Statul ar putea garanta 75.000 euro la "Prima casa". Imobiliarii: "Oricum ar fi, numai sa fie" - 11 februarie 2010

11 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Suma garantata de Guvern pentru achizitionarea de locuinte noi prin programul "Prima casa" ar putea fi majorata la 70.000 - 75.000 de euro, urmand ca plafonul de garantii pentru apartamentele noi sa fie cel putin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.
 
Limita garantiilor guvernamentale stabilita prin "Prima casa" va fi men tinuta la 60.000 de euro pentru locuinte deja finalizate si va fi majorata la 75.000 de euro pentru locuintele noi. Deciziile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.
 
"Pentru anul 2010, programul «Prima casa» va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ. Pe de o parte, partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009, si suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero", a declarat ieri premierul Emil Boc.
 
Cresc sau nu preturile?
 
Consultantii imobiliari apreciaza ca dezvoltatorii care au construit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea relua cresterea preturilor deoarece vor avea concurenta din partea companiilor care au decis sa astepte si pot construi acum la preturi sensibil mai mici.
 
"Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Daca garantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fi incluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau in vechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro pe apartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarece vor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi, care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Dezvoltatorii imobiliari vorbesc de scaderi de preturi la materialele de constructii de 30 - 40%, in timp ce costul manoperei a fost, de asemenea, redus, in conditiile in care 70.000 de muncitori au ramas fara slujbe in industria constructiilor in 2009.
 
"Pe noi in continuare nu ne ajuta direct aceasta crestere a plafonului de la programul «Prima casa» deoarece preturile in cadrul proiectului Asmita pornesc de la circa 130.000 de euro. Cu toate acestea, indirect programul ne ajuta deoarece marea majoritate a apartamentelor vandute anul trecut au fost cu un avans substantial, provenit de cele mai multe ori din vanzarea unor apartamente vechi prin programul «Prima casa»", a declarat si Atena Tiplic, director de vanzari al proiectului Asmita Gardens.
 
Parerile in randul dezvoltatorilor imobiliari sunt impartite, astfel ca in timp ce Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Pro Confort, considera ca majorarea plafonului va duce la cresterea preturilor, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact, incurajeaza masura, apreciind ca piata va fi cea care va dicta daca preturile solicitate sunt sau nu prea mari.
 
Ce spun bancherii
 
Bancherii propusesera sa fie considerate locuinte noi cele construite dupa 2008.
 
De asemenea, au pledat pentru stabilirea unei limite maxime de dobanda, si nu de marja peste un indicator de referinta, considerand ca astfel s-ar da un impuls pietei constructiilor.
 
Mai mult, au avansat ideea ca in cazul creditelor in euro sa fie stabilit un nivel maxim al cursului de schimb la care clientii sa faca plata ratelor in euro pentru protejarea acestora impotriva riscului de curs de schimb. Plafonarea ar putea fi realizata fie pe baza unei prognoze de curs pe 5 - 6 ani si cu asumearea unui risc rezonabil, fie printr-un instrument financiar de hedging care sa fie cumparat de catre stat de pe piata monetara.
 
Pentru salvarea proiectelor rezidentiale in desfasurare, bancherii au propus extinderea de la 18 la 30 - 36 de luni a termenului maxim de finalizare, cu conditia ca atat finantarea proiectului in sine, cat si a cumparatorilor de apartamente sa fie realizata de o banca, iar gradul de ocupare al proiectului sa fie, de exemplu, in proportie de 70% cu contracte finantate prin "Prima casa".
 
Nu in ultimul rand, bancherii considera ca statul ar putea participa la licitatiile de executare silita ale unor locuinte sau imobile cu mai multe locuinte, pe care ulterior sa le vanda prin "Prima casa" sau prin programe sociale. La inceputul lui ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare prin "Prima Casa" sa beneficieze in continuare de garantia statului la contractarea creditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.
 
Programul "Prima casa" a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut. Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
 
Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 mil. euro din plafonul total al garantiilor neutilizat in 2009.
 
Sursa: ZF

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

afaceri afaceri
HiKOKI se bazeaza pe motoarele fara perii de inalta performanta, pentru sculele electrice de curent alternativ HiKOKI se bazeaza pe motoarele fara perii de inalta performanta, pentru sculele electrice de curent alternativ
Veranda Mall sarbatoreste romaneste cu dansuri traditionale si vouchere cadou Veranda Mall sarbatoreste romaneste cu dansuri traditionale si vouchere cadou
Castiga noua ta locuinta mergand la shopping in Bucuresti Mall Vitan! Castiga noua ta locuinta mergand la shopping in Bucuresti Mall Vitan!
Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza Vanzarile de vopsele cresc, desi imobiliarele stagneaza
Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo? Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo?

Vezi mai multe articole