on

Inovatie si sustenabilitate in productia de materiale de constructie: Interviu cu Cristian Moldovan, noul director industrial Etex Building Performance

09 aprilie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În cadrul programului nostru de cunoaștere a principalilor producători de sisteme de gips-carton, tencuieli și gleturi, avem plăcerea, în numele Forumistilor Misiunea Casa, să publicăm astăzi răspunsurile Domnului Cristian Moldovan - Director Industrial  al Etex Building Performance, pentru a explora subiecte precum: cursurile profesionale, preocuparea pentru mediu, chimia construcțiilor și amprenta de carbon....

fabrica Siniat poza

 

Redacția Misiunea Casa: Bună ziua, Domnule Director Moldovan, vă rugăm să ne spuneți cum intenționați să încurajați dezvoltarea profesională a angajaților dvs. prin cursuri și programe de formare? Intentionați să lansați/continuati programe educative pentru companiile de constructii? (ideea fiind ca punerea in opera si alegerea corecta a solutiilor constructive e esentiala ...)

Dl Cristian Moldovan: Credem cu tărie că formarea unui profesionist nu se încheie în momentul angajării – tocmai de aceea investim continuu în formarea și dezvoltarea profesională a întregii echipe. Etex este un producător global de materiale de construcții cu unități în 45 de țări ceea ce este și o oportunitate de dezvoltare pentru angajații noștri pe care îi încurajăm să se implice în proiecte multinaționale, să lucreze, să inoveze și să dezvolte alături de echipele din celelate țări unde Etex este prezent.

Etex Building Performance (Siniat, Promat), producător în România al mărcii Siniat, investește continuu și în dezvoltarea generației tinere prin numeroase proiecte. Alături de World Vision Romania contribuim la pregătirea a 20 elevi din anii terminali prin meditații gratuite la materiile de examen. Am donat, de asemenea, sisteme de gipscarton – pereți, plafoane, placări, pentru mai multe școli – am donat pentru 6 școli în 2022 și pentru alte 4, până în acest moment, în 2023 - un proiect în colaborare cu Bookland Romania. Pentru a avea o viitoare forță de muncă educată, astfel de investiții sunt esențiale.

 

Bookland parteneri SINIAT

 

Redacția Misiunea Casa: Care sunt cele mai recente inovații tehnologice pe care le-ați implementat în procesul de  producție din România, pentru a reduce impactul asupra mediului? Cum vedeți rolul ETEX  în  promovarea unor practici mai ecologice în industria construcțiilor?


Dl Cristian Moldovan: Etex Building Performance (Siniat, Promat) a investit, anul trecut, 1 milion de euro  într-o nouă instalație de uscare și micronizare a gipsului la fabrica de la Aghireșu. Noua instalație aduce o îmbunătățire semnificativă procesului de producție și contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie. Investim continuu pentru a reduce risipa de materie primă, pentru a încuraja reciclabilitatea inclusiv cea a deșeurilor rezultate pe șantiere și pentru a eficientiza consumul de energie și apă în cadrul propriei activități.

Sustenabilitatea este unul dintre angajamentele noastre pe termen lung, iar eforturile pe care le depunem în acest sens sunt recunoscute. In 2022, Etex a obținut un rating de risc ESG de 17.0 de la Sustainalytics – îmbunătățit față de 2021 când am obținut un scor de 18,1. Evaluările de risc ESG analizează gradul de expunere al unei companii la riscurile ESG dar și modul în care compania gestionează aceste riscuri, iar în cazul Etex, evolutia este evidentă. Scorul primit pentru anul 2022 nu este o reușită izolată. Este pentru a patra oară consecutiv când compania și-a îmbunătățit scorul iar printre măsurile luate aș menționa reciclarea gipsului. Între 2018 și 2022 , am folosit cu 54% mai mult gips reciclat la nivelul grupului, așa cum am reiterat și în agenda noastră de dezvoltare pe termen mediu și lung –“ Road to Sustainability 2030”- iar Etex a fost confirmat drept cel mai eficient reciclator de gips la nivel european.

Partenerii Etex, companii de construcții, au la dispozitie programe de educație prin intermediul serviciului de asistență tehnică prin care echipele de montaj se familiarizează cu tehnici de execuție moderne și eficiente.

 

 

Redacția Misiunea Casa: Cum se încadrează Etex Building Performance, producător în România al mărcii Siniat, în ceea ce privește dezvoltarea de produse sustenabile și ce planuri aveți pentru viitor? Care este politica ETEX în ceea ce privește reciclarea și reutilizarea produselor, și cum intenționați să îmbunătățiți această politică în viitor?

