De ce este mai scump sa stai in chirie in Iasi decat in Bucuresti

18 martie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Care este raportul chirie-salariu in Romania
 
In ciuda ieftinirii chiriilor la garsoniere cu pana la 12% in unele orase mari, ponderea acestora in salariile medii din respectivele judete sunt in continuare mari, variind de la 33% in cazul Bucurestiului la 47% in cazul Iasiului. Astfel, ca raport intre chiria minima ceruta si salariul mediu net, in Iasi sunt chirii mult mai mari decat in Capitala. Ca nivel al chiriei, Iasiul este cu 10 euro mai ieftin decat Bucurestiul, unde chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe luna.
 
Motivul pentru care raportul chirie-leafa este mult mai bun in Bucuresti decat in Iasi sau decat in Cluj, de exemplu, este ca in Capitala oferta de apartamente este foarte mare, dupa cum sustin expertii imobiliari, in timp ce leafa medie este mult peste media nationala.
 
Avantajul Bucurestiului: oferta este numeroasa
 
"In Bucuresti oferta de locuinte scoase la inchiriere este mult mai mare, ca pondere, decat in alte localitati. In ceea ce priveste evolutia chiriilor in urmatoarea perioada trebuie subliniat ca fata de nivelurile practicate in alte capitale din regiune cele din Bucuresti sunt mici. Ele sunt insa corelate cu veniturile si cu dinamica pietei de creditare", a declarat pentru gandul Liviu Ureche, vicepresedinte relatia cu autoritatile al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR). Oferta este mare mai ales pentru ca multi proprietari prefera sa isi inchirieze locuintele in timp ce asteapta sa le fie cumparat apartamentul la pretul cerut.
 
Chirii comparabile cu cele din Capitala la salarii mult mai mici
 
Ponderea mare a chiriei in salariul mediu net in orase precum Iasi, Cluj sau Constanta se explica mai ales prin veniturile mici. Astfel, in timp ce in Capitala salariul mediu net este de 453 de euro iar chiria minima este de 150 de euro, in Iasi salariul mediu net, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica, este cu 156 de euro mai mic in timp ce chiria este cu doar 10 euro pe luna mai mica, intr-o zona mai buna, e drept. In Capitala 150 de euro pe luna este chiria de pornire intr-o zona precum Rahova, in timp ce in Iasi se cer 140 de euro pe luna chirie pentru o garsoniera in Tatarasi. Astfel, chiria este cu 7% mai mare in timp ce salariul este cu 52% mai mare.
 
Expertii sustin, in baza chiriilor cerute de proprietari, ca in cazul oraselor care sunt centre universitare nivelul chiriilor este mai crescut, datorita cererii mai mari, mai ales in perioada de vara-toamna, cand studentii care nu au loc sau nu doresc sa stea in camine isi cauta locuinte de inchiriat.
 
In Europa chiria reprezinta pana la 50% din salariu
 
Faptul ca in unele orase chiria unei garsoniere reprezinta aproape jumatate din salariul mediu net din respectiva zona este insa "in linie" cu ceea ce se intampla si in celelalte state membre UE din jurul Romaniei, dupa cum sustine Ureche. "Ponderea urca de cele mai multe ori pana la 50%. Trebuie facute insa si anumite precizari. In multe state UE, de exemplu, cei care inchiriaza sunt mult mai bine protejati de lege decat cei din Romania. In acelasi timp, in functie de contractele semnate, chiria reprezinta singura cheltuiala a chiriasului, costul utilitatilor fiind inclus in chirie", ne-a declarat el.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Standarde imobiliare Standarde imobiliare
Marii producatori de geamuri termopan isi dubleaza vanzarile Marii producatori de geamuri termopan isi dubleaza vanzarile
Mentenanta echipamentelor de climatizare creste cifra de afaceri Avi Compact cu 10% in 2021 Mentenanta echipamentelor de climatizare creste cifra de afaceri Avi Compact cu 10% in 2021
400 de milioane de euro pentru 3.000 de apartamente in Capitala si in Cluj 400 de milioane de euro pentru 3.000 de apartamente in Capitala si in Cluj
Apartamentele din Bucuresti, cu 20% mai ieftine - 6 IANUARIE 2009 Apartamentele din Bucuresti, cu 20% mai ieftine - 6 IANUARIE 2009
Ingrijeste-ti corect mobila! Ingrijeste-ti corect mobila!

Vezi mai multe articole