on

Calcul acoperis – Cum calculez corect necesarul de tigla metalica

26 ianuarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu totii ne dorim o casa cat mai rezistenta, cu un aspect cat mai inedit si care sa asigure protectia, dar si confortul intregii familii. Dar pentru a beneficia de toate acestea, inca din faza de proiectare este important sa avem in vedere toate elementele constructiei, inclusiv acoperisul.

 

Acoperisul reprezinta o parte foarte importanta pentru fiecare constructie si are un rol foarte bine definit, in afara faptului ca asigura protectia intregii cladiri fata de diversele si schimbatoarele conditii meteo, acesta isi va pune amprenta si asupra modului in care va arata constructia, deoarece forma si configuratia sunt definitorii pentru imaginea finala a casei.

 

Daca planuiesti sa incepi constructia primei tale locuinte sau doresti sa o renovezi pe cea proaspat achizitionata, este important sa stii ca realizarea acoperisului este un proces complex, iar pentru a beneficia de un acoperis rezistent, dar si economic din punct de vedere al consumului de energie, operatiunea necesita atat alegerea unor materiale de calitate, cat si alegerea unei echipe de specialisti care sa asigure un montaj corect.

 

Din acest motiv, impreuna cu specialistii Wetterbest, iti vom povesti in randurile ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre modul in care poti calcula necesarul de tigla metalica pentru acoperisul casei tale.

 

 

Inainte de toate este important sa mentionam ca estimarea unui cost total pentru schimbarea invelitorii este greu de realizat fara cunoasterea in detaliu a proiectului acoperisului casei tale. Deoarece estimarea trebuie sa tina seama de mai multe aspecte, precum: particularitatile geometrice ale casei, numarul versantilor, numarul de coborari, tipul de accesorii folosite, timpul alocat montajului, caci toate acestea se vor reflecta in costul final.

 

Pentru a obtine o estimare a necesarului de tigla metalica, trebuie sa cunosti suprafata totala a acoperisului. 

 

Spre exemplu: Rosu1977, forumist Misiunea Casa se confrunta cu urmatoarea situatie: Cum as putea afla suprafata totala a acoperisului? As dori sa renovez acoperisul si nu prea stiu cam de cati metri patrati de invelitoare as avea nevoie. Cei de la care am cerut oferte au nevoie de un proiect al acoperisului. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? Continuarea o poti citi aici.

 

In cazul in care nu ai nici macar o schita de proiect, iti recomandam sa masori lungimea si latimea fiecarei pante.

  1. Pentru un acoperis cu o singura panta (o singura apa) calculul este simplu, si anume:

 

 

Daca L= 10 m2 si l= 5 m2, atunci suprafata totala a acoperisului este 50 m2 (L x l).

 

  1. Pentru un acoperis cu doua pante (doua ape) calculul este urmatorul:

 

Presupunem ca L= 10 m2, l= 5 m2

Panta 1 = L x l, adica 10 x 5 = 50 m2

Panta 2 = L x l, adica 10 x 5 = 50 m2

Suprafata totala = Panta 1 + Panta 2, adica 50 m2 + 50 m2 = 100 m2

 

Esti curios sa afli cum se calculeaza necesarul de tigla metalica, dar si necesarul de accesorii? Te invitam sa citesti in continuare.

 

Pentru calculul panourilor de tigla metalica se va tine cont de latimea de acoperire a tiglei metalice folosita la constructie si de lungimea fiecarui modul (pas) de tigla X numarul de module. Acestea se vor raporta la cotele “L” si ‘’l’’ ale acoperisului.

 

Exemplu: Daca un panou de tigla are latimea 1120 mm, vom imparti aceasta dimensiune la Lungimea de streasina (ex. 10 000 mm lungime streasina ÷ 1120 mm = numar panouri pe lungime). Pentru cota “l” vom calcula multiplu de module de tigla astfel, daca lucram cu un panou de tigla cu module de 350 mm, vom imparti cota “l” la 350 mm.

De regula, lungimea standard a elementelor de tinichigerie (accesorii metalice pentru inchideri) este de 2000 mm, dar se va tine cont de o suprapunere a elementelor de 50 mm. Astfel, lungimea de lucru se va imparti la 1950 mm si aflam numarul elementelor necesare pentru inchiderea zonei care ne intereseaza.

