Bijuteria de la malul Oltului - Calimanesti-Caciulata

Bijuteria de la malul Oltului - Calimanesti-Caciulata

25 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statiunea Calimanesti-Caciulata este considerata “perla” statiunilor de pe valea Oltului, datorita peisajelor mirifice ce pot fi admirate in aceasta zona a Romaniei.
Din intreaga suprafata a statiunii, aproape jumatate este acoperita de intinse paduri de foioase si rasinoase.
Calimanesti este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei , pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea (sediul administrativ al Judetului Valcea), cu o populatie de 8.633 locuitori Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.
Statiunea balneoclimaterica a fost atestata documentar in 1386 de catre Mircea cel Batran si este renumita pe plan international (la recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apa minerala adusa de la izvoarele de aici). In epoca moderna, inca din 1860, apele minerale ale statiunii se bucurau de o faima europeana. Apa era imbuteliata si transportata la Paris si era consumata in mod regulat de catre Imparatul Napoleon al III-lea. Aceste ape erau comparabila cu apele analoge ale statiunilor termale ale Frantei. Dar zona era cunoscuta pentru apele calde si binefacatoare inca de pe vremea dacilor. In anul 138, cand romanii au cucerit Dacia, au ridicat aici un castru de aparare in locul numit Bivolari sub poalele muntelui sfant al dacilor, Kogaionon (muntele Cozia de astazi), cunoscut sub numele de castrul roman “Arutela”, Arutela fiind denumirea romana a raului Olt. Mircea cel Batran a fost cel, care veacuri mai tarziu, a ctitorit Manastirea Cozia, in jurul careia a luat nastere satul Caliman. Cozia este si locul unde e imormantata familia lui Mihai Viteazul. In apropiere, pe insula Ostrov, singura insula a unui rau interior din Romania, pe cursul Oltului, in anul 1518 Neagoe Basarab construieste Schitul Ostrov.
Legenda spune ca un cioban se spovedeste calugarilor manastirii Cozia spunandu-le ca el s-a vindecat de "metehnele trupului" scaldandu-se intr-un lac din "campul lui Caliman". Crede ca acest lac are "puteri ceresti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat". Calugarii au verificat marturia ciobanului si au gasit chiar in jurul manastirii izvoare de unde "cura piatra pucioasa". Mesteri in a vindeca diferite "metehne ale trupului" construiesc pe langa manastire o "bolnita" (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin sa se trateze.
De-a lungul timpului foarte multe personalitati au venit sa se trateze la Calimanesti, drept pentru care aici a fost construit unul dintre cele mai vechi hoteluri din Romania.
Dupa 1900 la Calimanesti se construieste "Hotel Central", dotat cu o baza de tratament, la inceput bai, iar apoi cu diferite proceduri balneare.
Statiunea, in timp se extinde catre Caciulata unde exista izvoare termale si minerale din belsug, iar apoi catre Cozia, prin construirea de hoteluri si baze de tratament.
La Pausa se afla una din cele mai mari tabere scolare si studentesti, locul unde generatii de elevi si studenti
au petrecut clipe de neuitat ale vacantelor scolare.
Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910. In prezent, statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul raului Olt etc.
Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile. Aici se pot trata afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cornice, boala ulceroasa, sechele stomac operat), boli ale veziculei si cailor biliare, afectiuni dismetabolice (hiperuricemii; dislipidemii; diabet zaharat compensate) , precum si afectiuni ale rinichilor si cailor urinare. In plus, o serie de afectiuni ale aparatului locomotor (artroze, spondiloze, afectiuni degenerative articulare ale persoanelor varstnice, nevralgii, nevrite, ascitalgii, sechele posttraumatice), afectiuni ginecologice (anexite, sterilitate secundara) si afectiuni ale cailor respiratorii superioare (rinofaringite, sinuzite cronice, bronsite cronice, astm bronsic).
Chiar daca suferiti de una dintre aceste boli sau nu, speram ca v-am convins ca merita sa vizitati aceasta zona, incarcata de istorie si frumusete, in care veti gasi o mangaiere nu doar pentru trup, ci si pentru suflet.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La  Defense, noul Paris La Defense, noul Paris
Vinalia | Rasfat si Relaxare Vinalia | Rasfat si Relaxare
Miracolul Romei este perfectiune Miracolul Romei este perfectiune
7 capodopere arhitecturale ale lumii 7 capodopere arhitecturale ale lumii
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei

Vezi mai multe articole