Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie

03 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

88% dintre tranzactiile imobiliare parafate in Bucuresti in primele noua luni s-au facut prin punerea unei ipoteci.
 
 
Italienii care cumpara case si terenuri in Timis prefera sa vina cu bani de acasa, iar constantenii isi reinvestesc profiturile
 
Bucurestenii sunt campioni absoluti cand vine vorba despre cumpararea unei case sau a unui teren pe datorie. Din cele 25.800 de tranzactii incheiate in primele noua luni ale acestui an, 88% (aproximativ 22.800) s-au facut prin punerea unei ipoteci pe un bun imobiliar, potrivit datelor comunicate de Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
 
Desi la distanta mare de Capitala, si in judetele Iasi si Cluj se practica intr-o proportie destul de mare finantarea achizitiilor imobiliare din credite ipotecare. Astfel, Iasiul figureaza cu un procentaj de 54%, iar Clujul, cu 43%.
 
Situatia este cu totul alta in Timis si Constanta. Desi cele doua judete s-au remarcat printr-un numar record de tranzactii in intervalul ianuarie-septembrie 2008 (32.500, respectiv 26.000 de tranzactii), nu acelasi lucru se poate spune in privinta ipotecilor. Din contra, mai putin de o treime (29%) dintre cumparatorii de case si terenuri din Timis au pus gaj pe bunurile lor imobiliare pentru a obtine banii necesari. La fel si in Constanta, unde doar 31% dintre tranzactiile parafate s-au facut prin ipotecarea unui apartament sau a unei suprafete de pamant.
 
Casele la malul marii se cumpara cu banii jos
 
Ce se intampla de fapt in restul tarii? Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), are mai multe explicatii pentru obiceiurile de cumparare ale constantenilor. “Principalii cumparatori de case si terenuri din judet isi finanteaza achizitiile din alte afaceri profitabile”, ne-a declarat Ududec. Mai exista si o alta categorie de cumparatori, care se autofinanteaza. Este cazul persoanelor varstnice, care nu mai sunt in stare sa achite intretinerea locuintei si sunt nevoite sa schimbe apartamentul pentru unul mai mic. Reprezentantul agentiilor imobiliare din Constanta remarca si o a treia situatie. „Nunta este intotdeauna o sursa de finantare bine-venita pentru o tanara familie, in vederea unei achizitii imobiliare. Si reusesc sa-si ia o casa fara sa faca vreun credit ipotecar”, explica el. Salvarea vine intotdeauna din partea familiei, care mai completeaza suma necesara cu cate un credit de consum. Desigur, asemenea solutii se intalnesc si in alte localitati din tara. 
 
„Stranierii“ din Iasi investesc sume mici
 
La Iasi, peste jumatate dintre cumparatori au apelat la credite ipotecare. „Sunt cei care fac credite ca sa-si cumpere un teren. Dupa aceea mai iau inca un credit de consum, isi vand apartamentul si isi construiesc o casa pe pamant”, ne-a declarat Ioan Zapodeanu, care face afaceri imobiliare profitabile in Iasi, dar si in Bucuresti, Cluj, Slatina.
 
Mai raman 46%, care au avut alte resurse financiare. Spre deosebire de Constanta, insa, banii mai provin si dintr-o alta sursa. „Multi au plecat la munca in strainatate si s-au intors cu bani. Investesc sume mici, intre 1.000 si 5.000 de euro, dupa care revand si ies in castig”, explica Zapodeanu. El nu este strain nici de situatia din Timis, unde mai bine de doua treimi dintre tranzactii s-au facut din alte surse de finantare, in afara creditelor ipotecare. „Italienii, asociati cu parteneri romani, continua sa tina piata fierbinte in Banat. De obicei, ei nu fac credite in Romania, ci vin cu bani de acasa”, adauga omul de afaceri.
 
Info plus:
 
Credite pentru case, in Capitala
 
In Bucuresti, banii din creditele ipotecare au fost utilizati cu precadere pentru achizitia de locuinte. “Anul acesta, cumparatorii de terenuri nu au mai putut apela la asemenea credite, pentru ca bancile si-au schimbat politica de finantare. Tranzactiile de terenuri au fost alimentate din banii obtinuti din alte surse ori din parteneriate ale unor fonduri de investitii si dezvoltatori”, ne-a declarat Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul companiei de consultanta Colliers International. Ea remarca lipsa tranzactiilor mari pe piata terenurilor, anul acesta.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei 4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei
Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere - 15 Iulie 2009 Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere - 15 Iulie 2009
Farmecul rafturilor Farmecul rafturilor
IKEA lanseaza colectia LOKALT in colaborare cu antreprenorii sociali, contribuind la crearea unor oportunitati pentru comunitatile vulnerabile IKEA lanseaza colectia LOKALT in colaborare cu antreprenorii sociali, contribuind la crearea unor oportunitati pentru comunitatile vulnerabile
10% pe tranzactiile imobiliare 10% pe tranzactiile imobiliare
Proiectele noi au urcat vanzarile Ruukki cu 26% - 28 Mai 2009 Proiectele noi au urcat vanzarile Ruukki cu 26% - 28 Mai 2009

Vezi mai multe articole