Cablu sistem audio

Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte

31 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Probabil ai inceput sa citesti acest articol deoarece esti pasionat de domeniul Hi-Fi sau din dorinta de a afla cate ceva despre cat de importante sunt conexiunile intr-un sistem audio performant.  Am mai discutat, in articolele anterioare, despre domeniul audio si despre cat de mari pot fi investitiile din partea celor pasionati, pentru a perfectiona de-a lungul anilor un astfel de sistem.
In articolele urmatoare, insa, vom trata punctual subiecte referitoare la acest domeniu; de aceasta data, am ales sa vorbim despre cablurile de legatura, deseori neglijate de cei care nu constientizeaza importanta lor.

Din start, va reamintim ca discutam de siteme Hi-Fi, notiune ce implica aparate performante, incinte acustice deosebite si un format audio de inalta fidelitate, acestea fiind lucruri ce se obtin cu eforturi financiare. Rezultatele merita, insa, pentru cei care apreciaza o auditie de calitate, apropiata de performanta live a artistilor.

Ce vrem sa iti prezentam in acest articol se rezuma la notiunea de performanta raportata la pret si la alegerea corecta.
Vom considera un sistem format dintr-un laptop, conectat USB la o placa de sunet externa, amplificator si un set de incinte acustice. Probabil ca multi se vor intreba ce cauta laptopul intr-un sistem Hi-Fi si iata raspunsul! La ora actuala, este in regula sa ai un abonament pe un site care ofera muzica in format lossless (ex.: Tidal.com) si sa folosesti o placa de sunet performanta, pentru o iesire stereo analogical, care sa constituie sursa de semnal a sistemului. Un astfel de abonament va costa aproximativ 10 euro/luna, dar exista si variante mai ieftine, in jur de 3 euro/luna, pentru format mp3.

Semnalul analogic de la placa de sunet trebuie directionat catre intrarea amplificatorului. Aici incepem sa discutam despre cabluri, impedante, izolatii si ecranari. Degeaba avem abonamentul la site-ul cu muzica lossless si un sistem excelent daca, intre placa de sunet si amplificator, conectam un cablu interconnect, care are o rezistenta mare si un ecranaj prost. Pe acest sector de cablu prin care circula un semnal slab, de nivel mic, avem cea mai sensibila zona. Este necesar sa nu depasim trei metri de cablu, pentru aceasta conexiune. Cele de calitate pentru acest sector se fabrica, cel mai frecvent, cu lungimile 0,5m, 1m, 2m si 3m. Cu cat mai scurt, cu atat mai bine.

Dar ce inseamna cablu calitativ? Este foarte important ca acesta sa aiba conectori RCA, care sa fie placati pe zonele de contact, cu materiale nobile, foarte bune conductoare dpdv electric. Partea exterioara a conexiunii sau ground-ul trebuie sa aiba o constructie care sa permita o strangere eficienta pe mufa complementara. Un design fix, chiar daca este realizat cu tolerante stranse in timp, are de suferit datorita decalibrarii si a uzurii mai accentuate a materialului de placare exterioara, avand ca rezultat o rezistenta electrica mai mare a conexiunii. 

O importanta pe acest sector o are si cablul in sine, se refera la faptul ca, un cablu ieftin va fi realizat dintr-un conductor prost ca material sau foarte subtire, pentru a micsora costurile. Producatorii au retetele lor si pot face un cablu ieftin sa para calitativ, printr-o izolatie mai groasa si o culoare lucioasa atragatoare. In cazul unui cablu gata confectionat, acest aspect poate fi verificat doar prin detaliile de executie si, eventual, prin marcajele cablului. Producatorii de cabluri pentru sectorul Hi-Fi se vor lauda ca folosesc la cablurile lor conductoare din cupru, OFC (oxigen free cooper) placate cu argint.

Citeste a doua parte a articoului

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Viorica

17 aprilie, 13:05

Eu folosesc pentru covoarele din casa un aspirator puternic cu perie rotativa dar in rest n-am probleme pentru ca blocul e nou. Nu intamplator am ales complexul cosmopolis. Aici stiu sigur ca voi face curatenie de drag pentru ca nu va mai fi atat de mult praf in camera. Sunt inconjurat de copaci, exact cum mi-am dorit. Si ca sa fiu linistit cand dau cu aspiratorul pentru ca face zgomot avand in vedere ca are o putere efectiva de 3200 W, mi-am personalizat sistemul audio si am luat niste cabluri jack pentru castile mele ca sa aud doar muzica nu si aspiratorul. Multumesc de sugestii, m-au ajutat sa aleg cablurile potrivite.

Alte articole

Wii, Xbox sau Playstation? Wii, Xbox sau Playstation?
Ghidul aparatului electric de barbierit Ghidul aparatului electric de barbierit
Televizoare din noua generatie: LCD sau plasma? Televizoare din noua generatie: LCD sau plasma?
Sunet extraordinar de Craciun si sarbatori linistite, alaturi de Sonos  Sunet extraordinar de Craciun si sarbatori linistite, alaturi de Sonos
Sony Bravia XR A83K – Un OLED adevarat Sony Bravia XR A83K – Un OLED adevarat
Televizorul cu tehnologie LED Televizorul cu tehnologie LED

Vezi mai multe articole