Baitul - aspectul firesc al lemnului

Baitul - aspectul firesc al lemnului

18 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Baituirea este o modalitate de a schimba infatisarea lemnului, dar si de a-l proteja. Mentionam ca puncte de referinta baiturile clasice, solutii de colorare in mediu apos destinate finisarii diferitelor esente de lemn. Avand la baza rasini diluabile in apa, sunt produse ecologice si nevolatile, care insa vor fi folosite de preferat pentru acoperirea suprafetelor de lemn pastrate in interiorul locuintei. Se gasesc intr-o mare varietate de culori, de la culori naturale ale lemnului la nuante de rosu sau verde. Aplicate pe suprafete curate, confera o textura mata sau matasoasa si un tuseu placut, mentinand aspectul natural al lemnului. Se pot aplica prin pulverizare sau imersie, pentru suprafete
mari, dar si cu pensula sau buretele.
 
Tot in categoria baiturilor ecologice se incadreaza si baiturile cerate. Au la baza ceara sintetica in dispersie apoasa si coloranti, fiind destinate esentelor de rasina care vor fi acoperite prin pulverizare. Ceara din compozitie confera suprafetelor de lemn baituite protectie si stralucire. Mai mult, lemnul ramane cu porii deschisi, poate sa respire si dau o senzatie de caldura. Pentru o aplicare corecta, aceasta se face pe directia fibrelor lemnului; dupa uscare, o parte din ceara difuzeaza spre suprafata si este necesara curatarea ei cu un burete abraziv, pana suprafata capata luciu.
 
Inainte de aplicarea baitului, lemnul necesita o curatire cat mai buna. In cazul baiturilor cerate, se recomanda cel putin 3 slefuiri, de granulatii din ce in ce mai fine, insa pentru celelalte sunt suficiente 2 slefuiri. Prin uscare, atat baiturile clasice cat si cele cerate nu sunt poluante pentru mediu. Uscarea lor reprezinta practic evaporarea apei din continut si are loc intr-un timp de aproximativ 60 minute, la o temperatura de 20 grade. Acest lucru le face usor si sigur de aplicat, fara a necesita mana de lucru profesionala. Pentru obtinerea unor suprafete de lemn matuite sau lucioase, peste aceste tipuri de bait se pot aplica lacuri transparente mate, respectiv lucioase.
 
O alta categorie de baituri sunt cele pe baza de rasina alchidica, solventi si alti aditivi speciali pentru suprafete interioare sau exterioare de lemn. Pentru suprafetele exterioare se are in vedere rezistenta colorantului la lumina si temperaturi ridicate. Se aplica cu pensula, in 1-2 straturi, avand o capacitate mare de penetrare a lemnului. Sunt baituri cu o buna stabilitate la UV, umiditate si fluctuatii atmosferice, putand fi folosite cu o eficienta mare in zone exterioare. Nu sunt diluabile, aspectul lor fiind acela de lichid omogen, incolor si opalescent. Aplicarea implica o serie de masuri de securitate - sunt inflamabile, nocive in contactul cu pielea sau prin inhalare. De asemenea, sunt toxice pentru mediul acvatic si este interzisa aruncarea lor la canalizare. Timpul de uscare este de 24 de ore, iar efectele obtinute pe suprafetele de lemn baituite sunt diferentiate prin numarul de straturi aplicate.
 
Baiturile sunt folosite atat de utilizatorii casnici, pentru amenajari interioare sau finisaje de mobilier, dar si de consumatori industriali din diverse domenii de prelucrare a lemnului, atunci cand se doreste mentinerea unui aspect cat mai natural al materialului. In constructiile de lemn sunt recomandate deoarece, pe langa rolul de nuantatori, sunt foarte importante calitatile de a conserva structura fibrei lemnoase.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Teodoriu Liviu

10 noiembrie, 17:49

Ce este mai important NU spuneti. Ma intereseaza cum se intinde baitul pe baza de apa pe suprafata lemnoasa. Stiind ca daca trecem din greseala a doua oara pe stratul de bait acesta se inchide la culoare.
Daca imi spuneti acest secret va respect mult. Nu sunt lemnar, sunt inginer si doresc sa imi dau usile cu bait apoi cu lac. ATAT Va multumesc anticipat.

Alte articole

Gresia e baza si preturile mici sunt mereu binevenite Gresia e baza si preturile mici sunt mereu binevenite
Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori? Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori?
"Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (1) "Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (1)
Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta
Raft zig-zag Raft zig-zag
Cum finisam corect peretii? Cum finisam corect peretii?

Vezi mai multe articole