Casele tip \"sandwich\", preferatele romanilor

11 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei mai multi cumparatori de case din lemn sunt oameni de varsta medie si destul de bogati.
 
 
Sunt elegante, ieftine si se construiesc in doar doua luni. Casele tip „sandwich”, cu structura din lemn, au inceput sa devina o moda printre romanii care isi doresc sa aiba propria locuinta la munte sau la mare. Modelul a fost preluat de o firma din Prahova, care a pus bazele acestui tip de constructii cu panouri prefabricate, dezvoltand la Predeal o adevarata „fabrica de case”.
 
La munte, iernile dureaza aproape sase luni, iar dintre celelalte sase, patru luni ploua aproape zilnic. Astfel, timpul necesar executarii unor constructii clasice cu betoane si zidarii este foarte limitat si ar putea intinde durata ridicarii unei case pe cel putin doi ani. Casele „americane” se realizeaza fara procese umede si, in acest fel, doritorii de vacanta isi pot ridica o locuinta in doua luni.
 
„Pe langa avantajul de izolare termica si fonica, scurtarea timpului de executie a unei asemenea cladiri, dar mai ales costul redus, fac ca aceste structuri sa devina din ce in ce mai populare, in ciuda ideii preconcepute a constructiilor clasice, din zidarie. Avand ziduri de doar 11 centimetri grosime fata de zidurile de caramida care au o grosime de 37,5 centimetri, castigul pe un teren ingust este de cate 20 de centimetri la interiorul fiecarei camere”, ne-a declarat arhitectul Mihaela Timofte.
 
Clientii care se hotarasc mai repede pentru achizitionarea unei case din lemn au venituri medii si mari si depasesc varsta de 40 de ani. Cei mai multi aleg varianta casei la cheie.
 
Ieftin si ecologic
 
In ultima vreme, in localitatile de pe Valea Prahovei, casele s-au inmultit considerabil. Cele mai multe au adoptat modelul „sandwich”, unde elemente din care este constituita casa sunt realizate intr-o fabrica de profil si sunt asamblate „la fata locului”.
 
„Casele pe conceptul structurii de lemn se pot livra beneficiarului la cheie in maximum doua luni. Romanii vor fi din ce in ce mai interesati de acest concept nou, ieftin si ecologic invingand prejudecatile si mentalitatea in materie de constructii”, povesteste arhitectul Sergiu Burcea, unul dintre cei care realizeaza proiecte pentru case cu structura din lemn.
 
„Suntem din Brasov, si ne-am dorit de mult o casa in care sa ne petrecem sfarsitul de saptamana sau chiar concediile. Vara trecuta am inaltat o locuinta din lemn. A fost gata incredibil de repede, iar anul acesta am stat mai mult pe aici, pe la Predeal”, ne-a povestit Iulia Dinca.
 
Rezistente la cutremur
 
Potrivit specialistilor, acest tip de constructii sunt foarte „elastice” in cazul unui cutremur. In plus, lemnul este tratat atat impotriva umezelii, cat si a incendiilor.
 
Pretul de cost al constructiilor cu structura de rezistenta integrala din lemn este mai mic cu 40a-50a fata de structurile clasice din beton si zidarie. Astfel, o casa construita la cheie, dupa conceptul american, cu o suprafata de 200 de metri patrati conformata pe trei niveluri (parter, etaj si mansarda) il va costa pe cumparator aproximativ 60.000 de euro. Metrul patrat „la cheie” se ridica la maximum 300 de euro.
 
Eficienta
 
Avantajele caselor executate din lemn
 
Elasticitate, confort termic si izolare fonica, protectie la foc, dar mai ales un pret redus sunt, potrivit specialistilor, doar cateva dintre avantajele pe care le prezinta constructiile realizate pe structura de lemn. De asemenea, casele construite in acest sistem se adapteaza oricarui stil arhitectural, atat traditional, cat si celui contemporan ori futurist.
 
 In plus, acest tip de case realizate din prefabricate se monteaza extrem de rapid si ofera posibilitatea recompartimentarii rapide, cu pereti usori. Panourile „sandwich” sunt, potrivit specialistilor, potrivite atat pentru casele de vacanta, cat si pentru construirea halelor industriale sau a halelor comerciale, ori a garajelor.
 
In Romania, recunoscuta ca teritoriu seismic, utilizarea structurilor usoare ofera avantajul de masa redusa si, din acest motiv, sunt recomandate pentru folosire. Chiar daca romanii sunt inca retinuti in ceea ce priveste casele din lemn, vanzarile cresc de la an la an.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum au evoluat preturile terenurilor din sudul Bucurestiului in 2008 Cum au evoluat preturile terenurilor din sudul Bucurestiului in 2008
Oamenii de afaceri mizeaza in continuare pe imobiliare - 08 Ianuarie 2009 Oamenii de afaceri mizeaza in continuare pe imobiliare - 08 Ianuarie 2009
Preturile finale ale locuintelor au scazut cu pana la 40% comparative cu dec. 2007 Preturile finale ale locuintelor au scazut cu pana la 40% comparative cu dec. 2007
Primaria Capitalei ataca in instanta decizia de majorare a energiei termice Primaria Capitalei ataca in instanta decizia de majorare a energiei termice
Constanta, noul pol al investitiilor imobiliare Constanta, noul pol al investitiilor imobiliare
Unde poti sa-ti cumperi apartament nou prin sistemul buy back Unde poti sa-ti cumperi apartament nou prin sistemul buy back

Vezi mai multe articole