Bucurestiul, asaltat de tot mai multe cereri de apartamente noi

26 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Analistii imobiliari spun ca in urmatorii 2-3 ...
Chiar daca preturile au crescut, vanzarile din prima jumatate a acestui an s-au dublat.
Piata rezidentiala din Capitala a fost dominata si in prima parte a acestui an de o cerere care a depasit cu mult oferta. Fapt ce a dat un avant tot mai mare preturilor la apartamentele noi ce au fost scoase la vanzare. In cea de-a doua parte a acestui an vor fi livrate noi apartamente, dar nu suficiente cat sa satisfaca cererea si sa tempereze preturile.
Potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta imobiliara Colliers International, piata apartamentelor noi din Bucuresti a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un avans semnificativ. "In prima jumatate a acestui an s-a inregistrat o puternica crestere a vanzarilor, datorita numarului mare de investitori de pe piata, care practic au achizitionat apartamente off-plan in toate proiectele disponibile", se precizeaza in raportul intocmit de compania imobiliara.
Acesta se refera exclusiv la piata apartamentelor noi din Bucuresti si analizeaza proiectele care au peste 100 de unitati. Preturile continua sa creasca cu 15-20%/an .In contextul in care cererea este inca semnificativ mai mare decat oferta, autorii studiului prognozeaza cresteri importante ale preturilor si in perioada urmatoare. Una dintre zonele Capitalei in care ne putem astepta la majorari semnificative ale preturilor este Nordul Capitalei, unde, potrivit Colliers, "20.000 de familii vor lucra in noile cladiri de birouri si unde niciun proiect de apartamente de dimensiuni mari nu a fost inca livrat in intregime".
Potrivit studiului, pre­tu­rile medii practicate la apartamentele noi din Bucuresti au crescut cu 10%, de la inceputul anului, ajungand la 1.500 de euro metrul patrat. "Cererea tot mai mare pentru locuinte in Capitala, corelata cu lipsa unei noi oferte, a condus la o crestere a preturilor si la apartamentele vechi. Preturi-record de 2.000 de euro/mp si peste acest prag sunt obtinute pentru garsoniere in zone precum Drumul Taberei", spun reprezentantii Colliers.
Pentru sfarsitul anului, acestia nu prevad nicidecum o scadere a preturilor, ci dimpotriva. "In conditiile in care cererea este in continuare mai mare decat oferta, estimam ca preturile pe piata rezidentiala vor continua sa creasca cu inca 10% pana la sfarsitul anului. Pentru urmatorii 2-3 ani se va mentine o crestere anuala de 15-20%", se mentioneaza in studiul amintit, observandu-se totodata si o tendinta relativ noua in ceea ce priveste oferta de apartamente nou construite.
 
Apartamenteleau inceput sa intre la "apa"
In goana dupa clienti, dezvoltatorii imobiliari mentin preturile, dar ofera case de mai mici dimensiuni. "Pentru a compensa cresterea de pret constanta de pe piata, proiectele lansate pe piata in primele sase luni ale anului ofera la vanzare apartamente cu dimensiuni mai mici decat cele precedente", se precizeaza in studiul Colliers. Astfel, un apartament de doua camere ofertat in proiectele noi din acest an poate avea o suprafata de 54 de metri patrati construiti, in timp ce in urma cu un an, spun autorii studiului, un proiect similar ca locatie si finisaje oferea apartamente de doua camere, cu o suprafata de 70 de metri patrati construiti.
 
