Bucataria ergonomica

04 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bucataria este incaperea in care faci cele mai multe lucruri: speli, gatesti, mananci, iti bei cafeaua dimineata. Din acest motiv, exista sanse mari ca, fara organizare, sa arate ca un camp de razboi. Secretul unei bucatarii ordonate este ergonomia. Desi multi nu stiu sa traduca termenul grecesc, stiu exact ce asteptari sa aiba de la un obiect ergonomic: design placut si, mai ales, confort! Daca respecti cateva sugestii simple, iti poti transforma chiar si tu bucataria intr-un spatiu ergonomic, prietenos, in care sa gasesti, cat ai clipi, tot ce iti trebuie.
 
In primul rand, trebuie ca zonele de lucru sa fie foarte clar delimitate: provizii, depozitare, spalat, preparare si gatit. Daca incurci borcanele intre ele – chiar si in cazul a numai doua zone – ai, deja, toate sansele sa te pierzi in propria bucatarie.
bucatarie ergonomica
Zona de provizii include frigiderul, dulapul cu alimente si, eventual, debaraua. Depozitarea, spatiul in care iti tii vasele, tacamurile si oalele, trebuie foarte bine gandita in functie de ce folosesti cel mai des. In zona de spalat trebuie sa asezam – pe langa chiuveta si masini de spalat (rufe, vase) – si cosul de gunoi. Acesta poate fi simplu sau, daca esti ecologist, compartimentat pentru diferite tipuri de deseuri. Principala zona din bucataria ta e cea de preparare. In general, tot ce ai de facut, faci aici. De aceea, ustensilele de lucru, tocatorul, cutitele si condimentele – trebuie stocate in imediata apropiere a blatului. Cuptorul, hota, obiectele de bucatarie, ustensilele, masinile de coacere si cuptorul cu microunde intra in zona de gatit si, special pentru ele, au fost concepute module care sa le integreze cu usurinta in proiectarea unei bucatarii ergonomice.
 
Fii atent ca elementele pe care le folosesti cel mai des sa fie depozitate in sertarele aflate imediat sub blatul de lucru si pe rafurile cele mai joase ale dulapurilor, astfel incat sa ai usor acces la ele. Aranjamentul acesta iti va salva foarte mult timp pe care, altfel, l-ai pierde invartindu-te prin bucatarie in cautarea obiectului pitit. Aceeasi regula se aplica si elementelor pe care le folosesti rar: cu cat e mai mica frecventa utilizarii, cu atat mai departe asaza-l.
 
Daca ai reusit sa aplici cu succes conceptul ergonomiei, inseamna ca ai descoperit, in sfarsit, cat de spatioasa e bucataria ta: de aici incolo te poti gandi la cum sa inviorezi atmosfera cu obiecte decorative.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce tip de chiuveta sa-ti pui la bucatarie? Ce tip de chiuveta sa-ti pui la bucatarie?
In frigider sau la temperatura camerei? Cateva sfaturi pentru depozitarea alimentelor In frigider sau la temperatura camerei? Cateva sfaturi pentru depozitarea alimentelor
Blat de bucatarie din granit sau acril? Avantaje si dezavantaje Blat de bucatarie din granit sau acril? Avantaje si dezavantaje
Cum sa-ti amenajezi bucataria Cum sa-ti amenajezi bucataria
Bucataria open space – Avantaje si dezavantaje Bucataria open space – Avantaje si dezavantaje
Prima camera video HD ce recunoaste mancarea Prima camera video HD ce recunoaste mancarea

Vezi mai multe articole