Casele, asigurate obligatoriu la vara

03 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operabila la mijlocul anului viitor. Daca nivelul primelor de asigurare si al sumelor asigurate este batut in cuie, nu acelasi lucru se poate spune despre modul in care pool-ul de asigurare va reusi sa acopere pagubele produse de dezastrele naturale. Cu o intarziere de sase luni (din cauza discutiilor asupra textului normativului), asigurarea   obligatorie a locuintelor va deveni litera de lege pentru toti romanii care detin o locuinta. Astfel, la sfarsitul lunii iunie a anului viitor, toti proprietarii vor cotiza pentru a-si asigura casa impotriva producerii inundatiilor, a alunecarilor de teren si a cutremurelor. Sumele colectate prin plata primei de asigurare – 10 euro, respectiv, 20 de euro, in functie de materialul din care este construita casa – ar trebui sa acopere macar partial pagubele generate de o eventuala calamitate naturala. Fondul locativ care urmeaza sa fie asigurat se ridica la 8,5 milioane de locuinte, din care aproximativ 15% sunt construite din materiale traditionale, ceea ce inseamna ca societatile autorizate sa incheie politele de asigurare vor colecta in jur de 158 milioane de euro. O suma mica, in conditiile in care, anul trecut, nota de plata a inundatiilor care au afectat teritoriul Romaniei in repetate randuri s-a ridicat la nu mai putin de 1,5 miliarde de euro. Bilantul facut ieri de Paul Dobre, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), indica aproximativ 44.800 de case distruse de ape, 49.000 de anexe gospodaresti si 540.000 de scoli, gradinite, spitale si dispensare.
Desigur, cifra pierderilor materiale se refera si la cladirile publice, care in Romania nu sunt asigurate.
 
Statul imprumuta pool-ul de asigurare
Cum producerea repetata a calamitatilor intr-un interval scurt de timp ar putea sa le gaseasca "descoperite" pe firmele care vor face parte din pool-ul de asigurare (n.r. – societate pe actiuni abilitata sa incheie contractele de asigurare), statul se va implica in acest business privat sub forma unui imprumut de 300 milioane de euro. "Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. In plus, imprumutul va capitaliza societatea", a precizat Radu Mircea
 
Popescu, consilier in cadrul MAI.
Chiar si asa, in Romania, gradul de neacoperire a pagubelor este de 3,5%. Procentajul ar putea sa scada pana la 3% daca tara noastra ar participa la un fond local care sa reuneasca riscurile la nivel balcanic, dupa cum a explicat Eugene Gurenko, specialist in cadrul Bancii Mondiale. Participarea Romaniei la un fond cu acoperire globala ar reduce rata asigurarii la 2%.
 
Ajutor pentru 10% din proprietari
"Aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamente vor beneficia de subventionarea partiala sau totala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei", a declarat Radu Mircea Popescu. Este vorba de persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat si de unele dintre persoanele care locuiesc in mediul rural.
 
Nivelul reasigurarii, la finele anului
Pana la sfarsitul acestui an, autoritatile vor stabili nivelul estimativ al primei de reasigurare care va fi platita de pool-ul de asigurare. Radu Mircea Popescu, consilier MAI, a precizat ca, indiferent de rezultatul negocierilor cu firmele internationale, nivelul primei de asigurare platite de proprietarul de locuinta nu se va schimba.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proprietarii vor da banii inapoi pe audit Proprietarii vor da banii inapoi pe audit
Preturi... Preturi...
norme norme
Studiu GoodHome: Locuinta este mai importanta pentru fericirea noastra decat locul de munca sau salariul Studiu GoodHome: Locuinta este mai importanta pentru fericirea noastra decat locul de munca sau salariul
Contorizarea individuala umfla profitul Distrigaz Contorizarea individuala umfla profitul Distrigaz
Au inceput executarile la Laguna Residence - 18 mai 2010 Au inceput executarile la Laguna Residence - 18 mai 2010

Vezi mai multe articole