Daca acoperisul tau are o forma mai complexa, trebuie sa stii ca pentru determinarea necesarului de materiale cel mai important lucru nu este neaparat aflarea suprafetei in metri patrati (aceasta este mai degraba o unitate valorica pentru vanzare) cat, mai ales, aflarea lungimilor si latimilor de lucru. Astfel, trebuie sa masuram, determinam, calculam liniile acoperisului si sa raportam la acestea geometria dimensionala (L utila X l utila) a panourilor de invelitoare.

 

Care este lungimea optima raportata la lungimea fiecarei ape a acoperisului? Este de preferat sa utilizam doar o singura foaie de tabla daca lungimea apei ne permite si nu depasim limitele de fabricatie?

 

Indiferent de cota dintre streasina si coama a acoperisului, recomandam ca lungimea panourilor de invelitoare de tipul tigla metalica sa nu depaseasca aproximativ 3000 mm.

 

Care este modul recomandat de pozitionare al sistemului de parazapezi, trebuie suprapuse profilele specifice si cate randuri sunt necesare corelat cu suprafata acoperita cu tigla metalica?

 

De regula, dispunerea, numarul si pozitionarea sistemului de parazapada trebuie stabilite in urma unui proces de proiectare foarte minutios care va tine cont de: dispunerea pe harta caderilor de zapada a proiectului, panta acoperisului, zonele adiacente acoperisului si dimensionarea structurii constructive a acoperisului.

 

Daca jgheaburile acopera toata lungimea de la streasina, in zona inferioara a acoperisului, cum alegem numarul de burlane necesar pe fiecare apa? Ce suprafata poate deservi un jgheab cu o deversare?

 

Ca regula generala pornim de la algoritmul conform caruia la fiecare 10 m lungime de streasina se va monta un punct de colectare; ca volum de apa colectata, un sistem de jgheaburi cu diametrul de 125 mm poate colecta apa (intrunind conditia de mai sus) de pe o suprafata de aproximativ 80 mp.

 

Acum ca ai aflat cum poti estima necesarul de tigla metalica pentru acoperisul casei tale, iti recomandam sa ai in vedere si locul de unde cumperi materialele. Iti recomandam, de asemenea, ca in momentul in care achizitionezi tigla metalica, dar si accesoriile necesare sa alegi calitatea, rezistenta si siguranta.

 

Tigla metalica Wetterbest se remarca prin rezistenta mecanica la actiunea factorilor de mediu, prin greutate specifica redusa, prin gama variata de culori si dimensiuni, dar si prin o durata medie de viata de 50 de ani. De asemenea, profilurile tiglei metalice Wetterbest sunt special concepute pentru a oferi siguranta impotriva infiltratiilor, prin etanseitatea sporita fata de alte tipuri de invelitori.

 

De ce sa optezi pentru tigla metalica?

 

Ei bine, tigla metalica este usor de intretinut, iar suprafata ei neteda nu retine umezeala, praful sau alte impuritati, acestea fiind indepartate foarte usor de ploaie. Mai mult decat atat, spre deosebire de alte tigle, tigla metalica Wetterbest nu permite aparitia muschilor si mucegaiului.  Produsele Wetterbest au durata de viata mai mare decat invelitorile traditionale din tigla ceramica sau tabla zincata si sunt compatibile cu orice tip de constructii: case, blocuri de locuinte, case de vacanta, spatii comerciale, hale industriale, proiecte de renovare sau constructii noi.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Generalitati cu privire la intretinerea acoperisului Generalitati cu privire la intretinerea acoperisului
INVELITORI: Sindrile din lemn INVELITORI: Sindrile din lemn
Sfaturi privind refacerea acoperisului Sfaturi privind refacerea acoperisului
4 beneficii ale unui acoperis verde 4 beneficii ale unui acoperis verde
Intretinerea si garantia acoperisului Intretinerea si garantia acoperisului
Refacerea unui acoperis – Tratament recomandat de specialisti Refacerea unui acoperis – Tratament recomandat de specialisti

Vezi mai multe articole