa astepte sosirea apei calde sau, pur si simplu, ar vrea ca diminetile sa inceapa cu un dus fierbinte fara a fi nevoie sa numeri pana la cateva sute pentru a sosi apa calda, atunci ai nevoie de o pompa de recirculare a apei calde.

Pompele de recirculare a apei calde se monteaza in cadrul instalatiilor de circulatie a apei menajere. Practic, rolul pompei de recirculare este acela de a inlocui rapid apa racita din tevi, trimitand-o in boiler prin instalatia de apa rece, cu apa fierbinte.

Daca trebuie sa lasi apa sa curga pana cand apa fierbinte ajunge la robinet inseamna ca instalatia are nevoie de o perioada de timp pentru a trimite apa fierbinte la robinet si, de asemenea, ca toata apa racita prezenta la acel moment pe tevi va fi irosita. Pompa de recirculare are ca scop trimiterea apei racite din tevi spre reincalzire si asigurarea aproape instantanee a apei fierbinti. In acest mod, vei economisi toata apa pe care o lasi de obicei sa curga pana soseste apa fierbinte si, bineinteles, vei plati mai putin.

In cazul in care te decizi sa folosesti o pompa de recirculare a apei calde, va trebui sa astepti cu pana la 60-80% mai putin sosirea apei calde la robinet decat in cazul in care nu ai avea instalata o astfel de pompa.

Pentru a eficientiza folosirea pompei de recirculare a apei calde este indicat sa achizitionezi o pompa cu termostat. In acest mod vei putea seta diferitele functii ale pompei tinand cont de preferintele si necesitatile tale. Astfel, termostatul iti va permite sa setezi o temperatura constanta a apei din boiler si va determina intrarea in functiune a pompei de apa doar in momentul in care temperatura coincide cu temperatura setata in termostat. Daca temperatura scade sub valoarea setata, termostatul va scoate pompa de recirculare din functiune.

Alegand o pompa de recirculare a apei cu termostat poti seta atat temperatura de pornire si oprire a pompei, cat si temperatura maxima a apei din boiler. In acest mod, termostatul previne functionarea inutila a pompei de recirculare si circularea apei reci in sistemul de incalzire. Actiunea termostatului determina economii la factura cu pana la 60% si prelungirea vietii boilerului. De asemenea, termostatul previne pornirea si oprirea rapida a functionarii pompei in situatia in care se inregistreaza o schimbare brusca a temperaturii.

Termostatele sunt prevazute si cu o functie anti-inghet, aceasta trasatura permitand tinerea in functiune a pompei de recirculare in mod continuu, in situatia in care temperatura detectata de senzorii termostatului scade sub valoarea de 5ºC.

O alta caracteristica a termostatelor pentru pompele de recirculare a apei este histereza (diferenta la pornire), ce poate fi fixa sau ajusta. Histereza este diferenta dintre temperatura la care este actionata pornirea pompei si temperatura la care termostatul este setat sa o scoata din functiune. Astfel, daca ati setat temperatura la valoarea de 50°C, pompa de recirculare a apei va intra in functiune cand temperatura detectata va depasi aceasta temperatura si se va opri cand temperatura va scadea sub aceasta valoare cu un anumit numar de grade.

Termostatele pompelor de recirculare a apei sunt echipate si cu o alarma auditiva menita a instiinta utilizatorul in momentul in care senzorii detecteaza o supraincalzire a apei din boiler. 

 

sursa foto: bizoo.ro

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Adrian

18 mai, 08:45

Se poate folosi la o instalatie de ACM existenta?

Alte articole

Eficientizarea consumului de energie Eficientizarea consumului de energie
Cum să ai apă caldă la prețuri mici! Cum să ai apă caldă la prețuri mici!
Avantajele utilizarii unui boiler pe lemne Avantajele utilizarii unui boiler pe lemne
Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti
Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA? Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA?

Vezi mai multe articole