Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua

12 aprilie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Procesul nu este deloc unul simplu: chiar daca gasiti o persoana care sa fie multumita de oferta, este foarte posibil sa nu gasiti un numitor comun in ceea ce priveste diferenta de bani.
 
Schimbul de locuinte era destul de frecvent intalnit in vremea regimului comunist, atunci cand familiile care-si mareau numarul de membri ofereau o locuinta mai mica si o diferenta de bani pentru una mai mare. Astazi, insa, aceasta practica nu se mai bucura de acelasi succes.
 
Unii dezvoltatori si brokeri imobiliari incearca, mai nou, in cadrul targurilor imobiliare precum tIMOn, sa-i atraga la masa negocierilor pe cei interesati de a-si schimba locuinta fara sa stea cu ea pe piata, la vanzare.
 
Cu toate acestea, multi dintre consultantii imobiliari sustin ca aceasta practica nu va redeveni un trend.
 
Sanse mici sa se intalneasca cererea cu oferta
 
"Oameni interesati de un eventual schimb de locuinte au existat dintotdeauna. Asadar, nu se poate spune ca, in prezent, piata ar fi neaparat oportuna pentru asa ceva", ne-a spus Ileana Preda, top agent la ReMax Star Imobiliare si presedinte al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR).
 
Ea sustine ca dificultatea acestui proces consta in faptul ca, desi exista interes, este greu de identificat doua proprietati si doi proprietari care sa se potriveasca fiecare cu cererile partenerului de tranzactie.
 
O solutie mai eficienta ar fi, crede presedintele APAIR, constituirea unor grupuri de proprietari care sa procedeze la schimbarea locuintelor intre ei, plaja de optiuni fiind, cu acest prilej, mai mare pentru fiecare dintre acestia.
 
In ceea ce priveste cererea, cele mai multe persoane care, in prezent, solicita ajutorul agentilor imobiliare pentru a gasi o locuinta de schimb doresc fie sa se mute de la bloc la casa, fie dintr-un apartament mai mare intr-unul mai mic.
 
"Daca, in vremea regimului comunist, cei mai multi isi doreau o locuinta mai mare, acum majoritatea cererilor sunt pentru locuinte mai mici, motivul fiind reprezentat de faptul ca oamenii spera ca, primind o anumita suma de bani drept diferenta, sa reuseasca sa mai achite din creditele bancare", a mai precizat Ileana Preda.
 
Schimburi blocate la discutiile despre bani
 
Plaja de cautare pentru locuinta dorita este clar restransa in cazul in care sunteti interesati de un schimb, crede Igor Postovanu, broker imobiliar la Sims Parkman.
 
"Avand niste criterii clare de selectie a proprietatii urmarite la schimb, exista posibilitatea s-o identifice cineva, insa proprietarul ei sa nu fie prea incantat de locuinta primei persoane", a adaugat el.
 
Mai mult, luand totusi in calcul varianta in care ambii proprietari manifesta interes fiecare pentru locuinta celuilalt, de cele mai multe ori lucrurile se complica atunci cand se ajunge in stadiul discutiilor despre diferenta de bani care urmeaza sa fie achitata.
 
Noile reglementari ale programului "Prima casa" ofera celor care au o locuinta mai mica de 50 de metri patrati posibilitatea sa acceseze fondurile necesare achizitionarii uneia mai mari. Insa nici aceasta facilitate nu pare sa contribuie la relansarea unei tendinte privind schimburile de locuinte, mai sustin consultantii imobiliari din piata.
 
"Daca, in vremea regimului comunist, cei mai multi isi doreau o locuinta mai mare, acum cauta locuinte mai mici."
ILEANA PREDA, presedinte APAIR
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Leroy Merlin: La un an de la lansarea serviciului in Romania, comenzile telefonice au devenit unul dintre cele mai utilizate canale de cumparaturi Leroy Merlin: La un an de la lansarea serviciului in Romania, comenzile telefonice au devenit unul dintre cele mai utilizate canale de cumparaturi
Lei sau euro? Ce moneda este mai avantajoasa pentru un credit de casa, dupa ce dobanzile la lei au coborat sub 8% pe an Lei sau euro? Ce moneda este mai avantajoasa pentru un credit de casa, dupa ce dobanzile la lei au coborat sub 8% pe an
Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani
Ce inseamna PRINT&SIGN; pentru piata est-europeana de imprimare digitala Ce inseamna PRINT&SIGN; pentru piata est-europeana de imprimare digitala
Cat mai costa o locuinta in Capitala Cat mai costa o locuinta in Capitala
Chiriile din Romania le-au depasit pe cele din Ungaria si Cehia Chiriile din Romania le-au depasit pe cele din Ungaria si Cehia

Vezi mai multe articole