Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome

Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome

09 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cladirile care se afla pe orice harta a obiectivelor turistice din Londra si in acelasi timp, una dintre cele mai controversate din Europa si de care se leaga zeci de legende este Turnul Londrei, sau Turnul Alb.
Turnul Londrei este o fortareata aflata pe malul nordic al Tamisei, a carui constructie a inceput-o Wilhelm Cuceritorul in jurul anului 1076. William II a terminat munca pe care a inceput-o Wilhelm Cuceritorul si, in 1097, a construit un zid de imprejmuire a turnului. Insa responsabil pentru aspectul pe care il are astazi Turnul Londrei este regele Henry VIII, care a ridicat si turnurile de pe colturile peretilor care imprejmuiesc Turnul. Acest complex a fost resedinta regala din secolul al XIII-lea pana in epoca reginei Elizabeta I, dupa care a fost transformat in inchisoare si loc de executie pentru personalitatile care fusesera condamnate la moarte.
In prezent, in Turn sunt pastrate bijuteriile Coroanei, iar cladirea a devenit muzeu, vizitat zilnic de mii de turisti. Impreuna cu Westminster Abbey si Westminster Hall, a fost declarat Patrimoniu Cultural Mondial al UNESCO.
De-a lungul timpului, Turnul Londrei s-a transformat in unul dintre cele mai bintuite locuri din Marea Britanie, devenind teatrul decapitarilor si crimelor, al torturilor si spinzurarilor, precum si temnita pentru regine si nobili. O legenda spune ca in unul din turnuri traiesc 7 corbi ingrijiti de un Maestru al corbilor. Atunci cand corbii vor pleca turnul se va prabusi.
Thomas A. Becket este prima aparitie a unei fantome vazuta in Turnul Londrei.
In timpul constructiei zidului curtii interioare, in secolul XIII, Thomas parea nemultumit de constructie, si se spune ca a transformat zidul in moloz cu o lovitura a crucii sale. Cum bunicul lui Henric al III-lea fusese responsabil de moartea lui Thomas Becket, acesta a construit imediat o capela in Turnul Londrei numind-o dupa arhiepiscop. Acest lucru se pare ca a fost pe placul fantomei lui Thomas, deoarece nu au mai existat intreruperi in timpul constructiei zidului.
Turnul Sangeros a fost scena disparitiei infame a doi printi, Edward al V-lea (12 ani) si Richard Duce de York (10 ani), despre care se crede ca au fost ucisi in 1483, probabil la comanda ducelui de Gloucestershire, care avea sa fie incoronat ca Richard al III-lea .
Conform unei povesti, garzile ce treceau prin Turnul Singeros la sfirsitul secolului XV, au vazut umbrele a doi copii alunecand in jos pe scari, purtand camasile albe de noapte pe care le aveau in noaptea cind au disparut. Ele au stat in liniste, tinindu-se de mana inainte de a disparea in peretele din turn.
Cea mai „insistenta" fantoma din Turnul Londrei este cea a reginei Anne Boleyn.
Regele Henric al VIII-lea, dupa ce a aflat ca pruncul pe care il purta in pintece de noua luni era tot baiat, a acuzat-o de infidelitate. A fost dusa in Turnul Verde si decapitata pe 19 mai 1536. Fantoma reginei Anne poate fi vazuta in fruntea unei procesiuni de lorzi si doamne pe treptele Capelei Regale a Sfintului Pavel ad Vincula.
Sir Walter Raleigh a trait confortabil in comparatie cu alti prizonieri. „Camerele" sale sunt inca
mobilate asa cum erau in secolul XVI, si poate fi vazut vizitand turnul. El a fost executat de James I, si a fost vazut aratand la fel ca in portretul ce se afla in Turnul Sangeros.
Cea mai inspaimantatoare executie a fost cea a contesei de Salisbury, ultima din familia Plantagenets, in virsta de 70 de ani la vremea decapitarii. Regele Henric al VII-lea a cerut executia sa din motive politice. Contesa, care era o luptatoare, a refuzat sa puna capul in acelasi loc precum criminalii de rind. Calaul a trebuit sa o fugareasca cu toporul pana a reusit sa o decapiteze. Fantoma ei a fost vazuta retraindu-si oribila moarte. A fost vazuta, de asemenea, si umbra unui topor urmarind-o.
La un moment dat, Turnul Londrei a fost pe post de menajerie regala. Lei, leoparzi, ursi, pasari, maimute si un elefant, care fusese un cadou din partea regelui Frantei, erau expuse acolo. La ora 12 fix noaptea, in ianuarie 1815, o santinela a vazut un urs iesind din menajerie. A incercat sa-l strapunga cu baioneta, dar nu era decit o naluca. Santinela a fost gasita mai tirziu inconstienta. Se spune ca a murit de frica la doua luni dupa aparitie.
In Turnul de Sare este ceva nevazut si inspaimintator. Aceasta este una dintre cele mai bintuite zone din Turnul Londrei. Este una dintre cele mai vechi parti, iar cainii refuza sa intre aici, si, de cand o santinela a fost aproape strangulata de o forta nevazuta, nimeni nu intra in aceasta zona dupa apus.
Acestea sunt povestile Turnului Alb. Daca sunt reale sau nu, va puteti convinge cu ochii dumneavoastra, daca ajungeti vreodata in Londra.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Turism Virtual | Calatorii din confortul casei noastre Turism Virtual | Calatorii din confortul casei noastre
Prima fortareata din gheata din Europa de Est Prima fortareata din gheata din Europa de Est
Londra - simbol al arhitecturii europene Londra - simbol al arhitecturii europene
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai
Balcic - 6 obiective de neratat Balcic - 6 obiective de neratat
Destinatii fierbinti pentru sezonul rece (I) Destinatii fierbinti pentru sezonul rece (I)

Vezi mai multe articole