Dl Cristian Moldovan: Credem cu tărie în produsele pe care le fabricăm, iar soluțiile de construcții pe baza de gips carton, au un impact pozitiv asupra resurselor naturale, contribuind astfel la procesul de tranziție al societății către o economie ecologică. Produsele din gips carton se montează mult mai repede decât soluțiile clasice, sunt sigure, eficiente din punct de vedere energetic și complet reciclabile.

Suntem preocupati de reducerea la minim a ambalajelor utilizate. In acest sens am renunțat progresiv la ambalajul din folie de plastic pentru plăcile de gipscarton.

Inovăm și investim în permanență pentru a ne respecta promisiunea făcută clienților noștri de a le oferi soluții și materiale pentru construcția de spații de locuit mai sigure, sustenabile și inteligente. Demersul nostru este unul pe termen lung. Investim pentru optimizarea proceselor noastre actuale legate de gestionarea deșeurilor și de aprovizionarea responsabilă, de inovare și colaborare și ne-am concentrat pe beneficiile circulare ale produselor noastre. Obiectivul nostru – așa cum am reiterat și în agenda noastra de dezvoltare pe termen mediu și lung –“ Road to Sustainability 2030”- este de a ajunge la zero deșeuri trimise la groapa de gunoi în următorii 7 ani. În 2021 am reușit să reducem cantitatea de deșeuri din producția de gips care ajung la groapa de gunoi cu 60% la nivel european.
 

Redacția Misiunea Casa: Care sunt cele mai importante ingrediente chimice utilizate în producția de sisteme de gips-carton, tencuieli și gleturi, și cum vă asigurați că acestea sunt sigure pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor? Cum ați aborda problemele de sănătate și siguranță la locul de muncă, în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice și a altor materiale periculoase?
 

Dl Cristian Moldovan: Cel mai important ingredient este gipsul – un material neutru care se poate recicla la infinit, prietenos cu mediul. In plus, acesta are proprietatea de a regla umiditatea în spațiile de locuit prin absorbția umidității excesive și eliberarea acesteia în momentul în care aerul este uscat. Spre deosebire de materialele care necesită temperaturi mari pt “coacere” gipsul se produce la temperaturi relativ joase până la 200 grC cu impact diminuat asupra mediului.
 

In viitor anticipăm o evoluție a cadrului legislativ care va încuraja recuperarea deșeurilor de gipscarton rezultate pe parcursul ciclului de viață a clădirilor. Acestea ar putea deveni principalul ingredient pentru plăci de gipscarton noi și sustenabile.
 

Redacția Misiunea Casa: Cum credeți că tehnologiile noi, cum ar fi blockchain-ul și inteligența artificială, ar putea fi utilizate în industria construcțiilor pentru a promova sustenabilitatea și eficiența?
 

Dl Cristian Moldovan: Ne așteptăm ca noile tehnologii să contribuie la eficientizarea proceselor și calității execuției lucrărilor de construire. Principalul beneficiu va fi legat de o scurtare a timpului de execuție cu un impact semnificativ asupra mediului și comunității din arealul șantierului.
 

Redacția Misiunea Casa: Care este viziunea dvs. pentru Etex Building Performance, operator în România al mărcilor  Siniat și Promat în următorii ani, în ceea ce privește inovarea și dezvoltarea de produse și  tehnologii sustenabile, și care sunt principalele provocări pe care le vedeți în acest sens?
 

Dl Cristian Moldovan: 35 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate, la nivelul Uniunii Europene, de industria construcțiilor. Pentru a putea schimba această realitate trebuie să schimbăm modul în care ne raportăm la această industrie. Modul în care alegem materialele de construcție , cum sunt ele asamblate și reciclate este foarte important. Dar, pentru a putea vorbi despre un viitor sustenabil,  crearea de sisteme de recuperare a materialelor care pot fi reciclate este esențială.

 

Nota Redacției. Mulțumiri speciale Agenției Partenere OXYGEN, fără de care acest interviu nu ar fi fost posibil.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele chiriasilor de lux, la licitatie Casele chiriasilor de lux, la licitatie
Primele 20 de case - inaugurate la Rast Primele 20 de case - inaugurate la Rast
Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009 Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009
TotulPentruCasaTa2023. Evenimentul care prezinta trendurile anului in industria Home & Deco TotulPentruCasaTa2023. Evenimentul care prezinta trendurile anului in industria Home & Deco
Soarele si pamantul reduc factura la gaze Soarele si pamantul reduc factura la gaze
Leroy Merlin deschide cel de-al 19-lea magazin din Romania, la Targoviste Leroy Merlin deschide cel de-al 19-lea magazin din Romania, la Targoviste

Vezi mai multe articole