Chiriasii pot sa-si vinda casele cumparate la preturi de nimic

24 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fostii chiriasi scapa de restrictia de zece ani care ii impiedica sa-si vinda casele nationalizate cumparate, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 112, modificata ieri pe sest in Camera Deputatilor.
 
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri, cu 221 de voturi pentru, 23 impotriva si 5 abtineri, o propunere legislativa de modificare a Legii nr. 112/1995, autor fiind deputatul PC Petru Calian. Propunerea elimina un alineat din Legea nr. 112, care le interzicea chiriasilor sa instraineze timp de zece ani imobilele cumparate.
 
Acuzatii uitate
 
Mai mult, proiectul votat ieri permite fostilor chiriasi sa cumpere si terenurile adiacente imobilelor in care locuiesc. Legea nr. 112 permitea chiriasilor din casele nationalizate sa cumpere la preturi modice aceste case, dar interzicea, pentru o perioada de zece ani de la tranzactie, vinzarea acestora. Legea, extrem de criticata la vremea respectiva de catre PNL, PNTCD si societatea civila, era considerata de fapt ca o noua nationalizare facuta de regimul Iliescu. Blocarea pe o perioada de zece ani a vinzarii locuintelor a avut doua ratiuni: atenuarea criticilor aduse legii si impiedicarea fenomenului speculei, deoarece la pretul pietei, in caz de vinzare imediata, majoritatea locuintelor aveau o valoare de zeci de ori mai mare.
 
Se scot la vinzare casele de protocol
 
Faptul ca fostii chiriasi care si-au cumparat casele in care locuiau pot sa le vinda mai repede de zece ani nu reprezinta insa principalul efect si scop urmarit de legiuitor. Proiectul votat ieri de Camera abroga art. 11 din Legea nr. 112/1995, care avea urmatorul continut: „Actele juridice de instrainare incheiate cu incalcarea prevederilor alin. 6 din art. 9 si ale art. 10 sint lovite de nulitate absoluta“. Or, art. 10 excepta de la vinzare apartamentele care beneficiau de dotari speciale (piscina, sauna, sera, crama, vinoteca, camera frigorifica), precum si locuintele care aveau destinatia de case de oaspeti, de protocol, cele declarate monumente istorice si din patrimoniul national, precum si pe cele folosite ca resedinte de fostii si actualii demnitari.
 
Legea „Calian“ vs Legea nr. 10/2001
 
Ciudat este faptul ca legea intra in coliziune cu ultima varianta a Legii nr. 10/2001. Aceasta intareste vinzarea temporara pe o perioada de zece ani a locuintelor cumparate de chiriasi in baza Legii nr. 112 si mai are un articol care mentioneaza ca, in situatii de contradictie legislativa, prevaleaza dispozitiile din Legea nr. 10/2001. Numai ca legea „Calian“ va avea alta numerotare si va iesi de sub restrictiile impuse de Legea nr. 10/2001.
 
Mai mult, prin legea „Calian“ unele imobile nationalizate, care erau restrictionate de la vinzare, nu vor mai fi returnate in natura fostilor proprietari. Iar daca presedintele Traian Basescu va promulga legea initiata de Petru Calian, toate aceste imobile vor putea fi cumparate acum fie de catre cei care stau cu chirie in ele sau le au in folosinta, fie de catre oricine. Printre beneficiari se vor afla si fosti sau actuali demnitari.
 
Aviz negativ de la Guvern
 
Propunerea lui Calian a fost inaintata pe vremea cind acesta facea parte din PRM si a trecut neobservata prin Parlament. Guvernul nu a agreat proiectul si a dat aviz negativ. Pe 20 octombrie 2005, Senatul a respins proiectul, iar pe 9 noiembrie 2005, inclusiv la solicitarea secretarului de stat din Ministerul Justitiei Kibedi Katalin, cu majoritate de voturi, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport negativ. Pe 3 mai a.c., situatia se rasuceste cu 180 de grade in Comisia juridica si, cu o larga majoritate, proiectul primeste raport favorabil. Ieri, in plen, doar 13 deputati PRM, 8 din PSD, 5 din PNL si unul din PC nu au votat in favoarea proiectului.
 
Ce spune autorul legii
 
Ieri, Petru Calian a precizat ca „legea era asteptata de foarte multa lume“ si ca vine „in sprijinul chiriasilor cu virste inaintate care au nevoie acum de bani, pentru a-si restringe spatiul locativ“. Atentionat ca legea sa se bate cap in cap cu Legea nr. 10/2001 si ca poate avantaja o serie de fosti sau actuali demnitari, Calian a precizat sec: „Cred ca este vorba despre o scapare“. Modul in care s-a lucrat in comisie nu ii da dreptate deputatului conservator. Abrogarea art. 11 din Legea nr. 112/1995 a constituit unul dintre amendamentele principale ale proiectului, amendament intarit si de deputatii PD Ion Gontea si Augustin Zegrean.
 
Musca si Zaraour, impotriva legii „Calian“
 
Mona Musca (PNL) a votat contra si ne-a declarat urmatoarele: „Niciodata nu am sa votez favorabil un proiect care aduce atingere fostilor proprietari, indiferent despre ce este vorba. Nu-mi dau seama de ce colegii din PNL si PD au votat pentru“. Presedintele Autoritatii Nationale pentru aplicarea Legii nr. 10/2001, liberala Ingrid Zaraour, a declarat ca „acum trebuie urgent sa abrogam Legea nr. 112/1995“.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie
\ \"Inchiriez locuinta. Termen minim, 5 ani\"
Oferiti vanzatorilor de apartamente cu 15% mai putin - 30 Septembrie 2009 Oferiti vanzatorilor de apartamente cu 15% mai putin - 30 Septembrie 2009
Promotii Promotii "de vitrina" la case
In alte 11 localitati, caldura va costa dublu in aceasta iarna In alte 11 localitati, caldura va costa dublu in aceasta iarna
A revenit presiunea la gaze A revenit presiunea la gaze

Vezi mai multe articole