Sistemul solar, varianta pentru o casa fara facturi

16 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Cu ajutorul soarelui, proprietarii de case isi pot reduce cheltuielile cu utilitatile. Un sistem de panouri solare costa aproximativ 4.000 de euro.
Un proiect legislativ va propune introducerea de subventii pentru cei care decid sa investeasca intr-un sistem de panouri solare fotovoltaice. Acesta este alcatuit din panouri care se monteaza pe casa, acumulatori si invertor. Sistemul de panouri solare, care face ca factura de energie sa dispara, costa, in functie de puterea dorita, intre 1.000 si 20.000 de euro. „Un sistem complet cu pretul minim va produce energie electrica pentru doua-trei becuri, sa zicem“, ne-a spus Ioan Pirjol, administratorul firmei LP Electric SRL.
Un sistem solar de producere a energiei electrice pentru o casa in care exista unul-doua televizoare, frigider si citeva becuri costa aproximativ 3.000-4.000 de euro. „Zilele cu mult soare ajuta consumatorii casnici care folosesc sisteme de panouri solare fotovoltaice. Beneficiind de mai mult timp cu soare, acumulatorii se vor incarca mai repede“, ne-a spus Ioan Pirjol. Rolul acumulatorilor este de a stoca energie pentru 24 de ore, pentru zilele in care nu apare soarele pe cer si pentru functionarea la parametri normali a aparatelor electrice pe timpul noptii. Perioada necesara pentru incarcarea acumulatorilor este de aproximativ 5 ore, cu soare.
Pentru cazul in care soarele se incapatineaza sa isi faca aparitia pe cer, specialistii sfatuiesc posesorii de astfel de sisteme sa aiba si un grup electrogen, care functioneaza pe benzina si costa in jur de 1.000 de lei, pentru reincarcarea acumulatorilor. Exista si sisteme hibride. „Turbogeneratoarele eoliene utilizate in combinatie cu panouri fotovoltaice si optional cu un generator de avarie diesel sau pe benzina reprezinta alternativa reala, fezabila si fiabila de alimentare cu energie electrica a locuintelor sau caselor de vacanta“, ne-a spus Adrian Stiuca, referent marketing la firma Monsson Alma SRL. Un sistem alcatuit dintr-o turbina eoliana de un kilowatt si patru panouri fotovoltaice, plus acumulatori si invertor, costa 10.000-12.000 de euro.
Soarele alunga si factura la intretinere. Pentru incalzirea locuintei se folosesc panouri solare paraboloide. „Panoul solar paraboloid este o oglinda de forma paraboloida de rotatie in al carei focar optic este plasat un schimbator de caldura de dimensiuni foarte mici care absoarbe caldura radiata si o transforma in agent termic. Acesta este descarcat intr-un boiler sau intr-un acumulator“, ne-a spus Florin Florea, director comercial la firma Folex SRL. Un panou cu dimensiunea de 4 metri in diametru costa 21.000 de lei, iar cel cu diametrul de 6 metri costa 34.000 de lei. Investitia intr-un astfel de sistem este amortizata, potrivit lui Florin Florea, in doi-trei ani. Pentru timp noros, sistemul este prevazut cu o pompa electrica pentru incalzirea apei.
Vinzarile de sisteme solare cresc de la an la an. „Fata de anul trecut, in prima jumatate a acestui an vinzarile au crescut cu aproximativ 20%“, a precizat Ioan Pirjol. Tarile din vestul Europei acorda subventii si stimulente fiscale importante la folosirea sistemelor de panouri solare.
Subventii pentru soare
In toamna, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei va inainta catre Parlament un set de propuneri legislative menite a ajutora sectorul energiei regenerabile. Printre acestea, sustinerea cu 30% si scutirea de TVA la achizitionarea panourilor fotovoltaice pentru persoane fizice si juridice sau deducerea impozitului pe profit pentru producatorii care vor livra in retea surplusul de energie.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER Veranda Mall are trei noi chiriasi: Nedelya, Sevda, VEER
Legea caselor: cine pierde si cine castiga Legea caselor: cine pierde si cine castiga
STIHL Romania prezinta o noua gama de unelte electrice STIHL Romania prezinta o noua gama de unelte electrice
Statul va construi 12.000 de locuinte pentru tineri si persoane cu venituri mici Statul va construi 12.000 de locuinte pentru tineri si persoane cu venituri mici
Zilele Atelierelor Deschise de Arte Textile, Sept 2018, Bucuresti Zilele Atelierelor Deschise de Arte Textile, Sept 2018, Bucuresti
Ariston Thermo Group a raportat in 2016 un business de 1,43 miliarde euro si o crestere a profitului la 83 milioane euro Ariston Thermo Group a raportat in 2016 un business de 1,43 miliarde euro si o crestere a profitului la 83 milioane euro

Vezi mai multe articole