Rahova, Ferentari si Berceni, ocolite de dezvoltatori
Zonele cu cea mai larga oferta sunt in continuare aceleasi ca si anul trecut. Din cele peste 6.645 de apartamente disponibile la vanzare in prima jumatate a acestui an, aproximativ 5.000 de unitati se afla in estul si sud-estul Bucurestiului.
"Din cauza veniturilor reduse din zonele de sud ale Capitalei, dezvoltatorii nu au lansat, pana de curand, proiecte rezidentiale semnificative in cartierele Rahova, Ferentari, Berceni sau Progresul", se mentioneaza in studiul citat. Primul proiect de mari dimenisuni din aceasta zona, Monaco Towers, care ofera peste 300 de locuinte noi, a fost lansat in aceasta zona in prima jumatate a acestui an. Un alt perimetru cu potential ridicat de crestere este Pipera, unde pana acum au fost scoase la vanzare 1.600 de apartamente noi, in sapte proiecte de mici dimensiuni.
Aceasta zona prezinta insa perspective reale de crestere, datorita spatiilor de birouri si spatiilor comerciale ce vor fi livrate pe piata in urmatorii cativa ani. "Totusi, zona va fi recunoscuta drept un cartier rezidential de calitate, doar daca autoritatile locale vor incepe in curand lucrarile de imbunatatire a infrastructurii", se men­tioneaza in studiul Colliers.
Scade interesul pentru blocurile vechi
O alta tendinta observata de reprezentantii Colliers consta in faptul ca cel putin bucurestenii incep sa se indrepte mai mult spre apartamentele situate in blocuri nou construite. Potrivit studiului companiei imobiliare, in primul semestru al acestui an au fost vandute aproximativ 3.100 de apartamente noi, fata de 1.400, in aceeasi perioada a anului trecut.
"Numarul de tranzactii din prima jumatate a acestui an a fost egal cu numarul apartamentelor noi vandute pe tot parcursul anului precedent", se arata in studiu. Nu aceeasi dinamica a inregistrat-o insa si vanzarea de apartamente vechi.
Potrivit studiului Colliers, in primele sase luni au fost vandute 2.752 de apartamente vechi, fata de aproximativ 3.000 de tranzactii inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. "Astfel, cumparatorii sunt din ce in ce mai atrasi de produsele noi de pe piata, fiind stimulati de nivelul imbunatatit al calitatii si de capacitatea acestora de a obtine un credit ipotecar pentru mai mult din 75% din pret", se explica in studiu.
Metoda standard de plata consta in achitarea unui avans de 20-30%, 50-70% in rate esalonate pe parcursul constructiei, iar diferenta, la livrare. "Un numar tot mai mare de cumparatori prefera insa metode alternative de plata, anume 20-30% la semnarea antecontractului de vanzare-cumparare, si diferenta la livrarea apartamentului", spun analistii imobiliari. In acest caz insa, pretul din lista este majorat cu aproximativ 5-6%.
Peste 3.700 de apartamente noi, la vanzare
Oferta de apartamente noi din Bucuresti va fi majorata, pana la sfarsitul anului cu aproximativ 3.721 de unitati. Sase dintre aceste proiecte sunt situate, potrivit Colliers, in zona de nord, ce se va dezvolta puternic odata cu inceperea lucrarilor de infrastructura si aprobarea unui plan final de dezvoltare urbana pentru Pipera-Voluntari.
Luand in calcul un nivel al tranzactiilor de cel putin egal cu cel din prima jumatate a acestui an, specialistii Colliers estimeaza ca absorbtia pentru acest an va ajunge la 11.000 de unitati, atat in proiecte noi, cat si in blocuri vechi. Printre proiectele ce urmeaza sa fie livrate pana la sfarsitul acestui an se numara Central Park, Quadra Place si City Center, dar si proiecte precum Residenz, Baneasa Residential, Planorama, Terra Residence sau Confort Park care se afla in diverse faze de cons­tructie.
Apartamentele cu 2 si 3 camere, cel mai bine vandute
In acest moment, bucu­resteanul cauta cel mai mult apartamente cu doua si trei camere, indiferent daca este vorba despre blocurile construite dinainte de 1989, sau de cele noi, ori aflate in stadiu de constructie. "In ceea ce priveste profilul cumparatorului, se observa ca in aceasta perioada interesul investitorilor pentru piata residentiala a crescut, ei fiind principalii clienti ce achizitioneaza apartamente off plan si obtin randamente ce pot varia intre 30 si 100%, pe an", se mentioneaza in studiul Colliers International. Potrivit acestuia, aproape un sfert din stocul de apartamente este detinut in acest moment de investitori.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cartierul Brancusi Cartierul Brancusi
locuri locuri
Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009 Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009
Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj
Piata imobiliara se va relansa cand locuintele noi vor fi cumparate - 14 Septembrie 2009 Piata imobiliara se va relansa cand locuintele noi vor fi cumparate - 14 Septembrie 2009
Pavelele bat betonul la pret Pavelele bat betonul la pret

Vezi mai multe articole