Bricolajul, un concept mondial

Bricolajul, un concept mondial

25 septembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bricolajul a patruns abia in ultimii ani in Romania, dar in strainatate, si mai cu seama in America, conceptul bricolaj, numit do it yourself, are o lunga istorie in spate.  Bricolajul se refera la capacitatea oamenilor de a crea sau repara diverse obiecte fara a apela la ajutor specializat.

Prima referire la DIY apare intr-o istorie a artei care se refera la lucrurile realizate manual la sfarsitul secolului al XIX-lea. Subculturile moderne au preluat apoi acest sistem ca pe o revolta impotriva globalizarii si industrializarii. Exprimarea Do it yourself a fost folosita pentru prima oara in 1950 si promova exact conceptul cunoscut astazi, posibilitatea ca oamenii sa apeleze la prefabricate pe care apoi sa le foloseasca in locuinta in diverse scopuri, in locul obiectelor si articolelor furnizate deja finalizate. Daca acum DIY inseamna strict renovarea casei, termenul a fost extins la un moment dat, in secolul 20, chiar si catre alte tipuri de activitati, de exemplu catre comunitatile media, in care radiourile pirat ale amatorilor intrau tot in categoria DIY.

In anul 1967, un filozof american spunea ca de fapt acest DIY reprezinta in primul rand capacitatea oamenilor de a recrea folosindu-se de idei existente deja pe care sa le puna intr-o anumita scena.
Primul catalog de bricolaj pentru renovarea locuintei a aparut in 1968. Acesta a nascut conceptul de bricolaj care sta la baza lanturilor de magazine din zilele noastre. De la covoare si perdele, pana la mobilier si prefabricate, bricolajul se refera la tot ce inseamna renovarea unei locuinte in aceasta acceptiune. Dupa aparitia acestui prim catalog, in America a inceput o adevarata dezbatere legata de acest concept. Au urmat conferinte, carti, articole care au intors pe toate partile aceasta “revolutie” numita bricolaj. Prima carte depre bricolaj si renovarea locuintei fara a mai plati specialisti a aparut in 1970 si era de fapt o culegere a articolelor scrise de reviste de specialitate pe acest subiect vreme de doi ani. Revistele Sunset Magazine in California, Time-Life, Better Homes & Gardens au simtit ca acest curent al bricolajului castiga din ce in ce mai mult teren si au inceput sa dedice din ce in ce mai multe pagini subiectului. La jumatatea anilor ’90 bricolajul si-a facut loc si pe World Wide Web. Primul site pe care se putea face schimb de informatii despre bricolaj a fost HouseNet, care oferea adevarate buletine informative despre tendintele si aparitiile din piata, precum si idei ale oamenilor de pe intreaga planeta. HomeTips.com, lansat in 1995, si-a dedicat intreg sistemul bricolajului, dar a apelat si la specialisti care sa le dea sfaturi cititorilor. Pana spre sfarsitul anilor ’90, deja existau mii de siteuri in intreaga lume dedicate bricolajului.
 
Dar inainte de aparitia internetului, au fost realizate nenumarate casele video in anii ’70 care le aratau practic oamenilor ce inseamna bricolajul. In 1979, Bob Vila a prezentat la PBS, pentru prima oara, o emisiune Tv dedicata bricolajului: “This old house” (“Aceasta casa veche). Showul a avut o popularitate extrordinara si avea pe langa scopul practic, si unul educativ, acela de a le arata oamenilor cum bricolajul le poate imbunatati conditiile de viata fara a cheltui prea multi bani. In 1994, reteaua de televiziune HGTV a lansat un canal dedicat bricolajului care putea fi receptionat in SUA, Canada si America de Nord, tara in care s-au inregistrat cele mai mari audiente ale emisiunilor despre bricolaj.
 
Au aparut astfel retelele de magazine bricolaj, care s-au extins fulminant de la un an la altul. Multe dintre ele pot fi gasite si in Romania, desi reprezentantii lor spun, ca, desi nu se asteptau, in tara noastra acest curent al bricolajului nu a avut la fel de mult succes ca in zone din Europa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum vopsim un calorifer? Cum vopsim un calorifer?
Mobilierul cu aspect patinat Mobilierul cu aspect patinat
Repararea fisurilor din perete Repararea fisurilor din perete
Despre DIY si modul in care poti darui din experienta ta Despre DIY si modul in care poti darui din experienta ta
Vopsiti cu ...efect! Vopsiti cu ...efect!
Baitul - aspectul firesc al lemnului Baitul - aspectul firesc al lemnului

Vezi mai multe articole